Liber Pontificalis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Liber Pontificalis (Pápák könyve) a pápák életrajzainak kronológikus gyűjteménye. Az első összeállítás 530 körül keletkezett, ismeretlen szerzője jelentősen kibővítette a Libériusz pápáig terjedő katalógust és III. Félix pápa pontifikátusáig folytatta. A Félix- és Konon-katalógusok kivonatosan tartalmazzák ezt a gyűjteményt. Ez utóbbi katalógusban Konon pápa élete és tevékenysége is szerepel.

Az 5. illetve 6. századtól kezdve a Liber Pontificalist Laterán scriptoriumában írták. Anastasius Bibliotecarius, a későbbi III. Anasztáz ellenpápa nevéhez fűződik az első rész, amely a 9. századig fedi le a pontifikátusokat, és szinte teljes egészében megmaradt. Boso (Breakspeare) kardinális újra szerkesztette a 12. században, majd Troppaui Márton domonkos szerzetes, krónikás és Berdard Gui domonkos szerzetes és inkvizítor folytatták.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liber Pontificalis című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]