„Szeged tömegközlekedése” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Rik0919 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Tramway and trolleybus map of Szeged hu.png|thumb|300px|Az '''SZKT''' hálózata 2013-ban]]
[[Fájl:Tramway and trolleybus map of Szeged hu.png|thumb|300px|Az '''SZKT''' hálózata 2013-ban]]
'''[[Szeged]] tömegközlekedéséről''' az önkormányzati tulajdonú [[Szegedi Közlekedési Társaság]] (SZKT) és az [[állam]]i tulajdonú [[Tisza Volán]] gondoskodik. A [[szeged]]i tömegközlekedés [[autóbusz]]okra, [[trolibusz]]okra és [[villamos]]okra épül.
'''[[Szeged]] tömegközlekedéséről''' az önkormányzati tulajdonú [[Szegedi Közlekedési Társaság]] (SZKT) és az [[állam]]i tulajdonú DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ gondoskodik. A [[szeged]]i tömegközlekedés [[autóbusz]]okra, [[trolibusz]]okra és [[villamos]]okra épül.


Szeged egyike a négy magyar városnak, amely villamosvonalat üzemeltet (a másik három: [[Budapest közösségi közlekedése|Budapest]], [[Debrecen tömegközlekedése|Debrecen]] és [[Miskolc tömegközlekedése|Miskolc]]), illetve Szegeden kívül csak Budapesten és Debrecenben ülhetünk trolira.
Szeged egyike a négy magyar városnak, amely villamosvonalat üzemeltet (a másik három: [[Budapest közösségi közlekedése|Budapest]], [[Debrecen tömegközlekedése|Debrecen]] és [[Miskolc tömegközlekedése|Miskolc]]), illetve Szegeden kívül csak Budapesten és Debrecenben ülhetünk trolira.
87. sor: 87. sor:


==Viszonylatok==
==Viszonylatok==
[[Szeged]] [[villamos]] üzemű tömegközlekedését a [[Szegedi Közlekedési Társaság]] (SZKT) végzi. Az SZKT 5 villamos- és 6 trolibuszvonalat üzemeltet. Az [[autóbusz]] üzemű tömegközlekedését a [[Tisza Volán]] Zrt. végzi. A cég 31 rendszeres és 2 időszakos autóbuszjáratot üzemeltet. A városban [[1955]] óta van autóbuszközlekedés.
[[Szeged]] [[villamos]] üzemű tömegközlekedését a [[Szegedi Közlekedési Társaság]] (SZKT) végzi. Az SZKT 5 villamos- és 6 trolibuszvonalat üzemeltet. Az [[autóbusz]] üzemű tömegközlekedését a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) végzi. A cég 31 rendszeres és 2 időszakos autóbuszjáratot üzemeltet. A városban [[1955]] óta van autóbuszközlekedés.
===Villamos===
===Villamos===
[[Fájl:PESA_120Nb_Kossuth.JPG|bélyegkép|jobbra|200px|[[PESA 120Nb]] típusú [[villamos]] a [[Kossuth Lajos sugárút (Szeged)|Kossuth Lajos sugárúton]] a 2-es vonalon]]
[[Fájl:PESA_120Nb_Kossuth.JPG|bélyegkép|jobbra|200px|[[PESA 120Nb]] típusú [[villamos]] a [[Kossuth Lajos sugárút (Szeged)|Kossuth Lajos sugárúton]] a 2-es vonalon]]
355. sor: 355. sor:
|}
|}


===A Tisza Volán Zrt. járműállománya===
===A '''Dél-alföldi Közlekedési Központ''' járműállománya===
==== Autóbuszok ====
==== Autóbuszok ====
{| {{széptáblázat}}
{| {{széptáblázat}}

A lap 2015. augusztus 14., 13:41-kori változata

Az SZKT hálózata 2013-ban

Szeged tömegközlekedéséről az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) és az állami tulajdonú DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ gondoskodik. A szegedi tömegközlekedés autóbuszokra, trolibuszokra és villamosokra épül.

Szeged egyike a négy magyar városnak, amely villamosvonalat üzemeltet (a másik három: Budapest, Debrecen és Miskolc), illetve Szegeden kívül csak Budapesten és Debrecenben ülhetünk trolira.

Történet

Az 1879-es árvíz után

PESA 120Nb típusú villamos az Indóház téren

Az 1879-es szegedi nagy árvíz utáni újjáépítés után a növekvő városnak már nem felelt meg az omnibuszközlekedés, ezért 1884. július 1-jétől lóvasutat üzemeltetett a város. Az SZKT jogelődjét 1885-ben alapították Szegedi Közúti Vaspálya Részvénytársaság néven. 1885-ben az utasszám meghaladta a 300 000-et.

1908. október 1-jén indult útnak az első villamos; a menetdíj elég drágának számított. A villamosok ebben az időben a személyszállítás mellett teherszállítással is foglalkoztak. Az első világháború derékba törte a fejlődést, több villamosvonal megszűnt, két kocsit eladtak más városoknak. A forgalom csökkent.

A második világháború nem okozott nagyobb károkat a villamosvonali infrastruktúrában, a forgalom a harcok végeztével azonnal megindulhatott. A cég 1950. április 14-én felvette a Szegedi Villamos Vasút Vállalat nevet, 1955-től pedig Szegedi Közlekedési Vállalatnak hívták. Az 1950-es években Szegednek kiterjedt villamoshálózata volt, Kiskundorozsmára is villamos járt. Ebben az időben indult meg az autóbuszközlekedés. Az autóbuszoknak eleinte másodlagos szerepet szántak a villamos mellett, de egyre népszerűbb lett. 1963. január 1-jétől az autóbuszok üzemeltetése átkerült a Tisza Volánhoz.

A villamos háttérbe szorulása

Szeged villamosvonalai 1950-ben

A villamosvasút teherfuvarozó szerepe időközben egyre csökkent, majd 1971-ben teljesen megszűnt. Az 1970-es végére a villamoshálózat egy részét felszámolták. Megszűnt a dorozsmai, az újszegedi és a Felső Tisza-parti vonalszakasz. A tarjáni vonalat azonban részben kétvágányúsították. 1979. április 29-én megindult a trolibuszközlekedés.[1] Kezdetben kizárólag a szovjet gyártmányú ZiU–9 típusú kocsik közlekedtek, majd hamarosan megjelentek az Ikarus 280-as csuklós trolibuszok, ezeket azonban többféle elektromos berendezéssel szállították, így üzemeletetésük bizonytalan és költséges volt. Jelenleg ezekből a típusokból már csak elvétve látni egy-egy példányt Szeged utcáin.

Korszerűsítés

A járműpark cseréje 1996-ban kezdődött, először három, majd később további tíz darab Tatra T6A2 típusú villamos megvételével. 2005-ben az egykori NDK-ból használtan vásárolt Tatra KT4 típusú villamosokkal váltották le a régi FVV típusúak jelentős részét. 2006. július 1-jén adták át a forgalomnak a részben korszerűsített 4-es vonalat. Tarjánnál hurokforduló, Kecskésen deltavágány készült, így ezen a vonalon már közlekedhettek az egyirányú kocsik (Tatra T6A2, Tatra KT4) is.

Az 1990-es évek első felében az SZKT használt Škoda 14Tr (szóló) és Škoda 15Tr (csuklós) trolibuszokat is vásárolt Csehországból, illetve Szlovákiából. A folyamat a mai napig tart, jelenleg a trolipark döntő többségét ezek a típusok teszik ki. Beszereztek még 3 db (szintén használt) Škoda 21Tr és egy Škoda 22Tr típusú alacsonypadlós trolibuszt is.[forrás?]

Az önkormányzati tulajdonú közlekedési cég korábbi vezetése sokak által vitatott módon saját járműépítésbe kezdett: egy használtan vásárolt alacsonypadlós Volvo elővárosi autóbuszt trolibusszá alakítottak át. A kísérlet sikerességét bizonyítja, hogy később további négy Mercedes Citaro buszt alakítottak villamosüzeművé. Ám a jelenlegi vezetés leállította a további járműépítéseket.[forrás?]

Elektromos tömegközlekedési nagyprojekt

A 2-es villamos Rókusi körúti szakaszának építése 2011-ben

A 2008-ban indult projekt keretein belül az összes villamosvonal megújult. A régi csuklós villamosokat leállították, a vonalak végállomásait átalakították úgy, hogy az egyvezetőállásos járművek is meg tudjanak fordulni.[2][3] Épült egy új villamospálya a Rókusi körúton, valamint meghosszabbodott a 8-as troli is, a 10-es buszt trolival váltják ki.[4][5] 2011-ig a 3-as vonalon az egykor Budapestről leselejtezett, igen korszerűtlen és leromlott műszaki állapotú FVV csuklós villamosok jártak azóta ezen a vonalon is Tatra T6A2 illetve Tatra KT4D villamosok szállítják az utasokat.[6]

2012-ben megindult a forgalom az új 2-es villamos vonalán,[7] 9 darab szintén új, alacsony padlós PESA 120Nb típusú villamossal.[8]

A korszerűsítés során 107 megállóban helyeztek el utasinformatikai kijelzőket.[9]

Díjszabás

Jegy/Bérlet automata az Aradi vértanúk terén

A jegyek és bérletek a villamosra, trolibuszra és autóbuszra is érvényesek.

Típus Ár
Menetjegyek
Vonaljegy, elővételben váltott 320,- Ft
Vonaljegy, a járművön váltott, és a különleges igényeket kielégítő, betűjelzéssel ellátott, helyi céljáratokon 400,- Ft
10 db-os gyűjtőjegy 2950,- Ft
Napijegy 1040,- Ft
Három napra szóló jegy (érvényes: a vásárláskor megjelölt 3 napra) 2600,- Ft
Városi bérletjegyek
Egyheti bérlet (érvényes a vásárláskor megjelölt 7 napon) 3850,- Ft
Kétheti bérlet (érvényes a vásárláskor megjelölt 14 napon) 5200,- Ft
Általános havi bérlet 7000,- Ft
Tanuló, Nyugdíjas havi bérlet 4000,- Ft
Kisgyermekes havi bérlet 4200,- Ft
Felmutatóra szóló havi bérlet (fénykép nélküli) 21 900,- Ft
Kedvezménnyel árusított bérletjegyek
Negyedéves városi bérlet 20 580,- Ft
Féléves városi bérlet 40 800,- Ft
Éves Városi bérlet 76 980,- Ft
A megvásárolt bérlet, érvényességének kezdete előtt teljes árban, valamint a városi teljes árú („Általános”) havi bérlet a tárgyhó 15-én pénztárzárásig, 50 %-os árban, külön kezelési díj fizetése mellett visszaváltható. Az „Általános” havi bérletek kivételével, az érvényesség kezdetét követően, semmilyen fajtájú bérlet nem váltható vissza, kizárólag az „elrontott, vagy megrongálódott bérletek” -érvényességi időn belüli- kicserélésére van lehetőség, külön kezelési díj fizetése ellenében. Az elveszített, ellopott bérlet pótlása nem lehetséges..

A fent említett, bérlet visszaváltás, bérlet csere kezelési díja, valamint a bérletigazolványok ára a kiállítási költséggel együtt: 150,- Ft

Pótdíj

Pótdíj (aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe, kutyát külön érvényes vonaljegy, vagy bérlet nélkül szállít, továbbá, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe, valamint ha az utas vagy az általa szállított kézipoggyász, vagy élő állat bepiszkítja a járművet, az alábbi összegű pótdíjat köteles fizetni):

  • Helyszínen és 3 munkanapon belül történő fizetés esetén 7000,- Ft
  • 30 napon belül történő kiegyenlítés esetén 11 000,- Ft
  • 30 napon túli kiegyenlítés esetén 24 000,- Ft
Amennyiben az utas - az ellenőrzés időpontja előtt vásárolt- érvényes bérlettel rendelkezik, vagy kedvezményes utazásra jogosult, de a bérletet az ellenőrzésnél felmutatni, illetve a kedvezményes utazási jogosultságot igazolni nem tudja, vagy kitöltetlen, illetve ceruzával kitöltött bérlettel utazik, úgy az ellenőrzést követő naptól számított 3 munkanapon belül, az ellenőrzéssel megbízott DAKÖRT Kft. irodájában (Szeged, Kossuth. Lajos sgt.50.) történő bérletbemutatás, vagy jogosultság igazolás esetén 900,-Ft. bérletbemutatási, illetve jogosultság igazolási pótdíjat köteles fizetni, mely összeg kiegyenlítésével mentesül a fenti, magasabb összegű pótdíj megfizetési kötelezettsége alól."

Viszonylatok

Szeged villamos üzemű tömegközlekedését a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) végzi. Az SZKT 5 villamos- és 6 trolibuszvonalat üzemeltet. Az autóbusz üzemű tömegközlekedését a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) végzi. A cég 31 rendszeres és 2 időszakos autóbuszjáratot üzemeltet. A városban 1955 óta van autóbuszközlekedés.

Villamos

PESA 120Nb típusú villamos a Kossuth Lajos sugárúton a 2-es vonalon
Járatszám Végállomások Menetidő Megjegyzés
1 Szeged pályaudvar – Szeged Pláza 15 perc Óránként jár
2 Szeged pályaudvar – Európa Liget 18 perc
3 Tarján – Vadaspark 20 perc
3F Tarján – Fonógyári út 26 perc Hétköznapokon 6:30–14:00, hétvégén 8:00–18:00 között
4 Tarján – Kecskés 21 perc

Trolibusz

Trolibusz a 19-es vonalon Makkosházán
Járatszám Végállomások Menetidő Megjegyzés
5 Újszeged, Gyermekkórház – Körtöltés utca 19 perc
7 Újszeged, Gyermekkórház – Bakay Nándor utca 15 perc Szabad és munkaszüneti napokon nem közlekedik
8 Makkosház – Klinikák 19 perc
9 Vértói út – Lugas utca 23 perc
10 Tarján, Víztorony - Klinikák 16 perc
19 Makkosház – Tarján, Víztorony tér 26 perc

Autóbusz

Mercedes-Benz Conecto 628.320 az Indóház téren
Rendszeres járatok
Járatszám Végállomások Menetidő Megjegyzés
7F Mars tér (üzletsor) – Sziksósfürdő 22 perc
11 Tarján, Víztorony tér – Személy pályaudvar 18 perc
13 Tarján, Víztorony tér – Móravárosi Bevásárlóközpont 20 perc Csak munkanapokon közlekedik korlátozott üzemidővel.
13A Mars tér (üzletsor) – Móravárosi Bevásárlóközpont 10/23 perc Csak a 13-as járat üzemidején kívül közlekedik. Szabadnapokon körjárat szerűen közlekedik, érinti Alsóvárost, a Vadkerti teret és az Indóház teret is.
20 Petőfitelep, Fő tér – Alsóváros, Vadkerti tér 28 perc
20A Petőfitelep, Fő tér – Honvéd tér 15 perc A 20-as vonal betétjárata csak munkanapokon közlekedik.
21 Újpetőfitelep – Személy pályaudvar 24 perc
36 Honvéd tér – Kiskundorozsma, Czékus utca 32 perc
60 Mars tér (Szent Rókus tér) – Szőreg, malom 23 perc
60Y Mars tér (Szent Rókus tér) – Szőreg, malom 24 perc
64 Mars tér (üzletsor) – Repülőtér 15 perc Csak munkanapokon és tanítási napokat megelőző napokon közlekedik. (Talán) ideiglenesen az Üzletsortól indul.
70 Mars tér (Szent Rókus tér) – Füvészkert 13 perc
71 Mars tér (Mikszáth utca) – Marostő, Katalin utca 20 perc
72 Mars tér (Mikszáth utca) – Marostő, Erdélyi tér 19 perc
73 Mars tér (üzletsor) – Tápé, Csatár utca 18 perc
73Y Mars tér (üzletsor) – Tápé, Csatár utca 18 perc
74 Mars tér (Mikszáth utca) – Gyálarét 21 perc
74A Mars tér (Mikszáth utca) - Klebelsberg-telep, Holt-Tisza 14 perc Csak Tanítási időszakban közlekedik.
75 Mars tér (üzletsor) – Kiskundorozsma, Czékus utca 29 perc
76 Mars tér (Mikszáth utca) – Szentmihály 20 perc
77 Mars tér (Szent Rókus tér) – Baktó, Völgyérhát utca 18 perc Csak munkanapokon és szabadnapokon 13 óráig közlekedik a teljes vonalon. Szabadnapokon délután és munkaszüneti napokon Baktó, Völgyérhát utca - Tarján, Víztorony tér között közlekedik. Átszállási lehetőség a Belváros felé a 11-es autóbusz, valamint a 10-es, 19-es trolibusz.
78 Mars tér (üzletsor) – Napos út – Béketelep – Mars tér 26 perc
78A Mars tér (üzletsor) – Vértói út – Béke-telep – Mars tér 26 perc
79 Mars tér (üzletsor) – AUCHAN - Gumigyár - Szegedi Ipari Logisztikai Központ (SZILK) 14 perc
79H Mars tér (üzletsor) – Fehértói Halgazdaség 21 perc
84 Makkosház – Újszeged, Gabonakutató Intézet 17 perc
84A Tarján, Víztorony tér – Újszeged, Gabonakutató Intézet 10 perc Csak Tanítási időszakban, Iskolai Előadási napokon közlekedik.
90 Lugas utca – Személy pályaudvar 28 perc
90F Petőfitelep, Fő tér – Személy pályaudvar 35 perc Szabadnapokon és munkaszüneti napokon nem közlekedik.
90H Lugas utca – Gumigyár - Szegedi Ipari Logisztikai Központ (SZILK) 19 perc
AUCHAN AUCHAN - Etelka sor - AUCHAN 42 perc
Időszakos járatok
Járatszám Végállomások Menetidő Megjegyzés
12 Tarján, Víztorony tér – Belvárosi temető – Tarján, Víztorony tér 40 perc Időszakos, „temetői” járat
40C Tarján, Víztorony tér – Szegedi Olimpiai Központ 26 perc Időszakos céljárat, a Szegedi Olimpiai Központban lévő rendezvények idején

Járműállomány

A Szegedi Közlekedési Társaság járműállománya

Villamosok

Mennyiség (db) Gyártó/Típus Gyártás éve Beszerzés éve Pályaszám Megjegyzés
1 F1A munkakocsi 1897. SZ 5 ex-BKV 1520
2 Schlick FI eredetileg BVVV F 1904. 1985. 313-314 ikerkocsiként közlekedik
1 MWG 1908. 1908. 12 2008-ban nosztalgia villamosnak felújítva
1 F1A tanulójárat 194x. SZ 6 ex-BKV 1531
1 Dízel-elektromos munkakocsi 1953. 03 ex-M III
1 FVV CSM–2 1964. 609 nem üzemképes, a Közlekedési Emléktár Alapítvány tulajdona
10 FVV CSM–4 1964., 1973-1975., 1977-1979. 1973-1975., 1977-1979., 1984. 803, 806, 808-809, 812-813, 815, 817-818, 821 2011. január 19-től leállítva, 2011 június 16 - augusztus 19 között ismét közlekedtek.
18 Tatra KT4D 1985., 1990. 2004-2006., 2008-2010. 200-217 ex. cottbusi és potsdami kocsik
4 Tatra TB6A2D-M pótkocsi 1989. 2009-2010. 950-953 ex. rostocki kocsik
13 Tatra T6A2 1996-1997. 1996-1997. 900-912
9 PESA 120Nb 2011-2012. 2011-2012. 100-108

Trolibuszok

Mennyiség (db) Gyártó/Típus Gyártás éve Pályaszám Megjegyzés
1 ZIU-9 1986. 9-153 nosztalgia trolibusz
9 Škoda 14Tr 1987., 1989., 1994. T-700-T-701, T-704 - T-709, T-750
27 Škoda 15Tr 1988., 1990.-1994, T-600 - T-626
2 Ikarus 280T 1992. 502, 505 502 2001-ben háromfázisú berendezéssel átépítve, egyik sem közlekedik menetrendszerűen
6 Škoda 21Tr 1997-1998. T-800-T-803, T-810, T-813 2001-ben és 2005-2007-ig trolibuszok (T-810 helyben átépítve); további 10 darab Skoda 21Ab autóbuszváz (1997-es és 2002-es évjáratúak) vár trolibusszá való átépítésre, T-811 várhatóan 2012 elejére készül el, T-813 az első szegedi önjáró trolibusz
6 Mercedes-Benz Citaro O-530 TR12/TV.EU 1999. T-860-T-865. dízelüzemű buszból átalakítva 2005-10-ig
1 Volvo B7 TR12/TV.PR. 2002. T-850 dízelüzemű buszból átalakítva 2004-ben
1 Škoda 22TrAC 2004. T-650
1 ARC Tr187/TV.EU 2010. T-660
10/13 Ikarus–Škoda alacsonypadlós, csuklós trolibusz 2013-2014. T-450-T-462

Autóbuszok

Tatra T6A2-es csatolt szerelvény az 1-es vonalon
Felújított Škoda 15Tr trolibusz a 9-es vonalon
Mennyiség (db) Gyártó/Típus Gyártás éve
3 Ikarus 280 1986-1987.
6 Ikarus 417 1995.
2 Škoda 21AB
6 Mercedes-Benz Citaro 1999-2001., 2007.
1 Volvo B7L-7000 2004.
1 Mercedes-Benz Citaro L 2007.

A Dél-alföldi Közlekedési Központ járműállománya

Autóbuszok

Mennyiség (db) Gyártó/Típus Gyártás éve
14 Ikarus 280 1988-2002
1 Ikarus 435 1994
23 Ikarus 280G 1996-2002
6 Mercedes-Benz Citaro O530G 2005
8 Volvo 7700A 2006
15 Mercedes-Benz Conecto 628.320 2008-2009
21 Ikarus 260 1988-1998
12 Ikarus 260G 1999-2002
1 Ikarus 415 1995
1 Ikarus 412 1996
4 Volvo 7700 2002
4 Volvo 7700 2007
10 Mercedes-Benz Conecto 628.310 2007-2009

Jegyzetek

  1. Troli-sztori a Napfény városából”, iho.hu, 2010. február 20. (Hozzáférés: 2013. október 1.) 
  2. Ünnepi start – újra munkában az 1-es villamos + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  3. Átadták a 4-est, nyugdíjazták a „bengálikat” + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. augusztus 20. (Hozzáférés: 2013. október 27.) 
  4. MTI: Elindult a forgalom a 8-as troli vonalon (magyar nyelven). Délmagyarország, 2010. augusztus 14. (Hozzáférés: 2012. február 26.)
  5. Próbaútra ment Szeged új piros trolija”, delmagyar.hu, 2013. szeptember 26. (Hozzáférés: 2013. szeptember 30.) 
  6. Keddtől végig közlekedik a 3 és 3F-es villamos”, szegedma.hu, 2011. január 31. (Hozzáférés: 2013. október 3.) 
  7. Szombaton indul a 2-es villamos! Itt van valamennyi új menetrend!”, delmagyar.hu, 2012. február 27. (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  8. Itt a 108-as, teljes a szegedi Pesa-flotta”, delmagyar.hu, 2012. május 23. (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  9. Tesztüzemben a kijelzők”, delmagyar.hu, 2014. január 2. 

Források

További információk