Ahmed Zewail

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ahmed Hassan Zewail
Ahmed Zewail.jpg
Életrajzi adatok
Született1946. február 26.
Damanhur
Elhunyt2016. augusztus 2. (70 évesen)
Pasadena, Kalifornia
Születési neve أحمد حسن زو
Ismeretes mint
Iskolái
  • Pennsylvaniai Egyetem
  • Alexandria University
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Alexandriai Egyetem
Pennsylvaniai Egyetem
Kaliforniai Egyetem
Pályafutása
Szakterület kémia
Tudományos fokozat PhD
Munkahelyek
California Institute of Technology oktató
Szakmai kitüntetések
kémiai Wolf-díj (1993)
kémiai Nobel-díj (1999)
Davy-érem (2011)
Priestley-érem (2011)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ahmed Hassan Zewail témájú médiaállományokat.

Ahmed Hasan Zewail (arab írással: أحمد حسن زويل) (Damanhour, 1946. február 26.Pasadena, 2016. augusztus 2.[1]) Nobel-díjas egyiptomi kémikus.

Ahmed Zewail 1946-ban Egyiptomban született, de doktori tanulmányait már az Egyesült Államokban folytatta. 1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérleti úton bebizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek. 2010. november 12-én avatták az ELTE díszdoktorává.

Iskolái[szerkesztés]

  • Alexandriai Egyetem (B. S.) 1967
  • Alexandriai Egyetem (M. S.) 1969
  • Pennsylvaniai Egyetem (PhD) 1974
  • Berkeley Kaliforniai Egyetem (posztdoktori IBM-ösztöndíjas)

Kutatási területe[szerkesztés]

1976 után a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozott, 1978-ban itt kapott oktatói állást. 1982-ben amerikai állampolgárságot és egyetemi tanári kinevezést nyert. 1990-től a kémiai fizika Linus Pauling professzora. Tudományos kutatási területe a femtokémia (femto, a milliomod milliomodjának ezredrészének kifejezésére szolgáló elnevezés).

Nobel-díj femtokémiai kutatásokért[szerkesztés]

Zewail 1976-tól folytatott kutatásokat ultragyors lézerekkel. 1978 és 1990 közötti munkáival kidolgozta a kémiai reakciók átmeneti állapotainak femtoszekundum időfelbontású spektroszkópiai vizsgálati módszerét, ezzel megteremtett egy új tudományterületet, a femtokémiát. 1999. évi Nobel-díját megelőzően már hat egyetem tiszteletbeli doktora, számos tudományos díj, valamint a legmagasabb egyiptomi állami kitüntetés birtokosa volt. A világ több egyetemére meghívták vendégelőadónak.

1999-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat, mert kísérleti úton bebizonyította, hogy gyors lézerek alkalmazásával lehetséges az atomok megfigyelése, miközben azok a reagáló molekulákban átrendeződnek. Ezek a folyamatok a másodperc milliárdod részének milliomod részével, 10−15 másodperccel (1 femtoszekundummal) jellemezhető időskálán játszódnak le. Erről kapta nevét a vizsgálatukra alkalmazott módszer, a femtoszekundum felbontású spektroszkópia, valamint e folyamatok molekuláris történéseivel foglalkozó, alig tízéves új tudományág, a femtokémia.

A Caltech-en a kémia és a fizika professzora, egy nagy egyetemi kutatócsoport vezetője, valamint a National Science Foundation által finanszírozott Molekuláris Tudományok Laboratóriumának igazgatója volt. A Caltech-en eltöltött 23 év alatt több mint 150 doktorandusszal és vendégkutatóval dolgozott együtt. 2009 februárjában a Jordániai Egyetemen a művészetek és tudományok díszdoktorává avatták. Kutatásait a femtokémia területén folytatta.

Négy gyermeke született.

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]