Szent Kilián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Kilián
Szent Kilián szobra Heilbronnban, a róla elnevezett templomban
Szent Kilián szobra Heilbronnban, a róla elnevezett templomban
Születése
640
Mullagh
Halála
689 (48-49 évesen)
Würzburg
Tisztelete
Ünnepnapjajúlius 8.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kilián témájú médiaállományokat.

Szent Kilián (Mullagh(wd), 640Würzburg, 689) ír hittérítő volt Frankföldön, Würzburgban, Szent István és Szent Kálmán vértanúkkal együtt. Az imádkozó három szerzetest 689 körül karddal ölték meg. Sírjuk fölé emelték a würzburgi Neumünster-templomot, amely a frankok számára máig zarándokhely.

Élete[szerkesztés]

Kiliánt már hazájában, Írországban püspökké szentelték, amikor elhatározta, hogy az európai szárazföldre megy, s ott néhány társával együtt teljes szegénységben követi Krisztust. Két társával, pápai engedéllyel érkezett Würzburgba, ahol a fiatal Gosbert(wd) herceget hamarosan sikerült keresztény hitre téríteniük, tudva, hogy mekkora jelentősége van az uralkodónak a pogányok megtérítésében. Kilián rábírta a fejedelmet, hogy hagyja el bátyja özvegyét, akivel az egyházi törvény ellenére addig együtt élt.

Amikor az asszony, Geilana megtudta, hogy Gosbert beleegyezett a lassú elválásba, elhatározta, hogy megöli Kiliánt, aki a veszélyt felismerve, figyelmeztette társait, hogy bátran vállalják a vértanúságot. Amikor Gosbert egy hadjárat alkalmával távol volt, egy Geilana által felbérelt ember lefejezte Kiliánt és társait. Holttestüket, ruháikat és a könyveket elásták a cellában, és lóistállót rendeztek be fölöttük.

Egy csoda folytán később sértetlenül megtalálták a három vértanú testét. A gyilkos öngyilkosságot követett el, amiben a frank nép Isten ítéletét látta, és elfordult a pogányságtól.

Vértanúságuk hatása messze túllépett Frankföld határain. Kiliánt főként a németországi Felső-, Közép- és Alsó-Frankföld kerületek tiszteli, de Németország legnagyobb részében máig megtartják Szent Kilián ünnepét.

Szent Kilián emlékezete Magyarországon[szerkesztés]

Szent Kilián emlékét a középkori misekönyveink is számon tartják, emlékét a középkori magyarországi keresztények is ismerték, erről tanúskodik a Kélián, Gellén, Kiliyén családnév, illetőleg a háromszéki Kilyén neve és Mecseknádasd Árpád-kori temetőjében emelkedő, elhagyatott kis templom is, melyet a falu Frankenből bevándorolt német népe Kilián oltalmazó nevére szentelte fel, nevét később István királyéra változtatták.

A bánsági német falvakban az aratás kezdete is Kilián napja volt. A 18. században bevándorló német mesterek ivadékai alapították 1835-ban a szegedi késes céhet is; vértanúságának eszköze, az éles kard miatt Kilián püspököt választották védőszentül.

Források[szerkesztés]

  • Magyar Kurir [1]
  • Katolikus szentek [2]
  • Háromszék [3]
  • Szent Kilián Lovagrend [4]
  • [B72; F708; III34]

Irodalom[szerkesztés]