ČKD Tatra KT8D5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tatra KT8D5
Miskolcon, Felső-Majláthnál
Miskolcon, Felső-Majláthnál
Gyártási adatok
GyártóČKD Tatra
Utasparaméterek
Szállítható személyek száma231 fő
Ülőhelyek száma54 db
Méretek
Össztömeg38 000 kg
Hossz30 300 mm
Szélesség2500 mm
Magasság3145 mm
Nyomtávolság1435 mm
Műszaki adatok
Engedélyezett sebesség65 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Tatra KT8D5 témájú médiaállományokat.
Tatra KT8D5 a csehországi Plzeňben

A Tatra KT8D5 nyolc tengelyes, két vezetőállású, csuklós villamostípus. Tíz ajtóval rendelkezik, Csehországban a ČKD Tatra gyártotta. Magyarországon az MVK Zrt. üzemeltetett belőlük 18 darabot, már csak 3 darab található meg a cégnél. Sokáig állt a vasgyári telephelyen 4 villamos. 15 villamost Prága városa vásárolt meg korszerűsítés céljából két részletben, 2016-ban 7 db-ot és 2019-ben 8 db-ot.

Típustörténet[szerkesztés]

Az első prototípust 1984-ben gyártották, főként a csehországi városi villamosközlekedés korszerűsítése érdekében. A típus ajtóelrendezése rendkívül szokatlan, hiszen az egykori Csehszlovákiában igen ritka volt a kétirányú, kétoldali ajtós Tatra motorkocsi (igaz, a prágai közlekedési vállalat 1979-ben az első két Tatra T5C5-nek belső pályaszámot is adott (8011 és 8012)). Azóta számtalan variációban készült már el, illetve rengeteg átépítést is ismerünk. A KT8D5R.N1 például egyirányú forgalomra lett átalakítva. A régebbi példányok korszerűsítésükkor elektronikus utastájékoztató rendszert kaptak, helyenként (pl. Kassa) a középrészt alacsonypadlósították.

Miskolcra az első jármű, a 200-as, 1991-ben került. A vadonatúj villamost eredetileg Kassára szántak, ott azonban a megváltozott utazási szokások (a kassai acélmű leépítése) miatt már nem volt szükség ekkora befogadóképességű villamosra, így aztán pályafutása jelentős részét – Prágába kerüléséig – Miskolcon töltötte. Ezt 1992-ben még 9 darab, már használt, de még csak pár éves villamos beszerzése követte. A járművek kezdetben a 2-es, majd a pályafelújítás végeztével az 1-es vonalon jártak. 19961997-ben sor került még nyolc villamos beszerzésére, ezúttal a csehországi Most városból, szintén hasonló okok miatt. Köztük van a két prototípus is (210, és 211, melyek a felújítás után is az eredeti színezésüket kapták vissza).

A járművek eredeti színezése piros-fehér, 1998-tól kezdve azonban folyamatosan elkezdték átfesteni őket az MVK Zrt. sárga-kék-zöld színére. Ezzel együtt kisebb korszerűsítést is végrehajtottak rajtuk, például beépített leszállásjelzőt, szelektív ajtónyitást, digitális sebességmérőt, és hangos utastájékoztatót, a 212–217. járművekbe kísérleti jelleggel ideiglenesen rekuperáció (elektromos visszatáplálási rendszer) is beépítésre került. Az eredetileg 2+2 elrendezésű üléssort 2+1-re cserélték, bizonyos példányokban pedig korszerűsítésre került a csuklószerkezet, és újfajta csúszásgátló padlót raktak le. Mindkét oldali vezetőálláson kicserélték a járművezető ablakát egy korszerűbb változatra. Kezdetben a tetőn is volt egy kocka alakú viszonylatjelző, de ezeket rövid használat után leszerelték. A járművek remekül beváltak a napi forgalomban, két évtizedes működésük során mindössze kettőt (210, 213) selejteztek, ezeket is pályafutásuk végén. 2014-ben az új Skoda 26T villamosok érkezésével fokozatosan kivonták őket a forgalomból, az MVK Zrt. eladásra hirdette meg őket. A prágai közlekedési vállalat, amelynek nagy tapasztalatai vannak a típus felújításával kapcsolatban, néhány villamost megvásárolt. Mindössze három jármű marad meg tartaléknak, illetve nosztalgiavillamosnak, melyek többnyire az első, kassai szállításból származnak. A 202-es a nagy sikerű adventi villamos, a 203-as nosztalgiajármű, a 209-es pedig üzemi célokat szolgál (vontatás, járművezetők oktatása, stb.). Ez utóbbi példány 2022-ben visszakapta az érkezéskori piros-fehér festését és a fekete műbőr üléseket.

Előfordulás[szerkesztés]

Karácsonyi fényvillamos, Miskolc

1984 és 1999 között 206 darab készült ebből a típusból.

Altípusok[szerkesztés]

  • Tatra KT8D5.N2: Brno és Kassa üzemeltet ilyen járműveket. Legjellegzetesebb eltérése a teljesen alacsony padlós középrész. A műbőr bevonatú üléseket szövettel húzták át, a padló csúszásmentes lett, és elektromos utastájékoztató rendszerrel szerelték fel ezeket a felújított villamosokat a 2000-es évek elején. A vezetőállások is kisebb módosításokon estek át.
  • Tatra KT8D5R.N1: Ostravában készült ez az altípus. Az egyirányú közlekedtetésre alakították át őket, vagyis a menetirány szerinti bal oldalról kiszerelték az összes ajtót, és az egyik vezetőállást megszüntették, valamint a felette lévő áramszedőt is. Több ülés került a villamosba, és a középső rész itt is teljesen alacsony padlós lett. Szövettel bevont ülések, csúszásmentes padló, elektromos utastájékoztató rendszer, és 2+1 üléselrendezés jellemzi.
  • Tatra KT8D5R.N2P: Prága és Plzen üzemelteti őket. Középső része alacsony padlós, amely a többi altípushoz képest egy egészen más konstrukció. Szövetülések és csúszásmentes padló került beszerelésre. A vezetőfülke félkör alakú lett, az irányítás pedig lábpedálok helyett menetkapcsolóval történik. Az elektromos utastájékoztató mellett bekamerázták a járműveket. Új áramszedők, halogén fényszórók, és fényvisszaverő csíkok jellemzik kívülről. Prágában a járműszekrény kívülről is több ponton átalakult.
    • Tatra KT8D5R.N2Pf: A Prágában közlekedő felújított volt miskolci járművek kapták ezt az azonosítást. A vezetőfülkét klímával látták el, ezért van a típus azonosítójában egy "f" (facelift) jelölés. Belül utastájékoztató monitorokkal látták el, kívülről viszont alig tér el a korábbi átalakított járművektől.
  • Tatra KT8D5R.N2S: Strausbergben üzemelő típus, amely hasonlóan lett kialakítva a Prágaiakhoz mivel ott korszerűsítették. Középrészén található benne egy LCD kijelző is. Csak 1 db üzemel belőle leginkább tartalék járműként csúcsidőszakokban, minden más esetben Bombardier villamosok közlekednek.

Források[szerkesztés]