Buddhizmus Brazíliában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bussindzsi, szótó zen buddhista templom São Paulo városban

A buddhizmus Brazíliában kisebbségi vallásnak számít, ahol a többségében keresztény lakosság mellett a magukat buddhistának vallók száma mintegy 250 000 fő volt a 2000-es népszámláláskor.[1] Brazília büszkélkedhet az amerikai kontinens harmadik legnagyobb buddhista lakosságával az Egyesült Államok és Kanada után. Brazíliában az összes fő buddhista irányzat megtalálható. A buddhista szervezetek és központok mellett mintegy 150 buddhista templom is működik az országban.

Espírito Santo állam kormánya bevezetett egy speciális képzési programot a katonai rendőrség részére, amelyben zen kurzusokon vesznek részt a Mosteiro Zen Morro da Vargem kolostorban.[2]

Mahájána buddhizmus[szerkesztés]

Japán örökség[szerkesztés]

A buddhizmus először japán bevándorlókon keresztül jutott el Brazíliába a 20. század elején.[3] Emiatt a japán buddhista iskolák és szekták – szótó zen, nicsiren, dzsódo sin (más néven „Igaz Tiszta Föld”) és Szóka Gakkai – brazíliai jelenléte erőteljes. Érdekes módon a japán származású brazilok körében nem annyira népszerű a buddhizmus, mint a római katolicizmus. Emiatt a japán buddhista iskolák elsősorban nem is a japán származású brazilokat célozzák meg.

A Brazíliában szintén működő japán iskolák közé tartozik a singon, a tendai, a nicsiren és a nicsirensó iskola. Az elmúlt években valamelyest növekvő érdeklődés mutatkozik a zen irányzat koreai és vietnami ága iránt.

Egyéb[szerkesztés]

A kínai csan iskola és a mahájána buddhizmus központja a Sao Paolói Cu Laj-templom, illetve a társintézményeként működő Buddhista Egyetem. Mindkettő 2003-ban nyitotta meg a kapuit. A templom egész Latin-Amerika legnagyobb buddhista temploma, amelynek megépítéséhez amerikai buddhista szervezetek és más adományozok pénzét használták.[4]

Az Olinda városban lévő Fo Kuang Jüan-templom szintén a mahájána irányzathoz tartozik.[5]

A vietnami Thich Nhat Hanh zen templomokat és buddhista közösségeket működtet São Paulóban és Rio de Janeiróban.[6]

Vadzsrajána buddhizmus[szerkesztés]

A vadzsrajána buddhizmus mind a négy fő iskolája – nyingmapa, gelugpa, szakjapa és kagyüpa – aktív központokat működtet Brazíliában. A 14. dalai láma összesen négy alkalommal járt az országban. Először 1992-ben, majd 1999-ben, majd 2006-ban és 2011-ben.[7]

Théraváda buddhizmus[szerkesztés]

A théraváda hagyományt azok indították Brazíliában, akik létrehozták a Brazil Buddhista Társaságot.[8] Kezdetben nem volt szektariánus, később a théraváda hagyomány páli irodalmának központjában álló Tipitaka szövegei és egyéb théraváda szövegek felé mozdult el a szervezet elsődleges érdeklődése. Az 1970-es évek óta szerény keretek között tudott fejlődni, főleg önkéntes adományokból. Így is képesek voltak több Srí Lanka-i és más hagyományosan théraváda országokból buddhista vendégelőadókat meghívni. 1989-ben alakult a Nálanda Buddhista Központ. A szervezet központokat tart fenn Rio de Janeiro, Belo Horizonte, São Paulo és Curitiba városokban, és számos nemzetközi buddhista előadót hívtak meg az elmúlt években.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Censo Demográfico - 2000 - Resultados da Amostra. Ibge.gov.br. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  2. Military Police Meets Zen Buddhism - PSFK. Psfk.com. [2023. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  3. Buddhism in Latin America - Mandala Publications. Mandalamagazine.org. [2012. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  4. Brazil in pictures: Zu Lai temple. Braziltravelblog.com. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  5. Fo Guang Shan. Templofsolinda.blogspot.com. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  6. Archived copy. [2009. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 17.)
  7. Travels. Dalailama.com. [2017. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  8. Sociedade Budista do Brasil. SBB. [2007. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  9. Nalanda Buddhist Centre. Nalanda.org.br. (Hozzáférés: 2017. március 30.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]