Martin Karplus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Martin Karplus
Martin Karplus 2013-ban
Martin Karplus 2013-ban
Született
1930. március 15. (85 éves)
Bécs[1]
Állampolgársága osztrák
amerikai
Foglalkozása vegyész
pedagógus
egyetemi tanár
Iskolái Harvard Egyetem
California Institute of Technology
Kitüntetései kémiai Nobel-díj (2013, Michael Levitt, Arieh Warshel)
Guggenheim-ösztöndíj
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Martin Karplus témájú médiaállományokat.

Martin Karplus (Bécs, Ausztria, 1930. március 15.) osztrák születésű amerikai elméleti kémikus. 2013-ban megosztva Michael Levitt-tel és Arieh Warshellel neki itélték a kémiai Nobel-díjat „a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért”.[2][3][4] Jelenleg a Harvard Egyetem Theodore William Richards Professor of Chemistry posztját tölti be, mint professzor emeritus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Családja a zsidó származás miatt az Amerikai Egyesült Államokba menekült, amikor Ausztriát bekebelezte a Harmadik Birodalom. Nagyapja, Johann Paul Karplus elismert pszichiáter professzor volt a Bécsi Egyetemen. Testvére, Robert Karplus elméleti fizikus és tudomány népszerűsítő volt.

1950-ben szerezte meg a B.A. diplomáját a Harvard College-on. 1953-ban a California Institute of Technologyn szerezte meg a PhD fokozatát. Linus Paulinggal dolgozott együtt. Ezután a National Science Foundation ösztöndíjjával az Oxfordi Egyetemre ment, mint posztdoktori kutató és Charles Coulsonnal dolgozott együtt. Tanított a University of Illinois-on és a Columbia Egyetemen mielőtt a Harvard Egyetemre ment 1967-ben.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]