II. Benedek pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Benedek pápa
a katolikus egyház vezetője

Született635 k.
Róma
Beiktatása684. június 26.
Pontifikátusának
vége
685. május 8.
Elhunyt685. május 8.
Róma
Tisztelete
Tisztelikrómai katolikus egyház
Ünnepnapjamájus 7.
Előző pápa
Következő pápa
II. Leó
V. János
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Benedek pápa témájú médiaállományokat.

II. Szent Benedek (latinul: Benedictus), (kb. 635685. május 8.) lehetett Szent Péter 81. követője a történelem során 684. június 26-tól. Valamivel rövidebb mint egyéves pontifikátusa alatt különösen sokat segítette a bajba jutottakat, elesetteket, betegeket és szegényeket. Több egyházi épület restaurálása kötődik nevéhez. Konstantinápolyi kapcsolataiban is nagy eredményeket ért el. Szigorúan őrködött a hatodik egyetemes zsinat döntéseinek betartása felett.

Élete[szerkesztés]

Rómában született, apját Jánosnak hívták. Gyermekként a schola cantorum tagja lett. Itt tett szert énektudására és ami fontosabb, hogy ekkor ismerkedett meg behatóan a Szentírással. Ezután a római egyház szolgálatába állt. Leó halála után a zsinat őt választotta meg a keresztény egyház fejének. Azonban 11 hónap múltán, 684. június 26-án szentelhették csak fel, mert eddig húzódott IV. Kónsztantinosz császár engedélye. Saját példájából kiindulva fontosnak tartotta, hogy meggyőzze a császárt a pápák megerősítési eljárásának egyszerűsítéséről. A hosszú levélváltás, az esetleges viták ugyanis hosszú interregnumokat okozhatnak a római pápák pontifikátusának sorában. Ezért azt kérte az uralkodótól, hogy vagy szüntesse meg ezt a szokást, vagy bízza a megerősítés jogát a ravennai exarchára. Végül is ez utóbbi megoldás mellett állapodtak meg. A sikeres együttműködés alkalmából Benedek örökbe fogadta a császár két gyermekét, elfogadva azok egy-egy fürtjét Konstantintól.

Uralkodása alatt fontosnak tartotta a konstantinápolyi zsinat által elítélt monothelétizmus elleni küzdelmet. Több levelet is írt Spanyolországba, amelyekben felsorolta a klérus teendőit, és buzdította a papságot a zsinat döntései szerinti munkára. Levelezett Wilfred yorki érsekkel is.

Pontifikátusa alatt több templomot, szentélyt felújíttatott, de mindenekelőtt jótékonyságra tanította püspökeit, papjait. 685. május 8-án halt meg. Szentként tisztelik, ünnepét május 7-én tartják.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
II. Leó
Római pápa
684685
Vatikán címere
Következő pápa:
V. János