Levélpetrezselyem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petrezselyem
A fodros változata
A fodros változata
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Zellerfélék (Apiaceae)
Alcsalád: Zellerformák (Apioideae)
Nemzetség-
csoport
:
Apieae
Nemzetség: Petrezselyem (Petroselinum)
Hill
Faj: P. crispum
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Petrezselyem témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Petrezselyem témájú kategóriát.

A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem egy fűszer- és dísznövény, amely a Petroselinum crispum növényfajnak két változatát foglalja össze.

Mindkettőt kizárólag lombjáért termesztik, amely a gyökérpetrezselyeménél dúsabb, dekoratívabb.

Gyökérzete kezdetben vékony, később elérheti a ceruzavastagságot is, de elágazó és legtöbbször összegabalyodott, ezért azt nem érdemes felhasználni.

Cserépbe ültetve nemcsak díszíti a lakást, hanem hasznos is a téli vitaminszegény hónapokban. Szabadföldbe már február végétől ültethető, az ilyen korai vetést május végétől szedhetjük. Egy-egy bokor kétharmadát tőből kitörve gyűjtsük!

Használhatjuk levesek, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére. A fodros metélőpetrezselyem illóolaj-tartalma kisebb mint a simalevelűé, ezért lehetőleg nyers állapotban fogyasztják vagy csak a főzés, sütés végén teszik az ételbe.

A két leveles változat[szerkesztés]

  • fodros metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum var. crispum) - az utóbbi években a kertekben gyorsan terjed. Gyökerei elágazóak és tömegük jelentéktelen. Annál értékesebb viszont a lombja, amit folyamatos szedés mellett is állandóan fejleszt a növény. A kertben áttelelve kora tavasszal friss, jóízű leveleket hajt, ezeket addig lehet szedni, amíg az új vetés megerősödik. Íze azonban nem olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemé. Júniusban a tavalyi vetésű növények magszárba mennek. Zöldségágyak, sőt virágágyak szegélyezésére is lehet ültetni, így egyidejűleg díszít és hasznot is hoz. Legismertebb fajtája a mohafodrozatú metélőpetrezselyem, amelynek a neve nagyon találó: levelei fodrozottak, csipkés szélűek, halványzöldek.
  • sima levelű metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum var. neapolitanum) - az előbbinél sötétebb, sima levelei vannak, amelyek jóval erősebb aromával rendelkeznek.

Források[szerkesztés]