Tatra T6A2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tatra T6A2
Tatra T6A2H villamos Szegeden
Tatra T6A2H villamos Szegeden
Gyártási adatok
Gyártásban 1988–1999
Utasparaméterek
Szállítható személyek száma81 fő
Ülőhelyek száma20 db
Méretek
Tömeg18 300 kg
Hossz14 500 mm
Szélesség2200 mm
Magasság3110 mm
Műszaki adatok
Engedélyezett sebesség55 km/h
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tatra T6A2 témájú médiaállományokat.
Tatra T6A2D villamos Szczecinben

A Tatra T6A2 háromajtós, egy-vezetőállásos villamos. Magyarországon Szegeden állították őket forgalomba, összesen 13 darab közlekedik belőlük. Eredetileg német (NDK) igényeknek megfelelően a T4 utódjaként tervezték, ennek megfelelően a kocsiszekrény szűkebb a Csehországban szokásos 2500 mm-nél.

Típustörténet[szerkesztés]

A villamost 1997 és 1999 között gyártották. Szegedre 1997-ben kerültek, itt a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) kék–sárga–fehér-piros színezését kapták. Fő feladatuk az elavulttá vált FVV csuklósok leváltása.

Jellegzetességek[szerkesztés]

Ezeket a villamosokat Szeged összes villamosvonalán közlekedtetik. Bár egyirányú, a hátsó részben található egy fedett vezetőállás, melyet hátrafelé történő vezetés esetén lehet használni. Mivel meglehetősen kis befogadóképességű villamosok, ezért csatolt üzemben is szoktak járni. Elektromos utastájékoztatóval és hangos utastájékoztatóval egyaránt fel vannak szerelve.

A villamosokhoz Rostockból használtan vett pótkocsikat kapcsolnak Szegeden, amelyeket az SZKT felújított és motorral látott el. A pótkocsikban csak szükségvezetőállás van. A pótkocsik típusmegjelölése: B6A2D-M típusú aktív (önjáró) közúti vasúti pótkocsi.

Előfordulás[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]