Szerkesztővita:Victor Knox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Victor Knox!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! – Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2008. szeptember 14., 15:52 (CEST)

If you don't speak Hungarian, please click here.

Mentornak jelentkezem, kedves Victor Knox!

Üdvözlünk!

Segítséget kértél a felhasználói lapodon a {{mentort kérek}} sablonnal, és én szívesen állok rendelkezésedre. Ha elfogadod tőlem a segítséget, akkor kérlek, hogy a vitalapomon írd le, hogy milyen témában szorulsz útmutatásra.

Stewe

Longford megye[szerkesztés]

Szia!

Tetszik a szócikked. Tettem benne egy kisebb változtatást, valamint jó lenne, ha az angol nyelvű mottót magyarítanád. Egyébként gratulálok a szócikkhez. További jó szerkesztést! Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. július 30., 01:39 (CEST)

Szerkesztői jogok[szerkesztés]

Szia!

A szerkesztési jogaidat úgy tudod megnézni, hogy ráklikkelsz a „közreműködéseim” nevű feliratra, majd amikor az bejött, lemész a lap aljára és ott ráklikelsz a „Jogok” feliratra. De nem hinném, hogy megerősített szerkesztő lennél, mert ahhoz előzetesen egy kérést kell intézni a bürokraták üzenőfalán. Ezt általában 1-2 hónap szerkesztés után egy régebbi szerkesztő teszi meg, a szerkesztések minőségének fényében. Egyébként, ha megerősített szerkesztői jogot kapsz, arról mindenképpen kapsz értesítést a vitalapodon. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. augusztus 1., 18:45 (CEST)

Még egy módja van: Kapcsolatfelvétel, összes regisztráció, nevet beírni: [1]. Nem vagy megerősített. --Pagonyfoxhole 2011. augusztus 1., 18:48 (CEST)

Úgy látom, hogy a szerkesztéseiddel kapcsolatban nem merültek fel problémák (bár lehet, hogy 2 éves viszonylatban nézve a szerkesztéseid száma kevésnek tűnhet). Azt tudnám javasolni, hogy próbálkozz meg vele a bürokraták üzenőfalán. Legfeljebb, ha most elutasítják vársz még vele pár hónapot és újra próbálkozol.

De előtte a szerkesztői lapodon lévő képpel csinálni kéne valamit, mert az egy filmből kivágott képkocka. Igaz, hogy a Commonsra van feltöltve, de a magyar törvények szerint ilyen képeket, csak idézetként szabad felhasználni. Vagyis csak a vonatkozó szócikkben szerepelhet.

Különben valószínű, hogy amint egy szemfüles commonsos észreveszi, törölni fogja a képet, mert a feltöltő nem teheti köztulajdonná az ilyen jellegű képet. Erre a csak a film forgalmazója jogosult. Remélem, tudtam segíteni. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. augusztus 1., 23:28 (CEST)

Klapka György Szakközép- és Szakiskola, Általános Iskola és Speciális Szakiskola[szerkesztés]

PDmaybe-icon.svg

Üdv! Az általad beírt szöveg (Klapka György Szakközép- és Szakiskola, Általános Iskola és Speciális Szakiskola szócikk) a http://klapkagy.sulinet.hu/newSite/files/pedprog.pdf címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:OTRS lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:OTRS lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! He.henrik vita 2011. augusztus 29., 16:50 (CEST)

Dun folyó[szerkesztés]

Szia! A földrajzi neveket is le kell fordítani, az Antrim Mountains magyarul Antrim-hegység. Kérlek vigyázz legközelebb, mert az interwikik a szócikk alján rossz angol szócikkre mutattak (a Bush folyóra). Üdv Teemeah ChineseTrad Long.svg fight club 2011. november 25., 16:05 (CET)

Háborúk listája[szerkesztés]

Szia! Kérlek, mielőtt folytatnád a munkát a Háborúk listája szócikken, tedd fel kocsmafali megbeszélésre, hogy van-e szükség ilyenre, mert előre borítékolhatóan vitákat és törlési megbeszélést fog kiváltani. Van ilyenünk: Kategória:Háborúk, mivel tud ez többet? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 29., 12:25 (CET)

Találkozó[szerkesztés]

A földrajzműhely vitalapján feltettem egy kérdést egy személyes találkozóval kapcsolatban. Örülnék, ha véleményeznéd! - Tündi vita 2012. február 5., 17:08 (CET)

Schindler-zsidók[szerkesztés]

Szia, át kéne nevezned kötőjelesre, ez a szabály. --Pagonyfoxhole 2012. október 15., 18:34 (CEST)

Föcis cikkek karbantartása[szerkesztés]

A Földrajzműhely vitalapján feltettem egy kérdést az idei karbantartóversennyel kapcsolatban, ott várom a válaszod! - Tündi vita 2013. március 13., 18:53 (CET)

Találmányok listája[szerkesztés]

Üdv! Értesítelek, hogy az általad létrehozott Találmányok listája szócikkről megbeszélés kezdődött a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Találmányok listája oldalon. Ha részt kívánsz venni a megbeszélésben, nem tartod indokoltnak a jelölést, vagy megjegyzést szeretnél tenni, azon a lapon lehet. Ha úgy érzed, még segítségre szorulsz a Wikipédia szerkesztésében (pl. annak eldöntésében, hogy mi való a Wikipédiába és hogy egy cikknek milyen formai követelményeknek kell megfelelnie), akkor javaslom, hogy olvasd át a fenti üdvözlődobozban lévő hasznos linkeket, tedd fel kérdéseidet a kezdők fórumán, vagy ha akarsz, egy tapasztalt szerkesztőt (mentort) is kérhetsz a mentorműhelyen keresztül magad mellé, aki kezdetben segít neked eligazodni. Köszönöm a figyelmedet. Tündi vita 2013. október 9., 15:32 (CEST)

Katniss Everdeen[szerkesztés]

Szia!

Akkor van értelme linket tenni valamire, ha már van szócikk róla, vagy meg akarjuk írni. Ennél mi a helyzet? misibacsi*üzenet 2014. december 11., 14:19 (CET)

írtam róla is cikket, csak még nem fogadták el.

Hol? misibacsi*üzenet 2014. december 11., 14:26 (CET)

Értem, tehát itt: Az Éhezők Viadala szereplőinek a listája. Ezt most jóváhagytam és a bevezető mondatot átfogalmaztam, hogy több értelme legyen.

Létrehoztad azonban a Katniss Everdeen linket. Ez egy nemlétező szócikk, ezért piros a link. Azt feltételeztem, hogy egy önálló szócikkben akarod megírni. A másik módszer, ha csak hivatkozni akarsz rá. Ehhez viszont át kellene alakítanod Az Éhezők Viadala szereplőinek a listája szócikket úgy, hogy legalább a főszereplők külön, mindegyik szereplő saját alszakaszban legyen. Akkor már tudsz hivatkozni akármelyikre, ha saját alszakasza van a cikken belül, valahogy így: Az Éhezők Viadala szereplőinek a listája#Katniss Everdeen. misibacsi*üzenet 2014. december 11., 14:42 (CET)

Így használhatod, mint linket: [[Az Éhezők_Viadala_szereplőinek_a_listája#Katniss Everdeen]].

A színész nevét kivettem a szakaszcímből, mert jobb, ha nincs ott, inkább a szakasz elején meg kell említeni, hogy ki játssza.

A linket nem érdemes kézzel bepötyögni, hanem az alábbi eszköz kell hozzá:

"Beállítások, Szerkesztést könnyítő segédeszközök,"

"Könnyen másolható szakaszlinkek. Másoláshoz kattints a szakaszcím melletti # jelre." (pipa)

misibacsi*üzenet 2014. december 11., 15:53 (CET)

Gray Davis[szerkesztés]

Traducción.png

Szia! Az általad létrehozott Gray Davis szócikk szövege részben, vagy egészben értelmetlen zagyvaság, valószínűleg fordítógép segítségével készült. Mivel a nem megfelelő szövegű cikkek nem maradhatnak fenn a Wikipédiában, a gépi fordításokat minden esetben töröljük, vagy visszavonjuk. Ez a sors vár a fenti cikkre is. Arra kérünk, hogy a továbbiakban ne hozz létre ilyen cikkeket, hanem ha valamit fontosnak gondolsz, akkor azt fordítsd le te magad, vagy hagyd rá egy olyan szerkesztőre, aki képes erre. Ha hiányolsz egy cikket a Wikipédiából, akkor azt jelezheted az erre a célra létrehozott oldalon. További jó szerkesztést, és ha segítségre van szükséged, írj bátran a vitalapomra! --Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 14., 11:56 (CET)

YouTube-személyiségek listája[szerkesztés]

Szia! Úgy gondolom, hogy a(z) YouTube-személyiségek listája szócikk nem felel meg a Wikipédia követelményeinek, ezért vitát kezdeményeztem a törléséről a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/YouTube-személyiségek listája lapon. Az indoklásomat ott olvashatod; kérlek, szólj hozzá!

Ha eddig nem vettél még részt törlési vitában, a Wikipédia:Törlési irányelvek és a Wikipédia:Törlési javaslatok megbeszélése lapokon olvashatsz róla bővebben. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. május 25., 18:41 (CEST)

A törlési megbeszélést jelző sablont a megbeszélést lezáró adminisztrátor fogja levenni. Kérjük, akkor se távolítsd el, ha a cikk hibáit időközben kijavítottad. A sablon eltávolítása nem jelenti a törlési megbeszélés lezárását. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. május 26., 01:38 (CEST)

Hugh Grosvenor, Westminster hercege[szerkesztés]

Szia, ebben elég sok a fogalmazási és értelmezési hiba, ugye hamarosan javítani fogod? – Pagony foxhole 2017. december 2., 17:29 (CET)

@Pagony: Hello, átnéztem a cikket és átírtam amennyire tudtam, ha látsz még hibát vagy átírni valót jelezd, köszi. Victor Knox 2017. december 02., 20:20 (CEST)

Dátumos cikkek[szerkesztés]

Üdv!

Megkérlek, ne állítsd vissza a szerkesztésemet. Szerintem jócskán adtam indokot a képek eltávolítására, ahhoz, hogy

  1. Ne legyen visszaállítva.
  2. Ne vandalizmusnak legyen beállítva.

A módosításom nem a te szerkesztésednek szólt, korábban is kivettem ilyen képeket, és máshonnan is kivettem az ilyen képömlesztéseket. Köszönöm megértésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 20:30 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Hello,

Először is bocsi, hogy nem indokoltam, még sosem kellett semmit indokolni és nem tudom, hol is kell az indoklást írni, egyébként most akartam üzenetet írni ezzel kapcsolatban neked, de megelőztél.

Szóval, azért pont róluk került be kép, mert születésük évében és adott hónapban ők a legismertebb emberek, vagy is törekedtem mindig, azokról képet kirakni, akikről egyáltalán van is kép itt fent. Másrészről sokkal jobban néz ki, ha van 1-2 kép, mint ha csak csupasz lenne... ill. ugyan úgy ahogy más wikipédia oldalakon is vannak képek a jobboldalon. Miért, nem magyarok vannak? mert 1. alig van képük itt fent, 2. attól, hogy ez magyar wikipédia, akkor csak magyar születések, halálozások és események legyenek feltüntetve 1995-höz más meg ne, ami nem magyar? nonszensz szerintem... 1991-1995-ig tavaly óta én csináltam meg így a születéseket, eddig senkinek semmi problémája nem volt ezzel.

Vissza fogom állítani..., mert szerintem semmi gond nincs ezzel, ezzel egyenlőre te nem értesz egyet, akkor szavaztassuk meg vagy nem tudom ilyenkor mi a teendő, de nem fogom elfogadni ez, csak így, mert te azt írod, na meg jó fél órás melót 2 kattintással törölsz nekem.

Victor Knox 2018. június 22., 20:46 (CEST)

Először is. Nem mondtam azt, hogy csak magyaroknak kéne lenniük. Nem tudom, te hol olvastál az indoklásomban ilyent, kérlek mutass rá. Másodszor: az, hogy ki a legismertebb az igencsak relatív fogalom, én pl. ezen személyek közül szinte senkit sem ismertem, míg számodra, úgy tűnik, ők a legismertebbek (gondolom, ha lecserélném azokra, akik számomra a legismertebbek, azt elfogadnád. Ugye, hogy nem?), úgyhogy ez az érvelés igencsak gyenge lábakon áll. Nem értek egyet az ad hoc képbeillesztésekkel.

Az agresszív stílus pedig nem segít ebben a helyzetben, és engem nem nagyon ijeszt meg. Az sem igazán erős érv, hogy másfél órádba telt megcsinálni, míg két perc visszavonni. Kérlek, a visszavonogatás helyett inkább érveljél. Olvasd el az én érveimet, és mérlegeld az elhangzottakat. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 21:00 (CEST)

Nem vártad meg, mert ismételten visszaállítottad. Természetesen most te vagy előnyben, mert én ma már nem állíthatom vissza újra. Az viszont rajtad és a lelkisimerteden áll, hogy visszaélsz-e a helyzeteddel. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 21:02 (CEST)

Javaslom, vedd figyelembe a Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?#Mire nem valók a Wikipédia-szócikkek? lap 20-as pontját is, amely így kezdődik: „A Wikipédia nem képgyűjtemény,”. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 21:07 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Nem élek vissza semmivel sem, meg próbálom megbeszélni veled ezt, de ezzel a fölösleges "vérszívással" csak az lesz, hogy fogom lassan magam aztán törlöm az összes eddigi munkámat és magamat is, aztán befejeztem ezt a szórakozást, ide kikapcsolódni jártam fel nem kakaskodni kié a "nagyobb" kb, de mindegy.

Oké, hogy egy cikk nem képgyűjtemény, de az évszámok születések egy cikk része és nem maga a cikk, nincs képek végig a cikk elejétől a cikk végéig, meg még egyszer mondom, az angol a német wikipédián is így van megoldva, ott ez miért nem probléma? én onnan vettem az ötletet, ha már más nyelvű wikin szabályos, akkor gondolom a magyaron is. vagy nem?

Victor Knox 2018. június 22., 21:43 (CEST)

Fiktív helyzetben ha egyetértenék a képek ilyen jellegű behelyezésével, akkor, a teszem azt, maholnap a német és az angol változatból törölnék a képeket, akkor nekünk is törölnünk kéne? Vagy ha ezek a wikik úgy döntenének, hogy senkiről nem akarnak a szócikkekben portrét, akkor nekünk is törölnünk kéne minden portrét a szócikkekből? Kissé sarkalatos példák, de jól rámutatnak az érvelés hibájára, momentán arra, hogy nem minden esetben követendőek más Wikipédiák. De nem csak ezzel érveltem a képek ellen.

Ha már mindenképpen ilyen képeket akarsz elhelyezni akkor legalább próbáld meg azt, hogy vegyesebben csinálod. Több magyar fotójával és más ágakból is, nem csak sportolókról egy-két előadóval. Számomra egy ilyen kompromisszumos változat már elfogadható, de mostani helyzet nem. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 21:53 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Ok, nekem ehhez nincs kedvem, én kikapcsolódni jártam ide eddig, mivel semmilyen wikipédia szabályba nem ütközik tudtommal, csak szimplán önstílus másokra kivetítése és elfogadtatása, ám legyen...elfogadom, töröltem magam innen és az eddigi munkáim, további szép estét és törölgetést.

Victor Knox 2018. június 22., 22:03 (CEST)

Szerkesztői lapod[szerkesztés]

Üdv! Ez áll a tetején: "Csak annak van joga kritizálni, aki a feladatot jobban meg tudja oldani". A net Hitlernek tulajdonítja ezt a nem nagy igazságtartalmú izét. Te is így tudod? – Pagony foxhole 2018. június 22., 21:49 (CEST)

@Pagony: Hello, őszintén szólva nem, nem tudtam... de örülhetsz te is, mert még ma törlöm innen magam, szóval nem kell bevédeni a haverod, üdv Victor Knox 2018. június 22., 21:43 (CEST)

Én nem örülök, sőt maradásra biztatnálak, csak láttam a háborúzásotokat, és odanéztem a szerklapodra. Mivel a szentencia szerintem semmilyen síkon nem állja meg a helyét, kíváncsi lettem, ki mondta. Ennyi. Én a helyedben eltávolítanám. – Pagony foxhole 2018. június 22., 22:10 (CEST)
Én is sajnálom a döntésedet, és sajnálom, hogy a távozásodat egy kifogásra alapozod, azt meg még inkább, hogy ezt a lépést igyekszel rám fogni. Ha kicsit visszanézel és visszaemlékezel, talán észreveszed, hogy én segítettelek a leginkább és én szintén én dicsértem a munkáidat leginkább. Ha jól emlékszem, megerősített szerkesztőnek is én jelöltelek. Szomorúan konstatálom, hogy az, hogy valaki ellent mond neked arra sarkal, hogy távozz. De persze nem gátollak. Remélem, majd meggondolod magad és visszatérsz. Addig is minden jót neked! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 22., 22:24 (CEST)

@Pagony: Töröltem, sőt vele együtt az egész oldalamat. Utólag is köszi, hogy írtad, mert tényleg nem tudtam, hogy az övé. Victor Knox 2018. június 22., 22:34 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Vissza szerkesztettem az 1995-ös cikket 2018. március 13., 21:39‎ Lacika455 szerkesztésére ő volt az utolsó szerkesztő előttem, szóval egy gond letudva. Végig vissza fogom szerkeszteni az 1991-1994 cikkek összes szerkesztésemet, de majd csak holnap. Hát én is, de most nagyon elegem lett ebből, én tényleg csak kikapcsolódni jártam ide, helyette itt vitatkozom. Igen emlékszem, hogy támogattál anno, amiért most is megköszönöm a támogatásod, ill. Pagonynak is a pár felvilágosításokért. Egyébként azt sem kértem volna, ha rendszeresen járőröznének a járőrök és nem 1-2 hónapot kelljen várni, hogy elfogadják a szerkesztéseimet. Nem, nem fogok rád semmit, távol áll tőlem, én a helyzetre fogom nem rád, de egy tanács, valami más módszert használj másoknál törlés meg visszaállítás helyett, mert ezzel elveszed az ember kedvét a továbbiaktól. Én úgy gondolom, hogy a képek csak saját stílusba ütköztek és nem a wikipédiai szabályokba, én mint írtam az angol wikipédia alapján dolgoztam, ahogy a legtöbbször pl. Amon Göth-öt is én csináltam, de holnap azt is vissza állítom, gondoltam, ha az angoloknál nem szabály ellenes akkor itt sem lehet az ,ezek szerint tévedtem, nem jó amit csináltam, ok nem fogok tovább vitatkozni ezen meghajolok.

Ja és igen még valami, semmi bajom, nincs ha valaki ellent mond nekem, vagy kijavít vagy kioktat..stb meg tették, akkor amikor Budapest népesség grafikonját szerkesztettem és rögtön pótoltam a hiányosságot, megtettem, amikor Pagony szólított fel, hogy Westminster hercegénél javítsam a hibáimat és megtettem, amikor YouTube-személyiségek listájánál kellett javítani, és nálad is megtettem volna, ugyan ezt rögtön, de én nem érzem, hogy a képek léte hiba lenne, na mindegy. Holnap mindent visszaállítok és le van tudva a gond, mindenkinek. Köszi szépen, remélem majd egyszer, de most nagyon elvette ez a kedvem, bocsi. Szép estét nektek. Victor Knox 2018. június 22., 22:34 (CEST)

Magyarország népessége grafikon[szerkesztés]

Szia! Meg tudnád magyarázni miért jobb, hogy lecserélted a népességsablont egy táblázattal, ami nem fér ki szélességében? Ott van a részletes táblázat a "bővebben" szócikkben. Mennyivel jobb ez így most? JSoos vita 2018. augusztus 5., 15:41 (CEST)


@JSoos: Hello, 1. Hát elég rosszul néz ki az a "népességsablon", az mindent mutat csak a népességet nem, láttad már egyáltalán? 2. Egy sokkal jobb népességsablont csináltam helyette 1870-től, és nem az elmúlt 2-3 év adatait mutatja be, mint az előző sablon, most már érted? 3. Szélességére nem fér ki? hol most nézem a gépemen és mellette még ott virít, a lakossági adatok is. Victor Knox 2018. augusztus 5., 15:54 (CEST)

1: mit mutatott szerinted, ha nem a népességet? Mitől lenne ez sokkal jobb? (ez volt az eredeti kérdésem is) 2. Ez nem sablon, hanem egy táblázat, kézzel kell majd mindig frissíteni. 1870-től aki akarta a másik szócikkben látthatta azt is. 3. lapozni kell, a görgetővel: nem fér ki. Pont a legutóbbi évek nem láthatók most. JSoos vita 2018. augusztus 8., 22:18 (CEST)

+1 a skálán nehezen értelmezhetően vannak az adatok 10.000.000 helyett pl. 1e+07. Szerintem rosszabb lett, nem jobb. JSoos vita 2018. augusztus 8., 22:53 (CEST)

1, Az előző, 2013,2014,2015-ös adatokat mutatott, a mostani 1870-2018 közti adatokat, plusz, a oszlop ábrázolása valami siralmas...az új átláthatóbb, a régi nem, ezt magyarázni kell tovább, hogy mitől jobb a mostani a réginél? 2, Nézd meg pl. Tihany, Sárospatak, Pápa..stb, 2013-tól 3 év adatait mutatja be, senki nem frissíti, én legalább frissítem, és ha már frissítem 1870-től teszem. 3, Nem tudom milyen monitoron nézed, mert nálam teljes szélességében látható. (+1), Szerinted nagyon jól nézne ki, a diagram, ha 10000000 számok egymás hegyén hátán sorakoznának? Az oszlopok tetején van a tényleges népességi adat, az emberek azt olvassák le, és nem az iránymutató számot nézik. 4, Ezt a diagramot nem csak én használom, hanem más szerkesztők más településen is használják. Pl. Cegléd, Hódmezővásárhely..stb, az, hogy neked nem tetszik, ezzel nem tudok mit csinálni, nekem tetszik, én úgy gondolom, hogy sokkal szebben és jobban mutatja a népességi adatokat, mint a régi. Senki sem frissíti a népességi adatokat, én neki álltam ennek a feladatnak, és ezt a diagramot fogom használni a munkám során. Inkább annak örüljünk, hogy valaki csinálja. :) Victor Knox 2018. augusztus 9., 1:39 (CEST)

A Wikipédia fejlődése abba az irányba mutat, hogy az ilyesfajta adatokat egyre inkább a Wikidata adja, ott egyszer kell frissíteni az adatot, és mindenhol elérhető, nem kell szócikkenként, nyelvenként frissíteni. Az, hogy oda nem kerültek be frissebb adatok, nem azzal orvosolandó, hogy egy sablont lecserélünk táblázatra. Ráadásul forrás nélkül, keverve a tényadatokat a becsléssel (2018). Nyilván vannak olyan települések, ahol nem ez a sablon van használatban, ettől még nem ez a jövő. JSoos vita 2018. augusztus 9., 11:17 (CEST)

Személy szerint én nem látom a Wikipédia jövőjének az útját. Amióta szerkesztem a népességi adatokat, mindig ezt a táblázattal csináltam és soha senki nem szólt ezért, gondolom azért, mért nem ütközik semmilyen Wikipédia szabályba. 2 táblázatot használok, ugyan azokkal a számokkal és adatokkal, az egyiken fel van tüntetve a forrás (KSH), a másikon nincs. Relatív kinek mi a jövő, neked nem másoknak lehet pont ez, ezen kár tovább vitatkozni szerintem. Azonban, ha van kedved, időd, energiád, közösen kidolgozhatunk egy sémát táblázatokkal és szöveggel a települések népességére, ill. közösen vagy felosztva frissíteni a település népességi számát 2015-ről, 2017-re. A tény, hogy siralmas állapotban vannak a települési demográfia adatok és senki sem frissíti őket, lásd. a településeknél még mindig 2015-ös adatok vannak. Victor Knox 2018. augusztus 9., 21:19 (CEST)

Szabályba természetesen nem ütközik, de ha az volt a lecserélés oka, hogy nem szép az oszlop, és nem friss az adat, akkor az semmiképpen nem a jövő, hogy egy meglévő, konszenzuson alapuló sablont, amit több tízezer szócikk használ, táblázattal lecserélünk 1-ben. Erre van a sablonműhely és a wikidata műhely vitalapja, hogy ott ezeket meg lehet beszélni. Ezért kérdeztem, miért cserélted le. Előtte pedig a szám sablont vetted ki és raktál be szóköz karaktereket a számokba, ami szintén érthetetlen volt számomra.JSoos vita 2018. augusztus 10., 12:57 (CEST)

Kíváncsiságból megcsináltam Tihany népességének diagramját, azáltalad preferált sablonnak, hát nagyon rossz, minden 2. dátumot és adatot kitöröl, hogy elférjen, a munkám fele pocsékba ment. Másik, hogy 12x hosszabb ideig tart egy település adatainak a megszerkesztése a wikidate-en, mint a táblázatban, így már értem, hogy miért nem frissíti senki a népességi adatokat, az ember az életét elunja. Lehet, hogy a jövő a Wikidte, de hogy népességi adatok szerkesztésében nem, az biztos. Köszönöm szépen, de én maradok a bevált népességi táblázatnál, a munkám fele nem veszik el, és nem 30-40 percbe telik egy település népességadatainak a megszerkesztése. Victor Knox 2018. augusztus 11., 12:36 (CEST)

Nyilván ennek úgy lenne értelme, ha egyszer minden településhez fel lenne egységesen töltve a KSH népesség adat egy bottal. Utána csak az újabb évi jelentés friss adataival kellene frissíteni, nyilván ezt is bottal. Amennyire tudom volt is ilyen bot, csak aki csinálta (JulesWinnfield) inaktív lett, és a bot jogát elvesztette így. A diagram gondolom amennyire lehetséges megpróbálja a rendelkezésre álló adatok alapján az idő tengelyt arányossá tenni, tehát ha a legtöbb adat 10-20 éves "távolságban" van, akkor nem fogja évente megjeleníteni az adatokat az utolsó 10 évben sem. JSoos vita 2018. augusztus 11., 17:06 (CEST)

Ha van rá megoldás én nyitott vagyok rá, de így ebben a formában nem. Addig is várom a fejleményeket. Victor Knox 2018. augusztus 11., 17:33 (CEST)

Az afroamerikaiak katonai története[szerkesztés]

Kedves Viktorǃ Köszönöm a köszönetet, jól szokott esni. Néhány hiba apróbb hiba azért maradt, amit ki kellene majd javítani. Például, az eredeti szócikkben az afroamerikai nők...as stenographers... dolgoztak és nem steganographers. Kimaradt a magyar szócikkből https://en.wikipedia.org/wiki/Colin_Powell aki megérdemelt volna egy mondatot. Amúgy mint olvasó örülök a szócikknek, remélem lesz még sok hasonló. Üdvözlettelː – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2018. december 4., 06:05 (CET)

@Sepultura: Hello, Én köszönöm az ellenőrzésedet, javításaidat és segítséged, a jövőben is szeretettel várom. :) Colin Powell szerepelni fog a cikkben, csak még nem jutottam odáig. Köszi még egyszer. Victor Knox 2018. december 05., 20:24 (CEST)

Székesfehérvár népessége[szerkesztés]

Szia! Miért cserléted ki a népességi diagram adatait? Honnan szedted, hogy a város népessége 1990-ben, és nem 1993-ban volt a legmagasabb? – Lálálá9999 vita 2019. március 12., 07:10 (CET)

@Lálálá9999:Szia, onnan szedtem, hogy 1990-ben volt a legnagyobb, mivel ekkor volt a népszámlálás és az a hivatalos adat, míg 1993-ban nem volt népszámlálás és az csak becsült adat, a hivatalos adat csak a népszámlálás éveiben közzétett adat a hivatkozható és hivatalos. Ahogy látod ezért szerepelnek 10 évenkénti adatok, kivétel az utolsó év jelenleg a 2018-as ami szintén csak becsült adat, de ez csak azért szerepel, hogy aki kíváncsi a városának a jelenlegi népességi helyzetére, az nagyjából tisztában legyen, pl. Miskolc vagy Pécs, ahol a jelenlegi népesség messze van a 11-es adatoktól, mellesleg a KSH minden évben kiad egy becsült adatot, tehát ahogy kiadják a 2019-es adatot úgy lesz törölve a 2018-as. Victor Knox 2019. március 12., 08:54 (CEST)

Minden évben használjuk az előző év becsült adatait is, nincs azzal semmi probléma. – Lálálá9999 vita 2019. március 31., 18:01 (CEST)

Lálálá9999: Becsült adatokra nem hivatkozunk, csak amolyan "útmutatónak" lehet használni, pl. az utolsó népszámlálás óta megbecsülve mennyi a népesség 2018-ban, de ez törlődik, ahogy a KSH kiadja az újabb becslést, egészen, amíg el nem jön a 2021-es népszámlálás, ami már hivatalos adat. Székesfehérvár esetében nem jelenthető ki, hogy 1993-ban éltek a legtöbben a városban, az csak egy becsült adat, hivatkozni a hivatalos népszámlálási adatokra lehet, ez alapján, 1990-ben éltek a legtöbben a városban. Victor Knox 2019. március 31., 22:36 (CEST)

Fehérvár vallási összetétele[szerkesztés]

Szia! A Székesfehérvár cikkbe a vallási összetételről szóló, általad beillesztett diagram Tatabánya adatait tartalmazza. – Lálálá9999 vita 2019. március 31., 18:00 (CEST)

Lálálá9999: Hello, csak elfelejtettem átírni a város nevét, az adatok székesfehérváriak, köszi hogy szóltál, javítottam. Victor Knox 2019. március 31., 22:23 (CEST)

Országok népessége[szerkesztés]

Üdv!

Honnan vannak az erre a hónapra vonatkozó, egyénre pontos adataid afrikaiországok népességéről?

Peyerk vita 2019. július 28., 13:16 (CEST)

@Peyerk: Hello,

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_n%C3%A9pess%C3%A9g_szerinti_list%C3%A1ja Victor Knox 2019. július 28., 13:30 (CEST)

A Wikipédia nem forrás, és ebben a táblázatban nincs forrása ezeknek a számoknak. Teljes képtelenség ilyen pontos adatokat megadni jelen időre. Szerintem ezekkel a számokkal nem kellene követhetetlenül teleszórni a cikkeket. Peyerk vita 2019. július 29., 07:41 (CEST)


@Peyerk: Ebben a táblázatban nincs forrás? :D Majd kiveri az ember szemét a táblázat jobboldalán az a szó, hogy forrás kb 12-es betű nagyságú :D vagy te most mit nézel? Nem forrásként jelöltem meg a wiki linket, hanem úgy gondoltam, hogy egyszerűbb azt az 1 oldalt belinkelni, ahol egy helyen vannak a források, mint országonként egyesével belinkelgetni ide. De egyébként nem ragaszkodok ezekhez a forrásokhoz, dolgozhatok, ill. kijavíthatom a meglévőket a Világ Bank, IMF, ENSZ vagy a CIA hivatalos becsléseire, melyiket szeretnéd? :) Victor Knox 2019. július 29., 21:46 (CEST)

Én nem látok forrást. Ide másolnád pl. a Tanzániához tartozó visszakereshető forráshivatkozást? Peyerk vita 2019. július 30., 06:48 (CEST)

Akkor nézd meg jobban mert, utolsó 6. oszlopban van, hogy "forrás", közvetlen "% világ népességéből" után. Victor Knox 2019. július 31., 0:16 (CEST)

Ott nincs forrás, már megnéztem. Ezért kértelek, hogy másold ide, amit a Tanzániára vonatkozó forrásnak gondolsz. Kérlek ismét. Peyerk vita 2019. július 31., 11:52 (CEST)

Victor Knox, Tanzániánál az áll, hogy ENSZ-becslés szerint, de arra sincs forrás. – Pagony foxhole 2019. július 31., 12:04 (CEST)

@Peyerk: Nem kell ismét kérned semmire, én is kérdeztem tőled valamit, azóta sem válaszoltál, még sem kérdezerm meg tőled ismét. 3x leírtam, hogy a táblázatban, hol látod a forrást, Pagony megtalálta, te nem, nem tudok ezzel mit kezdeni, további szép délutánt neked szia.

@Pagony: https://population.un.org/wpp/ Victor Knox 2019. július 31., 15:44 (CEST)

Látom, közben visszavettél a kioktatási kísérletből, köszönöm. A hivatkozásod Pagonyra kifejezetten udvariatlan volt mindkettőnkkel suemben, hiszen ő is pont azt írta ide, hogy ő sem találja a forrásodat - ami persze nem meglepő, hiszen nem is volt ott, ahol állításod szerint lennie kellett.

Szeretném, ha máskor nem próbálkoznál ilyesmivel. Itt a WP-n a legtriviálisabb kérések egyike, hogy add meg az állításaid forrását, és mindig pontosan tisztában kell lenned azzal, ha ezt elfelejtetted vagy éppen forrás nélkül írtál be valamit.

Most már csak az van hátra, hogy az érintett cikkekbe tett bele a forrást. A Tanzánia cikkben például továbbra is egy másik forrás van megadva, ami azonban nem azt az adatot mutatja, amit a cikkbe beírtál, és az adatod nyoma számomra nem visszakereshető. Ha valahol mégis, akkor persze add meg a helyet, és megoldódott a dolog.

Persze sejtem, hogy mi a problémád itt a forráskezelés terén. Én biztosan azt a megoldást választanám, hogy nem másolok be a cikkekbe másodpercenként módosuló becslésből ötletszerű pillanatokban képtelenül túl pontos adatokat, legfeljebb linkelném ezt érdekességként, adatként meg népszámlálási adatot, esetleg hivatalos becslést írnék be az infóboxba. De lehet, hogy neked van jobb ötleted is a megoldásra.

Üdv Peyerk vita 2019. augusztus 1., 10:35 (CEST)

Kettőnk közül nem is tudom, ki oktatja jobban ki a másikat :) Szeretnéd...én is sok mindent szeretnék. Nézd meg az általam készített cikkeket, sosem volt gondom a forrás megjelöléssel.

Forrás kezelés, ill. népesség becsült adatok terén az volt a hibám(?), hogy van egy wiki oldal, ez: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_n%C3%A9pess%C3%A9g_szerinti_list%C3%A1ja, ahol forrásként vannak megjelölve a hivatalos országonkénti népességmérő órák és én ezek alapján dolgoztam (nem, nem a wikipédiát használtam forrásnak), viszont, ahogy nézem az Országok népesség szerinti listája vita lapján se és Attis nevű szerkesztő vita lapján sem lett szóvá téve, aki rendszeresen szerkeszti az adott lapot, hogy azok a források, amiket feltüntetett, ne forrásként használja, hanem ahogy te fogalmaztál érdekességként, vagy Dél-afrikai Köztársaság, Mozambik vagy Madagaszkár nincs forrás megjelölve a becs. népesség adatnál, nem látok a vita lapon, ahol szóvá tetted volna a forrás hiányát, vagy hogy szinte az összes országnál a népszámlálás szerinti adat mellé rendre a becslési adat van feltüntetve, ami szerintem elég nagy hiba. Remélem, azoknak a szerkesztőkre is írsz egy figyelmeztető üzenetet, mint nekem. :)

Lényeg a lényeg, elölről fogom kezdeni a becsült adatokat országonként, átjavítom őket és forrásként a Világbank adatait fogom használni. https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=TZ&view=chart

Ha, a Világbankkal, mint forrással kapcsolatban van észrevétel jó, rossz vagy alternatívád, akkor ide biggyeszd az észrevételed. Victor Knox 2019. augusztus 1., 15:19 (CEST)

Segíts a Wikipédia jobbá tételében egy rövid kérdőív kitöltésével![szerkesztés]

Kedves Victor Knox!

Azért kaptad ezt az üzenetet, mert a magyar Wikipédia aktív szerkesztője vagy. A Wikimédia Magyarország Egyesület programot indított a Wikipédia szerkesztőinek megtartására. A program hangsúlyos része, hogy megpróbáljuk pontosabban megérteni a szerkesztők Wikipédiával kapcsolatos élményeit, problémáit, és azt, hogy mi vezet a szerkesztők megmaradásához, vagy ahhoz, hogy abbahagyják a szerkesztést.

Adataidat bizalmasan, adatvédelmi irányelveinkkel összhangban kezeljük, azokhoz kizárólag Samat, a kutatással kapcsolatban fér hozzá. A válaszokat nem hozzuk anonimizálás nélkül nyilvánosságra.

Kérjük, szánjál 5-10 percet a kérdőív kitöltésére!

Válaszaid segítenek abban, hogy a magyar Wikipédia a jövőben könnyebben megtarthassa önkéntes közreműködőit. Köszönjük!

Ha nem szeretnél többet ilyen üzenetet kapni, helyezd el a vitalapodon a [[Kategória:Tömeges üzenetküldésből kijelentkezettek]] karaktersort.

Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 4., 00:52 (CEST)