Gerhard Herzberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerhard Herzberg
Életrajzi adatok
Született1904. december 25.
Hamburg, Német Birodalom
Elhunyt1999. március 3. (94 évesen)
Ottawa, Kanada
Ismeretes mint
Nemzetiségnémet-kanadai
HázastársLuise Hedwig Herzberg
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Darmstadti Műszaki Egyetem, Német Birodalom
Doktorátusi tanácsadóiHenri Rau
Pályafutása
Aktivitási típuskémikus, fizikus
Szakmai kitüntetések
Kémiai Nobel-díj (1971)
Willard Gibbs-díj (1969)
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerhard Herzberg témájú médiaállományokat.

Gerhard Heinrich Friedrich Otto Julius Herzberg (Hamburg, Németország, 1904. december 25.Ottawa, Kanada, 1999. március 3.)[1] német-kanadai Nobel-díjas kémikus és fizikus. A díjat 1971-ben[2] kapta meg az elektronok szerkezetének és a molekulák geometriájának kutatásáért. Fő kutatásai területe a két- és több atomos molekulák szerkezetének vizsgálata, melyet az atomos és molekuláris spektroszkópia (színképelemzés) technikájával végzett.

1973 és 1980 között az ottawai Carleton Egyetem rektora.

Fiatalkora[szerkesztés]

Kezdetben csillagászattal akart foglalkozni, azonban a Hamburgi Obszervatóriumba beadott jelentkezését visszautasították, anyagi okokra hivatkozva. Középiskolai tanulmányai befejezését követően a Darmstadti Műszaki Egyetemen tanult ösztöndíjasként, ahol Henri Rau vezetésével 1928-ban doktori címet szerzett.

1935-ben került ki Kanadába, a Saskatchewani Egyetemre vendégprofesszorként, majd 1936-tól 1945-ig a fizika professzoraként dolgozott – időközben felvették a kanadai Royal Society tagjainak sorába. A második világháború alatt Chicagóban kutatott.

A háborútól időskoráig[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gerhard Herzberg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]