Bálint pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bálint pápa
a katolikus egyház vezetője

Született?
Róma
Megválasztása827. augusztus 27.
Beiktatása827. szeptember 1. ?
Pontifikátusának
vége
827. november 16. ?
Elhunyt827. november 16. ?
Róma
Előző pápa
Következő pápa
II. Jenő
IV. Gergely
A Wikimédia Commons tartalmaz Bálint pápa témájú médiaállományokat.

Bálint (latinul: Valentinus), (?, Róma[1]827. november 16., Róma[1]) léphetett 101.-ként Szent Péter trónjára 827. augusztus 27-től. Pontifikátusáról alig maradt fenn valami; a Liber Pontificalis szerint uralma nem tartott tovább 40 napnál.

Élete[szerkesztés]

Rómában született; a Via Lata mentén élt. Már életének korai szakaszán elkötelezte magát a római egyház szolgálata mellett. Nagy tudást és buzgó hitet szerzett tanulásával. Békeszerető és jó emberismerő emberként írnak róla a korabeli források, amely a frankellenes és a császárt támogató pártok viszályában mutatkozott meg először. Bálint ugyanis mindkét álláspontban meglátta a jót.[forrás?] I. Paszkál pápa egyik legközelebb álló tanácsadója lett, majd hamarosan a diakónusi kar vezetését bízták rá. Archidiakónusi rangban szolgált II. Jenő pápa alatt is, és a frankok támogatása mellett[forrás?] sikerült megőrizni népszerűségét. Így Jenő halála után, 827. augusztus 27-én[forrás?] a klérus a római nép és a nemesség egyetértésével Bálintot választotta meg az egyház fejének.

De az új uralkodó még alig tudta felvenni a kapcsolatokat a frank császári udvarral, I. Lothár császár gratulációja is már csak Bálint halálos ágyához érkezhetett meg. A pápa ugyanis ősszel váratlanul meghalt. Testét a Szent Péter-bazilika őrzi.[forrás?]

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Valentino (angol nyelven). www2.fiu.edu. [2012. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
II. Jenő
Római pápa
827
Vatikán címere
Következő pápa:
IV. Gergely