IV. Szergiusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Szergiusz pápa
a katolikus egyház vezetője

Eredeti neve Pietro Martino Buccaporci
Született 970
Luni
Megválasztása 1009 júliusa
Beiktatása 1009. július 31.
Pontifikátusának
vége
1012. május 12.
Elhunyt 1012. május 12.
Róma
Előző pápa
Következő pápa
XVIII. János
VIII. Benedek
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Szergiusz pápa témájú médiaállományokat.

IV. Szergiusz (Luni, ? – Róma, 1012. május 12.) lépett a pápai trónra a történelem folyamán 144.-ként. Ő is akkor került a legmagasabb egyházi hivatalba, amikor Rómát az elnyomó Crescenti család tartotta a markában. Pontifikátusára ez rá is nyomta bélyegét. A nemesi família befolyása miatt nem igazán uralkodhatott.

Pietro da Albano néven született a Rómához közel fekvő Luni városában. Más források szerint eredeti neve Pietro (Martino) Boccapecora volt. Emiatt a köznép gyakran nevezte őt disznószájú Péternek, mivel neve hasonlított a latin bucca porci kifejezésre, amely disznószájat jelent. Mindenesetre szegény családban nőtt fel. Apját szintén Péternek nevezték, és Rómában dolgozott cipészként. A szegény sorból való felemelkedést a család egyedül a papi pályában látta. Ezért Péter az Úr szolgálatába állt. Értelmével és szorgalmával hamarosan magasabb rangokat is betöltött, míg 1004-ben Albano püspökének szentelték fel. Ekkor már a Crescenti család uralkodott Rómában. Amikor XVIII. János pápa meghalt, a hatalmas família fejének, János Pétert jelölte a pápai trónra.

1009. július 31-én a zsinat megválasztotta a püspököt az egyház legfőbb tisztségére. Péter ekkor vette fel a Szergiusz nevet. Pontifikátusát a történelemtudósok kettősséggel jellemzik, ugyanis a korabeli források egy részéből úgy tűnik, hogy Szergiusz a nemesi család bábjaként uralkodott az egyházon, de másfelől olyan dokumentumok is fennmaradtak, amelyek azt igazolják, hogy az egyházfő támogatta a Crescenti-ellenes pártot. Ez azért is alátámasztható, mert uralkodása alatt több nemes is Szergiusz védelme alá helyezte birtokát.

Pápaságának azonban kétséget kizáróan fontos tényezője volt a nemesi család befolyása. Csak ritkán hagyhatta el a Lateránt. Több kolostort is felmentett a világi egyház joghatósága alól, és sokat segített az éhező római szegényeken is. Uralkodásának legfontosabb momentuma az a pápai bulla volt, amelyik felszólítja Európa keresztényeit, hogy űzzék ki az iszlám hódítókat a Szentföldről. Ez a rendelet vezetett később a keresztes hadjáratokhoz. Szergiusz bullájának apropója az volt, hogy 1009-ben az arab seregek elérték Jeruzsálemet, és al-Hákim bi-Amr Alláh, Fátimida kalifa parancsára a pogányok lerombolták a Feltámadás Templomát.

Szergiusz három évnyi pontifikátus után 1012. május 12-én meghalt. Testét a Lateráni bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Művei[szerkesztés]


Előző pápa:
XVIII. János
Római pápa
10091012
Vatikán címere
Következő pápa:
VIII. Benedek