Buddhizmus Costa Ricában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A buddhizmus Costa Ricában kisebbségi vallásnak számít, így is több a gyakorló buddhisták száma, mint a többi közép-amerikai országban – 100 000 fő, amely a teljes lakosság mintegy 2,34%-a. Eredetileg a buddhizmus a kínai bevándorlókkal érkezett az ország területére a 19. század elején, majd az értelmiség mutatott érdeklődést a keleti vallások, köztük a buddhizmus felé az 1970-es években. Costa Ricában újabban a buddhizmushoz hozzá tartoznak az új buddhista irányzatok is, mint például a japán Szóka Gakkai. A buddhizmus erősödéséhez hozzájárult a domináns vallással, a katolicizmussal szembeni megnövekedett elégedetlenség. Az elpártolók közül sokan szárnyaltak át a protestáns irányzathoz, de akadtak sokan, akik ateisták, agonsztikusak illetve szabad gondolkodók lettek. A legutóbbi csoport mutatott legerősebb fogékonyságot a meditációra és a keleti filozófiákra.

Tibeti buddhizmus[szerkesztés]

Costa Ricában működnek tibeti buddhista központok, amelyek közül a legjelentősebb az Tibeti-Costa-Ricai Kulturális Szövetség (Asociación Cultural Tibetano-Costarricense),[1] amelyet 1989-ben alapítottak, a 14. dalai láma dél-amerikai látogatása után. 2004-ben a tibeti spirituális vezető ismét ellátogatott Costa Ricába.[2] Előadásokat is tartott, például a Costa Ricai Egyetemen.

Létezik egy gyémánt út buddhista központ is a fővárosban (karma kagyü vonal).[3]

Zen buddhizmus[szerkesztés]

Működik Santo Domingóban egy Zen-ház nevű buddhista központ.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. tibet in costa rica. Tibetencostarica.com. [2017. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 27.)
  2. Visit of H.H. the XIV Dalai Lama - 2004. Tibetencostarica.com. [2008. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 27.)
  3. http://www.facebook.com/BudismoCaminodelDiamanteCostaRica
  4. hivatalos weboldal. Casazen.org. (Hozzáférés: 2017. március 27.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]