Hermann Emil Fischer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hermann Emil Fischer
Hermann Emil Fischer c1895.jpg
Született
1852. október 9.[1]
Euskirchen
Elhunyt
1919. július 15. (66 évesen)[1]
Berlin[2]
Állampolgársága német
Foglalkozása
Iskolái Bonni Egyetem
Kitüntetései
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hermann Emil Fischer témájú médiaállományokat.

Hermann Emil Fischer (1852. október 9.1919. július 15.) német kémikus, a cukrok és a purinszármazékok vizsgálataiért 1902-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat.

Iskolái[szerkesztés]

Bonn és Strassburg (ma Strasbourg Franciaország egyetemein tanult és 1874-ben doktorált. 1892-től a Berlini Egyetem szerves kémia professzora.

Munkássága[szerkesztés]

1881-ben kezdett a purinokkal foglalkozni. Meghatározta a húgysav, a xantin, a koffein, a teobromin és más rokon vegyületek összetételét és szerkezetét. Bebizonyította, hogy mind a purin nevű nitrogéntartalmú bázis származékai. 1883-ban kezdte meg a cukorcsoport kutatását. Eredményei páratlanul fontosak voltak a szerves kémiában. Meghatározta a fruktóz, a glükóz és sok más cukor molekulaszerkezetét, bár a sztereokémiai viszonyok megnehezítették a leírást. A sztereokémia elméleti alapjainak egy része is az ő nevéhez fűződik. Fischer óta a királis (aszimmetriás) atomot tartalmazó molekulákat a d-glicerinaldehidhez hasonlítjuk, így állapítjuk meg, hogy L, vagy D sztereoizomerről van-e szó. Névadója a Fischer-féle projekciónak, amely a háromdimenziós szerkezettel jellemezhető szerves molekulák síkban való ábrázolásának módja. Eredményeit a vegyületek szintézisével igazolta. A fehérjék, köztük az enzimek kémiájához is jelentősen hozzájárult.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 9.
  2. Integrált katalógustár, 2014. december 30.

Források[szerkesztés]