Nagybakos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagybakos (Свобода)
A csehszlovák légiósok egykori otthona, ma magánlakás
A csehszlovák légiósok egykori otthona, ma magánlakás
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületKárpátalja
Járás
KözségBátyú község
Rangfalu
Alapítás éve1282
Irányítószám90210
Körzethívószám+380 03141
Népesség
Teljes népességismeretlen
Népsűrűség239,22 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság104 m
Terület3,57 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 21′ 33″, k. h. 22° 22′ 12″Koordináták: é. sz. 48° 21′ 33″, k. h. 22° 22′ 12″
Nagybakos (Kárpátalja)
Nagybakos
Nagybakos
Pozíció Kárpátalja térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagybakos témájú médiaállományokat.

Nagybakos (ukránul Свобода (Szvoboda)) a Beregszászi járás nyugati részén, a magyar határtól pár kilométerre fekvő település, amely Újbátyúval, Kisbakossal, Badóval és Danilovkával együtt alkot egy községet.

Történelem[szerkesztés]

A környéken a huszadik századig jelentősebb település nem volt. A térség a Lónyai család uradalmához tartozott, kisebb, a majorságokon lévő tanyák jelentik a mai települések elődjeit.

A legtöbb települést a csehszlovák korszakban alapították. Ekkor ugyanis a magyar nagybirtokok felszámolásával a csehszlovák állam telepeseket költöztetett ide. Nagy számú ruszin érkezett ekkortájt, mivel a hegyekben való megélhetésük a kereskedelem szűkülésével nagyban megnehezedett. Egyes családok kényszerhelyzetben döntöttek a faluba költözés mellett, mivel a Tereblja-Rika (Ökörmezői járás) vízierőmű létrehozásakor több falut felszámoltak.

Önkormányzat és közigazgatás[szerkesztés]

  • magyarul: 90210 Beregszászi járás, Nagybakos, Béke u. 51.
  • ukránul: 90210, с. Свобода, вул. Миру, 51
  • Polgármesteri hivatal telefonszáma: +(3803141)-4-950-0

Népesség[szerkesztés]

A község lakosságának többsége ukrán, de jelentős a magyar kisebbség is. A magyar nyelvű oktatásra jelenleg csak alsó tagozaton, illetve nyelvoktató iskolában van lehetőség.

A településen élők többsége az Ukrajna viszonylatában megélhetés szempontjából jónak mondható település helyett inkább más országokban (Magyarország, Csehország, Oroszország, Szlovákia) keres munkát, elsősorban az építőiparban.

Gazdaság[szerkesztés]

Nagybakos község viszonylag gazdag településnek számít. Ennek oka kedvező helyzete, mivel a Csap–Bátyú–Munkács–Lviv-vasútvonal, a CsapBeregszászAknaszlatina vasútvonal és a TuzsérBátyú teherforgalmú vonal találkozásánál található, és földgázvezeték is érinti a települést. Így a jellemző mezőgazdaság mellett a 2003-ban átadott rakódópályaudvar is bevételi forrásnak számít.