Zefirin pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zefirin pápa
a katolikus egyház vezetője
Zephyrinus.jpg
Született 160[1], Róma
Róma
Megválasztása 199
Pontifikátusának
vége
217. december 20.
Elhunyt 217. december 20.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Viktor
I. Kallixtusz

Szent Zefirin (latinul Zephyrinus), (kb. 160217. december 20.) a 15. pápa a történelemben, aki 199-től állt a keresztény egyház élén.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rómában született, és szerepel Kaiszareiai Euszebiosz Egyháztörténetében. A Liber Pontificalis két liturgikus rendeletet tulajdonít Zephyrinusnak. Az egyik a papok felszentelését érinti, a másik a szentmiseáldozattal kapcsolatban született meg.

Pápaként szembe kellett néznie a kiteljesedő montanista mozgalommal, és súlyos veszélyt jelentett az is, hogy a Római Birodalom élére új császár került. Commodus császár békés uralkodása után Septimius Severus parancsa ismét a keresztények ellen fordult, és vérengző keresztényüldözést indított el.

A Martyrologium Hieronymianum szerint ezen üldözések áldozataként halt meg Zephyrinus is. A Via Appia mentén elterülő katakombákat ebben az időben ásatta ki saját birtokán. Ezt a katakombát később archidiakónusáról, majd a pápai trónon őt követő Kallixtuszról nevezték el. Zephyrinus volt az első pápa akit ide temettek. Vértanúhalálának ünnepnapját augusztus 26-án tartják.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző pápa:
I. Viktor
Római pápa
199217
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Kallixtusz