Ahmed Zewail

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ahmed Hassan Zewail
Ahmed Zewail.jpg
Életrajzi adatok
Született 1946február 26. (70 éves)
Iskolái Pennsylvaniai Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Alexandriai Egyetem
Pennsylvaniai Egyetem
Kaliforniai Egyetem
Pályafutása
Szakterület kémia
Munkahelyek
Caltech oktató
Szakmai kitüntetések
kémiai Wolf-díj (1993)
kémiai Nobel-díj (1999)
Davy-érem (2011)
Priestley-érem (2011)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ahmed Hassan Zewail témájú médiaállományokat.

Ahmed Hasan Zewail (arab írással: أحمد حسن زويل) (Damanhour, 1946. február 26. –) Nobel-díjas egyiptomi kémikus.

Ahmed Zewail 1946-ban Egyiptomban született, de doktori tanulmányait már az Egyesült Államokban folytatta. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérleti úton bebizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek. Jelenleg a Caltech (California Insitute of Technology) oktatója. 2010. november 12-én avatták az ELTE díszdoktorává.

Iskolái[szerkesztés]

  • Alexandriai Egyetem (B. S.) 1967
  • Alexandriai Egyetem (M. S.) 1969
  • Pennsylvaniai Egyetem (PhD) 1974
  • Berkeley Kaliforniai Egyetem (posztdoktori IBM-ösztöndíjas)

Kutatási területe[szerkesztés]

1976 után a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozott, 1978-ban itt kapott oktatói állást. 1982-ben amerikai állampolgárságot és egyetemi tanári kinevezést nyert. 1990 óta a kémiai fizika Linus Pauling professzora. Tudományos kutatási területe a femtokémia (femto, a milliomod milliomodjának ezredrészének kifejezésére szolgáló elnevezés).

Nobel-díj femtokémiai kutatásokért[szerkesztés]

Zewail 1976 óta folytatott kutatásokat ultragyors lézerekkel. 1978 és 1990 közötti munkáival kidolgozta a kémiai reakciók átmeneti állapotainak femtoszekundum időfelbontású spektroszkópiai vizsgálati módszerét, ezzel megteremtett egy új tudományterületet, a femtokémiát. 1999. évi Nobel-díját megelőzően már hat egyetem tiszteletbeli doktora, számos tudományos díj, valamint a legmagasabb egyiptomi állami kitüntetés birtokosa volt. A világ több egyetemére meghívták vendégelőadónak. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérleti úton bebizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek. Ezek a folyamatok a másodperc milliárdod részének milliomod részével, 10−15 másodperccel (1 femtoszekundummal) jellemezhető időskálán játszódnak le. Erről kapta nevét a vizsgálatukra alkalmazott módszer, a femtoszekundum felbontású spektroszkópia, valamint e folyamatok molekuláris történéseivel foglalkozó, alig tízéves új tudományág, a femtokémia.

Jelenleg a Caltech-en a kémia és a fizika professzora, egy nagy egyetemi kutatócsoport vezetője, valamint a National Science Foundation által finanszírozott Molekuláris Tudományok Laboratóriumának igazgatója. A Caltech-en eltöltött 23 év alatt több mint 150 doktorandusszal és vendégkutatóval dolgozott együtt. 2009 februárjában a Jordániai Egyetemen a művészetek és tudományok díszdoktorává avatták. Kutatásait jelenleg is a femtokémia területén folytatja. Házasságban él, négy gyermek apja.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]