Szerkesztővita:B.Zsolt/Archív33

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt B.Zsolt 3 évvel ezelőtt a(z) Dél-Korea repülőterei témában

Genova Kolombusz Kristóf repülőtér

Szia!

Ez magyarul Kolumbusz, javítanod kellene. A szócikkben durva elírások voltak, ezeket próbáltam javítani (pl. "Velence közelében"?, 2. kifutópálya?). Gondolom bottal csináltad és siettél, de utána azért érdemes lenne átnézni az ilyen generált szövegeket, és a legdurvább elírásokat javítani.

Megnézem a többi repülőteres cikkedet is, de valószínűleg nem mindet. misibacsi*üzenet 2019. december 15., 10:10 (CET)

Nem, nem bottal készült, csak figyelmetlen voltam. Köszönöm a figyelmeztetést, megnézem még egyszer, minden oké-e. – B.Zsolt vita 2019. december 15., 11:53 (CET)

Marina di Campo repülőtér

Szia!

A szövegben "nemzetközi"-nek van nevezve, de ezt sem az olasz, sem az angol wiki cikk nem írja, mindkettő "repülőtér"-nek nevezi. Azt hiszem, a rövidsége miatt sem lehetne az (949 m). misibacsi*üzenet 2019. december 16., 06:11 (CET)

Köszi! Akkor viszont rossz a navigációs sablon is. Mindjárt megnézem én is. – B.Zsolt vita 2019. december 16., 20:04 (CET)

A járatok közt szerepel két szezonális charter Svájcból. Ez még kevés a nemzetközi minősítéshez? – B.Zsolt vita 2019. december 16., 20:06 (CET)

Ezt kapásból nem tudom, úgy emlékszem, hogy a a kifutó megfelelő hossza mindenképpen követelmény, de megpróbálok utánanézni. Nagyobb gépekkel ekkora pályán nem lehet leszállni.
Biztos, hogy nem elég az, hogy egy másik országból induló kisebb géppel le lehet szállni az adott repülőtéren, mivel akkor nagyon sok repteret lehetne "nemzetközi"-nek nevezni, akár füves pályákat is.
Az olasz és az enwiki cikke nem elég forrásnak, hogy ez nem "nemzetközi" reptér? Az olaszok mindenképpen említenék, ha az lenne, hiszen olasz reptérről van szó és elég részletes az itwiki szócikke. misibacsi*üzenet 2019. december 17., 08:47 (CET)

A nemzetközi repülőtér szócikkben csak nagy vonalakban vannak leírva a követelmények:

  • vámkezelést és útlevélellenőrzést biztosít
  • menetrend szerinti járatok országok között
  • a belföldi reptereknél általában hosszabb kifutópálya
  • utas- és áruszállítás is van
  • a ráhordó szállítás fejlettsége, pl. gyorsvasút vagy földalatti, illetve autópálya, busz, taxi
  • átszállási lehetőség belföldi légi járatok felé
  • műszerezettség fejlettsége, leszállást segítő eszközök

A cikk megemlíti, hogy egy nemzetközi repülőtér általában a nemzeti büszkeség megtestesítője is, ezért igyekeznek nagyszabásúra, impozánsra megépíteni. Ugyanakkor a cikk hozzáteszi, hogy vannak kisebb méretű nemzetközi repterek is, tehát lehetséges, hogy a kellően nagy hossz nem akadály, legfeljebb nagy gépek nem fognak oda közlekedni. misibacsi*üzenet 2019. december 17., 09:12 (CET)

Átraktam a repülőteret a sablonban is a belföldi repülőterek közé. Olaszország részemről kész! – B.Zsolt vita 2019. december 18., 17:00 (CET)

Párizs–Orly repülőtér

Szia!

Valaki átírta az egyik kifutó irányszögét, ami nekem gyanús lett, ezért megnéztem Google Earth-ben. Légi felvétel alapján a 2. és 3. kifutó adatai nem voltak jók (szögek és hossz), ezeket pontosítottam.

Látom viszont, hogy a szócikk "Kifutó" szakaszában más adatok vannak, gondolom a Wikidata alapján. Nekem bonyolult oda beírogatni, párszor próbáltam és nem sikerült. Megtennéd, hogy beírod oda az infoboxban lévő adatokat, feltéve, hogy a GE elfogadható forrásnak. A felvételen egy évszám látszik, az "2018", remélem ez a felvétel dátumát jelenti. misibacsi*üzenet 2019. december 25., 21:00 (CET)

Persze, megcsinálom! :) Egy dolgot kérek cserébe, meg tudnád mondani, vagy megmutatni, ahol írnak róla, hogy pontosan mik is ezek a számok? Eddig csak gépiesen másoltam át őket, de most már érdekelne, hogy mik is ezek! :) – B.Zsolt vita 2019. december 25., 22:46 (CET)

Ez a 07/27 nem stimmel, de az angolban is ez van. Biztos jól olvastad le? – B.Zsolt vita 2019. december 25., 22:50 (CET)

A wikidatában valaki átírta. Ez helyesen 08/26. – VargaA vita 2019. december 25., 23:14 (CET)
A számokba nincs semmi ördöngősség. Az egyes pályák irányait adják meg úgy, hogy a pálya egyik, illetve másik végéről nézed, hogy merre mutat az északhoz tájolt 360 fokos skálán, és a szögértéket osztod 10-el. Tehát Orlyn a 08/26-os pálya azt jelenti, hogy egyik iráényba nézve északhoz 80 fokra mutat, másik irányból nézve északhoz viszonyítva 260 fokra néz a pálya. Ha két páthuzamos pálya van, akkor szokás betűjelekkel megkülönböztetni, pl. L (left) vagy R (right). És még annyit, hogy ezeket 10-es értékre szokás kerekíteni, tekintve, hogy 10-szeres értéket mutat maga a jelzés. Tehát például Orlyn a 08/26-os pálya tényleges irányszöge 075° és 255°. – VargaA vita 2019. december 25., 23:19 (CET)

Megerősítem a fenti infókat a pályák irányszögéről. Ez légifelvételen általában jól leolvasható a pálya két végén. A pálya hosszát pedig a számokon kissé kívül eső, keresztben felfestett vonalak között kell érteni. A pálya fizikailag ennél hosszabb szokott lenni, és egyes esetekben (végző esetben) a gép itt is tud haladni, de ez nem "hivatalos" érték. Előfordul persze az is, hogy a pályát meghosszabbítják, de a pálya hosszát valamiféle hivatalos eljárásban szentesítik, tehát nem szokás csak úgy "átírni", és ugyanez vonatkozik az irányszögre is.

Színesíti a dolgot, hogy tudomásom szerint a pálya irányszögét a mágneses északhoz igazítják, ami az idők folyamán viszonylag gyorsan mászkál ide-oda. Ennek ellenére az irányszöget csak bizonyos eltérés esetén engedik módosítani (lehet, hogy akkor, ha az eltérés már 5 foknál nagyobb). misibacsi*üzenet 2019. december 26., 09:17 (CET)

Motta de’Conti

Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Motta de’Conti szócikk témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, azonban a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat és ügyelj arra, hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek, távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt, nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! Hkoala 2019. december 31., 07:57 (CET)

Egy 13 éve regisztrált szerkesztőnek biztos ezt az újoncoknak szánt sablont kell küldeni? Vigyor Kemenymate vita 2019. december 31., 09:06 (CET)

@Kemenymate: Kb. ugyanannyi időt fordítottam rá, mint amennyit ő a cikk létrehozására Vigyor – Hkoala 2020. január 16., 12:59 (CET)

Köszönöm a figyelmeztetést! :) Nem lett volna célszerűbb azonban inkább átirányítássá alakítani? – B.Zsolt vita 2020. január 2., 01:25 (CET)

Teszt wikidatához

A Teszt wikidatához lapra még szükséged van? Négy év alatt bőven le lehetett tesztelni, amit akartál :-) – Hkoala 2020. január 8., 15:53 (CET)

Ez így, ebben a formában nem is működik... Azonnaliztam, köszönöm a figyelmeztetést. – B.Zsolt vita 2020. január 8., 16:46 (CET)

Sablon:CoordinateMain

Szia! Erre ránéznél légyszi? Nagyon betegnek tűnik és több olyan sablont meghív, amik nem is léteznek: {{CoordinateMain}}. Felteszem valamilyen más sablonnak a része, de mindössze két cikk használja, szerintem csak ezért lett létrehozva, hogy ne kelljen a német Wikipédiából átemelt tartalom sablonjait magyarítani. (Engem csak a meghívott, nem létező sablonok zavarnak, ha azok eltűnnek, tovább nem érdekel :-)) Köszi Palotabarát vita 2020. január 25., 10:14 (CET)

A SES Astra cikkből nem tudom kiszedni, a vasútvonalas cikkből kivettem, szép se volt, hasznos se... – B.Zsolt vita 2020. január 25., 23:02 (CET)

Archívumlista

Szia! Lassan ideje lenne frissítened az archívumlistádat. Szép szám az a , de már archívumod is betelt. Mondjuk nem is csoda, a legutóbb archivált egyetlen szakasz önmagában több mint másfélszer olyan hosszú, mint az általad megszabott méretlimit… Ha nem akarod folyamatosan frissítgetni a listát, növeld a limitet, nem is érdemes öt szakaszonként új archívumot nyitni. Nekem tízszer akkora a limitem, így az archívumaim mindössze heten vannak, mint a gonoszok; a legutóbbi már közel fél éves, és még mindig több hely van benne, mint a vitalapom aktuális mérete. – Tacsipacsi vita 2020. január 27., 16:27 (CET)

Megtízszereztem a limitet. Remélem most már okés, olyan rég állítgattam, hogy nem is emlékszem már mit miért tettem, írtam. – B.Zsolt vita 2020. január 27., 22:47 (CET)

Félig. Most már lassabban fognak nőni az archívumaid, de ami már megvan, azt ettől még fel kéne tüntetni, lásd jobb felső sarok. Én rögtön beírnám a 33-ast is, hiszen a következő archiválás már abba fog menni. – Tacsipacsi vita 2020. január 28., 11:42 (CET)

Mennyire számít történelemhamisításnak, ha a régi archívumokat kézzel összevonom? – B.Zsolt vita 2020. január 28., 14:19 (CET)

Szerintem egyáltalán nem (nyilván amíg nem nyúlsz bele a szövegbe). Tulajdonképpen ugyanazt csinálod, amit anno az archiváláskor a bot: össze-vissza másolgatsz beszélgetéseket a módosításuk nélkül. A legjobb persze az lenne, ha nem kéne semmi ilyet csinálni, hanem a régi szakaszok maguktól eltűnnének, de a Flow leszavazásával ezt megint elvesztettük egy időre… – Tacsipacsi vita 2020. január 28., 14:47 (CET)

Sablon:Híres állat infobox

Szia, korábban Te csináltad ezt az infoboxot, és szeretnélek megkérni egy kis bővítésére:

  • Meg lehetne jeleníteni a Wikidatából a P742 értéket, mint "Korábbi nevei:"?
  • Meg lehetne jeleníteni a Wikidatából a P451 értéket, mint "Párja:"?
  • Meg lehetne jeleníteni a Wikidatából a P1971 értéket, mint "Utódai száma:"?
  • A P127 értékeket (tulajdonos) most is betölti, de meg lehetne jeleníteni az ezekhez tartozó P580 (kezdet ideje) és P582 (befejezés ideje) minősítők értékeket?
  • A P551 értékeket (lakóhely) most is betölti, de meg lehetne jeleníteni az ezekhez tartozó P580 (kezdet ideje) és P582 (befejezés ideje) minősítők értékeket?

Köszönöm szépen, ha hozzájutsz. A bővítést az Ágnes (víziló) szócikken lehetne tesztelni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 15., 20:35 (CET)

Persze, ezeket mind meglehet csinálni. Ha nem maradna rá időm, akkor itt nézelődj: Wikipédia:Segítség infoboxok paramétereinek Wikidatához való kapcsolásához. – B.Zsolt vita 2020. február 15., 22:41 (CET)

Köszi a linket, ez alapján meg is csináltam :) Akkor csak annyira kérnélek, hogy nézzél majd rá nem bénáztam-e el esetleg valamit. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 15., 23:51 (CET)

Fájl:Dsaplakat.jpg

Szia! Ennek a plakátnak a használata jogsértőnek tűnik, a vitalapján leírtam, miért. – Regasterios vita 2020. február 17., 10:34 (CET)

Sajnálom, ha törölni kell majd... Vagy van még valami lehetőségünk? – B.Zsolt vita 2020. február 17., 20:19 (CET)

Nincs sajnos. – Regasterios vita 2020. február 17., 20:57 (CET)

Wikidata használata

Szia, szeretném még egy WD lekérdezésében a segítségedet kérni: ha a Pécs szócikkben azt írom, hogy "Pécs polgármestere jelenleg {{Wikidata|p6}}.", akkor szépen kiírja, hogy "Pécs polgármestere jelenleg Péterffy Attila."

Mi a módja, ha nem a Pécs szócikkben, hanem pl. a Baranya megye szócikkben (vagy akár itt) szeretném a Wikidatából behozni Pécs aktuális polgármesterémek a nevét? Hogy kell akkor a {{Wikidata}}(?) sablont paraméterezni, vagy milyen sablont kell ehhez használni?

Tehát azt szeretném, hogy ez a mondat (megfelelő paraméterezéssel) itt is működjön: Pécs polgármestere jelenleg Péterffy Attila.

Előre is köszönöm a segítségedet. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 21., 17:21 (CET)

Kész! Az entityId paraméternek a lekérdezni kívánt elem azonosítószámát kel beírni.

Így tudsz például népességeket is megjeleníteni, pl.:

Baranya megye legnépesebb városai:

  • Pécs: 141 031
  • Seholnekekeresd...

B.Zsolt vita 2020. február 21., 22:44 (CET)

Szuper, köszönöm szépen. Jövő héten kipróbálom :) Jó hétvégét kívánok. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2020. február 21., 22:57 (CET)

SkyVector sablon magyarítása

Szia!

Erről a mondatról lenne szó?

"Aeronautical chart for {{{1}}} at SkyVector"

"Légiforgalmi térkép {{{1}}} számára (forrás: SkyVector)". misibacsi*üzenet 2020. február 29., 05:39 (CET)

Aviation Safety Network

Szia!

Aviation Safety Network

Az enwiki alapján lefordítottam, kissé kiegészítettem. Az URL valami miatt nem jelent meg a WD-ból, így azt kézzel odamásoltam. misibacsi*üzenet 2020. február 29., 06:39 (CET)

Wikipédia:Repülési műhely/Európa repülőterei

Szia!

Csak egyet néztem meg, de annak a neve hibás Vigyor "Finnország repülőtereinel listája". ("k" helyett "l"). (próbáltam keresni, hogy hol lehet átírni, de szerkesztési nézetben nem találtam meg az elírást).

Az ugye nem szándékos, hogy némelyik neve "X ország repülőterei", míg mások meg "X ország repülőtereinek listája"? misibacsi*üzenet 2020. február 29., 19:51 (CET)

Sziasztok!

Mivel mindkettőtök vitalapja rajta van a figyelőlistámon, ezért olvastam, és nekem sikerült megtalálnom az elütést a Sablon:Finnország repülőterei sablonban, ki is javítottam. – Porrimaeszmecsere 2020. február 29., 21:45 (CET)

Köszönöm a váratlan segítséget! Ilyenkor szeretem a Wikit nagyon, mikor együtt sokkal alaposabbak vagyunk, mint külön-külön! :)

Azért raktam egy listába az összes navboxot, mert mikor nekifogtam, még nagyobb volt a káosz! Sok hiányzott, vagy a címsorában más szerepelt. Most már jobb, de még nem tökéletes. Melyik cikkcím lenne a megfelelő a listaszócikkeknek? – B.Zsolt vita 2020. február 29., 22:32 (CET)

Szerintem ha lényegében csak listáról van szó, akkor az "X ország repülőtereinek listája" megnevezés a jobb. Ha több a szöveg (például ha van "Története", "Forgalom", "Balesetek" szakasz is), akkor a másik. misibacsi*üzenet 2020. március 1., 04:57 (CET)

Több német település több járásban

Szia Zsolt!

Most találkoztam néhány településsel (pl. Lenggries, Jachenau stb.), aminek Bad Tölz-Wolfratshausen járása 1972-ben változott, és a korábbi is be van írva, így a navsablon helyett egy szép piros figyelmeztetés (Németországi járás települései: Több érték a járás megállapításakor) jelenik meg. Talán tudsz valami megoldást, mert a településeket te csináltad bottal. – Porrimaeszmecsere 2020. március 4., 21:45 (CET)

A hibás cikkek itt gyűlnek: Kategória:Figyelmet igénylő Wikidata-adatok. A járásnál az aktuálisat kell preferáltra állítani, majd a cikken egy ctrl+F5 kell. Most nem kezdek neki, késő van, de hamarosan végigballagok ezen a pár cikken. – B.Zsolt vita 2020. március 5., 00:47 (CET)

Köszönöm az információt: ez persze nekem új dolog volt, de a járást átirogattam preferáltra.– Porrimaeszmecsere 2020. március 5., 11:49 (CET)

Kész! Elképzelhető, hogy a Wikidata bővülésével újabb települések romlanak el, ha ilyet látsz, a wikidatán javítsd vagy szólj nekem! :) B.Zsolt vita 2020. március 5., 13:39 (CET)

Arizonai Egyetem

Arizonai Egyetem, átneveztem. – Pagony foxhole 2020. március 24., 17:47 (CET)

Köszi, ha így kell írni, akkor így kell. Viszont az Arizónai ciprus akkor miért hosszú? B.Zsolt vita 2020. március 24., 17:51 (CET)

Azt is átneveztem. – Pagony foxhole 2020. március 24., 18:02 (CET)

Köszi! Nekem is kétesélyes volt, de mivel a ciprus is hosszú volt, hát az egyetem is az lett. A többi egyetem nevénél meg nem várt segítséget kaptam, azokat nem rontom el! :) – B.Zsolt vita 2020. március 24., 18:04 (CET)

Amerikai egyetemek

Kérlek, azonnal állj le!!! Minden cikket, amit létrehoztál, törölni kell! – Burumbátor Súgd ide! 2020. március 24., 19:35 (CET)

Miért? Rossz a nevük? – B.Zsolt vita 2020. március 24., 19:36 (CET)

Nem. Nulla a tartalmuk. Holnap törölni fogom őket. – Burumbátor Súgd ide! 2020. március 24., 20:22 (CET)

Vagy csak létre kéne hozni a wikidata kapcsolatot és rögtön lenne tartalmuk. Kemenymate vita 2020. március 24., 20:43 (CET)

Lehet. Hajrá! – Burumbátor Súgd ide! 2020. március 24., 20:44 (CET)

Hát nem tudom... nálam mindnek van tartalma, sőt amelyikbe a diákok is bekerülnek, ott több oldalnyi, mire legörgetek a lap aljára... – B.Zsolt vita 2020. március 24., 20:46 (CET)

Ha így csinálod, a címek tömve lesznek hibával. Volt ugye a Rutgersi, amit észrevettél, most itt van a Purduei Egyetem, ami nem Purdue-ben található, a Purdue a neve. Mellesleg az -it is kötőjellel kellett volna hozzákapcsolni, ha egyáltalán. – Pagony foxhole 2020. március 24., 21:11 (CET)

Ráadásul ez így mind csonkszintű, ami viszont nincs jelezve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. március 24., 21:12 (CET)

És mellesleg engem nagyon nem az érdekelne egy egyetem szócikkében, hogy miféle betűszók az épületek tulajdonosai, még csak nem is az öregdiákok, hanem az egyetem ismertetése és története. Ezek így sajnos álcikkek. – Pagony foxhole 2020. március 24., 21:15 (CET)

Bolívia

Szia! A Bolívia cikket biztos, hogy így akartad módosítani? - Gaja   2020. március 26., 20:31 (CET)

Szerintem igen, de a tévedés nincs kizárva! A műszaki problémák kategóriában van egy csomó dél-amerikai ország, köztük volt Bolívia is. A gondot a hibásan kitöltött paraméterek adják, ebben az esetben egyik pozíciónak sem volt név megadva. Valószínűleg egy másik cikkből lett átmásolva. A hiba ebben az esetben a laptörténet szerint 2016 óta benne volt, azóta, hogy Milei.vencel beletette a térképet a Földrajz szakaszba. – B.Zsolt vita 2020. március 26., 20:34 (CET)

Jaaaaj! Előbb írtam és csak aztán néztem a difflinket! Igazad van, nagyon nem így akartam! – B.Zsolt vita 2020. március 26., 20:36 (CET)

Olympus Mons

Szia!

A koordináta jelölését elrontottad, ezt visszajavítottam, mert az "Ny" az "Nyugati"-t jelent. Tudom, hogy kicsit furcsa, és most kapásból nem is tudom, hogy miért így van megadva, de a térképen így jelenik meg jól. Ott "k.h", azaz "keleti hosszúság" íródik ki, ennek okát se értem. misibacsi*üzenet 2020. március 28., 15:49 (CET)

Szia! A módosításod után viszont ismét bekerült a hibás koordináták kategóriába. Ez a pozíciós térkép sablon nem igazán akar együttműködni idegen bolygókkal! :) Most kitöröltem minden koordinátát és awikidatából olvassa be. Most így jónak tűnik minden téren. – B.Zsolt vita 2020. március 28., 15:59 (CET)

Értem. Kicsit csodálkoztam is, hogy miért foglalkozol ilyen témával. Most jónak tűnik a térképen. A sablon problémához nem értek, de lehet, hogy javítani kellene rajta, ha problémát okoz. misibacsi*üzenet 2020. március 29., 08:10 (CEST)

Planty (Aube)

Szia!

Ha jól gondolom, Te vagy a botos települések létrehozója. Az Aube megyének megvan többszáz települése, egy kivételével. A település létezik, mert minden más nyelven megvan. Ezt jó lenne pótolni, de a mi rendszerünk szerint Franciaország egyértelműsítéssel, a fokozatosság elvén. Köszi, ha tudsz segíteni. – Porrimaeszmecsere 2020. április 2., 17:11 (CEST)

Szia!

Valaki törölte a lapot, de most újra létrehoztam. – B.Zsolt vita 2020. április 2., 17:24 (CEST)

Nagyon gyors voltál, köszi. Azért én átneveztem. – Porrimaeszmecsere 2020. április 2., 17:58 (CEST)

Montjuïci sikló

Szia. Szerintem nem egy, hanem két kocsi ingázik a két végállomás között: egy fel, egy le, ugyanazon a kábelen, középen van a kitérő. Így logikus, de ez a kép is ezt erősíti meg. Csigabiitt a házam 2020. április 4., 23:06 (CEST)

Na most megfogtál! Van pro és kontra bőven mindkettőnk igazához. A kép nekem úgy tűnik, mintha máshol készült volna, mivel a siklókocsi kicsit máshogy néz ki, és a pálya is túl hosszú. Az én siklóm pályája 750 méteres és nagyrészt alagútban halad. A en: Vallvidrera Funicular cikkében a kitérő részletesen van tárgyalva, még az útvonaldiagrammon is, míg az én cikkemben lévőről semmi sincs és a google térképen sem látszik. Persze ezek nem biztos hogy elégséges bizonyítékok. – B.Zsolt vita 2020. április 4., 23:18 (CEST)

Nyertél, viszont a képed máshol készült! :) Itt megnézheted a siklót: youtube – B.Zsolt vita 2020. április 4., 23:26 (CEST)

B.Zsoltbot

Szia! A botod jelenleg mit csinál? Jelenlegi összefoglalóból nem nagyon derül ki, mit miért csinál. – balint36 🚌 buszmegálló 2020. április 5., 11:36 (CEST)

Kézi felügyelettel futtatom. Pótolja a hiányzó portálsablonokat. Majd írok neki akkor egy szerkesztési összefoglalót is. B.Zsolt vita 2020. április 5., 12:20 (CEST)

Listeriabot

Szia! Nem tudod mi történt Listeriabottal? Kiszedi a kék linkeket a listákból és nem tudom ez mire jó. Valami át lett állítva, vagy hibásan működik? Kemenymate vita 2020. április 7., 09:49 (CEST)

Láttam én is! Sőt már működő linkeket is wikidata címkékre cserél. – B.Zsolt vita 2020. április 7., 10:05 (CEST)

Montblanc (egyértelműsítő lap)

Szia!

A tárgyi lapon az van írva, hogy nincs még ilyen WD lap, holott van, sőt a mi lapunk is rajta van. Mi lehet a hiba, és mit kell ilyenkor csinálni? – Porrimaeszmecsere 2020. április 7., 13:37 (CEST)

Csináltam a magyar lapon egy kis szerkesztés/mentést, nekem most megjelent az összes IW. Akela vita 2020. április 7., 14:58 (CEST)

Összekötöttem a wikidatával, csak pont el kellett szaladnom és nem tudtam írni, hogy kész. Remélhetőleg minden jó most már! :) – B.Zsolt vita 2020. április 7., 16:11 (CEST)

Most már nálam is OK. – Porrimaeszmecsere 2020. április 7., 18:48 (CEST)

Spanyol térképek

Szia! Egy kérdést szeretnék feltenni: mi akadályoz meg, hogy a Commonsba töltsd ezeket a térképeket? Én úgy is áttöltöm őket, és azt is tudom, hogy a Commons használata nem idegen számodra, így tehát felesleges köröket futunk. – Regasterios vita 2020. április 22., 15:30 (CEST)

Már én is írni akartam neked, pont ugyanezen okból. Én feltöltöm a képeket, te áttöltöd, a Commons törli őket és képek nélkül maradunk... Nem először fordult már elő ez, hogy a Commons szigorúbb szabályai miatt le lettek törölve a képeim. B.Zsolt vita 2020. április 22., 18:13 (CEST)

Az esetek nagy részében a Commonsnak is ugyanazok a szabályai, mint a magyar Wikipédiának, tehát ha ott törölnek egy képet, itt is az a sorsa (vannak kivételek, de ez nem az). Tévedések előfordulnak, de nem tartom elfogadhatónak egy eredetileg a Commonsba feltöltött térkép változatának áthozását ide azzal az indokkal, hogy ott majd biztos törölni fogják. Ha esetleg valami oknál fogva törölnék az általad felhasznált alaptérképet, a te változatodat is törölni kellene, akkor is, ha a huwikire töltöd. Nem mellesleg egyébként az említett alaptérképnek a törlésére semmi ok, mert a források visszafejtése után kiderül, hogy e fájl volt a kiindulópont. Ez utóbbi térkép pedig elég nagy valószínűséggel a CIA közkincsnek minősülő térképe alapján készült. Száz szónak is egy a vége: semmi értelme ide töltögetni a térképeket, töltsd oda tehát, kérlek. Köszönöm. – Regasterios vita 2020. április 22., 18:58 (CEST)

Sajtfondü

Szia!

Nagyon köszönöm, hogy segítettél ebben a méltatlan helyzetben. Legalább megtudtam, kik azok, akik csak szórakoznak velem, kezdők részére kitalált eszközzel visszaélve - és kik azok, akik kiállnak mellettem. -:) --Linkoman vita 2020. április 28., 19:44 (CEST)

Szívesen! Láttam a friss változtatások között a sajtfondüt, hozzádobtam ké kategóriát, nem sokkal később már a figyelőlistámon is volt, hogy átnevezték... Ez a feljavítósdi eléggé a probléma szőnyeg alá söprése, forrást hozzáadni kisebb munka lett volna, mint átnevezni. De ott van még a nincs forrás sablon is... mindegy, mostmár talán elég bő ahhoz, hogy el legyen (persze bővítenilehet még). :) – B.Zsolt vita 2020. április 28., 19:53 (CEST)

Bővítettem a cikket és forrásoltam. Üdv.--Linkoman vita 2020. április 28., 20:01 (CEST)

Gare de Tours

Szia! Nézz rá légyszi erre a cikkre: Gare de Tours. Két nem létező sablont keres, ezeket: {{TER Centre style}} és a {{TER Pays de la Loire style}}. Sajnos egyik sincs meg az eredeti angolban, ezért - bár megcsinálnám magyarul - nem tudom milyen színek kellenek bele. Tedd meg kérlek, hogy vagy létrehozod a sablont, vagy - mivel csak egyetlen cikk kéri, szerintem felesleges - megszünteted a sablonhívást. Kösz előre is, szia Palotabarát vita 2020. április 29., 11:33 (CEST)

Szia

Inkább kitöröltem az egész táblázatot. Az adatok már elavultak voltak, a frissítés meg a táblázatos formában megint több sablon létrehozását igényelné. Inkább beírtam folyószöveggel. – B.Zsolt vita 2020. április 29., 13:27 (CEST)

Köszi! Palotabarát vita 2020. április 29., 14:31 (CEST)

Milas–Bodrum repülőtér

Hali. Nme használunk olyat, hogy Külső hivatkozások, már nagyon régen. Vagy Források, vagy További információk. Ha utóbbi, akkor a Jegyzetek után van a helye. WP:FELÉP. Üdv Xia Üzenő 2020. május 3., 15:42 (CEST)

Köszi, mindjárt javítom is! – B.Zsolt vita 2020. május 3., 15:44 (CEST)

Elkezdtem bottal javítani a figyelőlistámon lévő lapokat, több, mint 8600 lapról van szó, eltart egy darabig. Közben halkan megjegyzem, hogy a magyar Wikipédián a Külső hivatkozások kifejezés több, mint 30 ezerszer fordul elő! Ezekkel mi legyen? – B.Zsolt vita 2020. május 3., 16:15 (CEST)

Repülőterek sablonjai

Szia!

  • Azokkal mi van, ahol a repülőtér neve át van húzva? Pl. "Bosznia-Hercegovina repülőterei"

Ugyanebben a sablonban: "Visoko Sport Airfield". Gondolom magyarul szeretnénk címet a cikkeknek, tehát az "airfield" nem jó. A múltkor már azt hiszem, beszéltünk róla, hogy mit mire fordítsunk, szerintem az "airfield" valószínűleg kisebb, füves reptér, de erre nekünk magyarul nincs külön szavunk, vagy van valami alkalmas szó rá?

  • Az Egyesült Királyság repülőterei: szövegkorrekció szükséges.

"A kisebb repülőterek csak helyi-, charter- és magángépeket fogad"

Helyette ezt javaslom:

"A „kisebb repülőtér” csak helyi-, charter- és magángépeket fogad."

  • Belgium:
    • "Egyéb" Balen-Keiheuvel Aerodrome
    • "Egyéb" Grimbergen Airfield
    • "Katonai" Goetsenhoven Military Airfield - magyarul kellene írni ezeket
  • Franciaország repülőterei:
    • "Belföldi" Agen – La Garenne Aerodrome
    • Île d'Yeu Aerodrome
    • Saint-Martin Grand Case - de a link ide mutat: L'Espérance repülőtér (nem tudom ugyanaz-e)
    • Châteauroux-Centre "Marcel Dassault" repülőtér (az idézőjel kissé szokatlan)
    • Bora-Bora - kételyeim vannak, hogy ez belföldinek számít-e, lásd: Bora Bora
    • "Egyéb" Abbeville – Buigny-Saint-Maclou Aerodrome
    • "Egyéb" Dijon Air Base
    • "Egyéb" Pontoise – Cormeilles Aerodrome

Az a véleményem, hogy a külbirtok és hasonló, régi gyarmati helyeket külön sablonban kellene felsorolni.

  • Görögország:
    • "Egyéb nemzetközi" Chios Island National repülőtér - a "National" kell a névbe? A sablon "nemzetközi"-nek sorolja be.

Az "Egyéb nemzetközi" sorban és a "Belföldi" sorban több nevében ez van "... Island National", ez szerintem magyarul biztos nem kell.

    • Sitia Public repülőtér - "Public" nem kell - ez is többnél van!
    • Volos Army repülőtér - Volos katonai repülőtér

Egyelőre ennyit néztem át, tehát Görögországig. misibacsi*üzenet 2020. május 7., 16:30 (CEST)

Köszönöm! Én igazából az alatta lévő szakaszban lévő 12 sablon átnézését szerettem volna, de mivel a fentiekben is találtál hibát, így nem baj, hogy nagyobb munkába fogtál. Csak tartson ki a lelkesedésed a lap aljáig! :) De majd másokat is mozgósítok még. Az általad talált hibákat javítottam, Görögországnál azonban bizonytalan vagyok, itt egy példa a nemzeti repülőtérre: Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtér. – B.Zsolt vita 2020. május 7., 20:17 (CEST)

Ha a tengerentúli területeket is az országhoz soroljuk, akkor Bora-Bora lehet belföldi, hiszen csak Franciaország repülőterei között repül. – B.Zsolt vita 2020. május 7., 20:18 (CEST)

De ez legtöbbször azzal jár, hogy a pozíciós térkép hibásan lesz beillesztve, és Franciaország szárazföldi területe fog megjelenni. Egyébként néha vicces eredményre vezet, hogy a pozíció megjelenítése ilyenkor is működik, és mondjuk a szövegrészben jelenik meg egy zöld karika.

A fentebb jelzett eltérésekre nem néztem rá, bízom benne, hogy a javításaid jók!

Hollandia:

  • "Tengeren túli" "St. Eustatius"-nál a link: F. D. Roosevelt repülőtér (azonosak?)
  • "Tengeren túli" Saba, link: Juancho E. Yrausquin repülőtér (azonosak?)
  • "Tengeren túli" Bonaire , link: Flamingo nemzetközi repülőtér (azonosak?)
  • katonai De Kooy Airfield
  • katonai Valkenburg Naval légibázis - jobb lenne "haditengerészeti"
  • egyéb Enschede repülőtér Twente - szokatlan a névsorrend

Horvátország:

  • katonai Zemunik Air Base , a linkje jó, erre kellene átírni: Zárai repülőtér
  • katonai Šepurine Training Base

Lengyelország:

  • John Paul II nemzetközi repülőtér Krakó–Balice - úgy tudom, ennek írásmódja: Krakkó
  • Copernicus repülőtér Wrocław - lehet, hogy ez a névsorrend logikus, és csak nekem furcsa?
  • egyéb Szczecin-Dąbie Airstrip
  • katonai Poznań-Krzesiny - hiányzik a "repülőtér" v. "légibázis" megnevezés
  • megszűnt Kluczewo Airfield
  • tervezett Új központi lengyel repülőtér - túl általános név, "hely" v. "tulajdonnév" mindenképpen kell bele

Luxemburg:

  • heliportok Centre Hospitalier de Luxembourg - kellene +"heliport"
  • heliportok Centre Hospitalier Emile Mayrisch Heliport - "heliport" kisbetűs
  • heliportok Clinique Sainte-Thérèse Heliport - klinika, "heliport" kisbetűs
  • heliportok Kirchberg Hospital Heliport - lásd lejjebb
  • heliportok Saint-Louis Hospital Heliport

Ezeket lehetne magyarul írni: "név" + "központi kórház" (v. "klinika") + "heliport"

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket fel kell sorolni a repterek között, mivel speciálisan csak betegszállító helikopterek szállhatnak le itt. Ilyenekből más országban is van egy pár, pl. Mo-on is! Itt csak azért van ennyi, mert Luxemburg pici ország. Máshol bizonyára több száz heliport van, de szerintem azok is többnyire magánhasználatban, nem látom értelmét ezek felsorolásának és nyilvántartásának.

Szócikk szempontból nézve: nem lesz adatod az éves utasforgalomról, a teherforgalomról (=0), stb. Ha odarepülök a helikopteremmel, nem fogok leszállási engedélyt kapni, nincs nyitvatartási idő, nincs nyilvános frekvencia, stb. Valószínűleg letartóztatnak, ha 5 percnél tovább túl közel merészkedek, mivel "zavarom a légteret". Tehát gyakorlatilag nem tudsz annyi adatot összeszedni, hogy valaha is szócikk lehessen belőle.

  • bezárt Kitzebur/Medernach Aerodrome

Észak-Macedónia:

  • Kumanovo / link: Adzi Tepe repülőtér - (azonosak?)

Málta:

  • Xewkija Heliport - "heliport" kisbetűs

Moldova:

  • Cahul International repülőtér
  • Bălți International repülőtér

Németország:

  • Langeoog aerodrome
  • Juist Airfield
  • Harle Airfield
  • Sea-repülőtér Cuxhaven/Nordholz - ezt nem értem, tengeri reptér?
  • Borkum Airfield
  • Baltrum Airfield
  • Aachen Merzbrück Airfield
  • Bayreuth, link: Bindlacher Berg repülőtér - (azonosak?)
  • Flughafen Lahr - ugye az világos, hogy Flughafen = repülőtér?
  • Parchim International repülőtér
  • Rechlin–Lärz Airfield
  • Parchim International repülőtér
  • Wilhelmshaven, link: JadeWeserrepülőtér - így egybeírva minden
  • Baumholder Army Airfield
  • NATO légibázis Geilenkirchen - a névsorrendet nem értem
  • Grafenwöhr Army Airfield
  • Hohenfels Army Airfield
  • Nordholz Naval Airbase
  • Wiesbaden Army Airfield

Norvégia:

  • Farsund repülőtér, listaa - látom, hogy ez a fajta elnevezés itt már tömeges, de a többi logikája alapján a "listaa" nagybetűs
  • Troll Airfield
  • Andøya Air Station
  • Station csoport Banak - fordítási hiba?
  • Bardufoss Air Station
  • Bodø Main Air Station
  • Flesland Air Station
  • Gardermoen Air Station
  • Jan Mayen, link: Jan Mayensfield - biztos ez a neve?
  • Ørland Main Air Station
  • Rygge Air Station
  • Sola Air Station
  • Værnes Air Station

heliportok:

  • Ål Heliport, Medical Center
  • Ålesund Heliport, Hospital
  • ... a véleményem ugyanaz, mint fentebb, ezek nem kellenek ide

bezárt:

  • Bergen Heliport, Nygårdstangen
  • Haugesund Naval Air Station
  • Kristiansand Naval Air Station
  • Listaa Air Station - a "Listaa" név itt sem kisbetűs
  • Mandal Airfield

Egyelőre ennyi. Szerintem több hétig elleszel a feenti hibák javításával... Vigyor misibacsi*üzenet 2020. május 8., 13:02 (CEST)

Hűűű, szép munka! Nagyon köszönöm Neked! :) Valóban, mert ezeket nem csak a sablonba kell írni, hanem létre is kell hozni. Köszönöm még egyszer! :) – B.Zsolt vita 2020. május 8., 13:17 (CEST)

Portugália

  • Cascais Municipal Aerodrome

megszűnt:

  • Cabo Ruivo Seaplane Base

Olaszország

katonai?

  • Pisai nemzetközi repülőtér
  • Naval Air Station Sigonella

Oroszország

Itt a nevek átírása totálisan nem jó, ezek angolosan vannak írva ("Simferopol"), holott az összes orosz város nevét magyarosan írjuk (Szimferopol). A magyar átírású neveket javaslom. Valamennyit tudok benne segíteni, ha egyetértesz, de ide most nem írnám le az összeset.

Svédország

építés alatt

  • Scandinavian Mountains repülőtér - nem tudom, jó-e angolul írni

Szerbia

nemzetközi

  • Niš Constantine the Great repülőtér - magyarul kellene írni

Ugyanakkor pontosan a fenti néven fordul elő a "katonai" szakaszban is! (Niš linknél)

katonai

  • Batajnica Air Base

korábbi

  • Aerodrom Jugovićevo

Spanyolország

  • Ceuta Heliport - heliport
  • Algeciras Heliport - heliport
  • Cuatro Vientos repülőtér - linkben benne van, hogy "Madrid", szerintem kellene az is
  • Son Bonet Aerodrome - linkben benne van, hogy " Palma de Mallorca"

Grúzia

  • Natakhtari Airfield

A "Még hiányos sablonok"-at elkezdtem nézni, de aztán rájöttem, hogy azok még bővülhetnek, tehát ezeket most nem néztem át.

Szerintem mindegyiken végigmentem azon az oldalon. Amelyik országnál nem írtam semmit, az szerintem rendben van, bár sok helyen előfordult, hogy a sablonban megjelenő "link" neve és a repülőtér neve jelentősen eltér. Ezeknek biztos jó okuk van, így nem soroltam fel őket. misibacsi*üzenet 2020. május 11., 11:39 (CEST)

Köszönöm! Még a karantén ideje alatt szeretném, ha elkészülne Európa összes nemzetközi repülőtere! Remélem az i betűs ragozásba nincsenek hibák Pozsony repülőtér / Pozsonyi repülőtér. – B.Zsolt vita 2020. május 11., 12:50 (CEST)

Ezt is akartam kérdezni, hogy milyen logika alapján van a nevekben "-i" végződés a helynév után, máskor meg nincs?
Most ha a budapesti szörnyűségtől eltekintünk, akkor szerintem mindenki így mondja: Debreceni repülőtér, Kecskeméti repülőtér, stb., tehát "helynév" + "-i", de ez a logika nem tudom mennyire vihető át a nemzetközi repülőterek elnevezésére.
Volt erről kocsmafali megbeszélés, de nem emlékszem a végeredményre, nem tudom fel lett-e írva valahova (ahogy normális esetben kellene, hogy ne kelljen halvány emlékekből összerakni, mert az nem szokott jól sikerülni).
Valami olyasmi is rémlik nekem, hogy nem mindegy, hogy a reptér a hely után kapta a nevét (pl. Milánó), vagy híres ember neve után (Federico Fellini nemzetközi repülőtér). Utóbbinál nyilván nem teszünk "-i" képzőt a név után, de a helynév után (szerintem) logikus lenne.
Ha ez a szabály, hogy kell az "-i" képző a név után, akkor az a tapasztalatom a szóban forgó lista alapján, hogy ez a legtöbb esetben nem teljesül.
Jó volna tudni biztosan az alkalmazandó szabályt! (hogy ne dolgozzunk fölöslegesen)
misibacsi*üzenet 2020. május 11., 14:15 (CEST)

Én pakolom kifelé az -i képzőket az egytagú városneveknél. Az a gond, minél több cikket érint a kérdés, annál nehezebben vállaja fel valaki a felelősséget, hogy megmondja a tutit. 2-3 cikknél gyorsan megtárgyalják hogyan kell, de több 100-nál már mindenki óvatosan nyilatkozik, gondolom a sok kivétel miatt. Szerencsére a Wiki keresője okos, megtalálja őket így is. Amelyik meg nagyon kilóg a sorból, azt eseti jelleggel átnevezzük, de mindent lefedő megoldás nem igazán várható. Egyes repülőtereknek meg nincs egyáltalán magyar neve, a kavarodást elkerülendő, az utazási irodák is az eredeti néven nevezik. Most például a Niš Constantine the Great Airport reptérnek nem találok semmi épkézláb magyar nevet. – B.Zsolt vita 2020. május 11., 14:27 (CEST)

Akkor egyelőre maradjanak így, bár nekem nem tetszik. Én olyanokat tartok kivételnek, mint pl. "London-Heathrow", mert bár mindkettő helynév, de az "-i" nem kívánkozik oda, talán mert így szoktuk meg, azaz meghonosodott. A többi reptér neve kevésbé vagy semennyire sem ismert, szerintem azok egy részénél biztos jobb lenne az "-i" képzőt használni.

Érdemes lenne a nyelvtani kocsmafalra kivinni a kérdést, pár példával mindegyik verzióra, és a nagyságrendi darabszámot említve. Jobb lenne, ha te kérdeznéd meg.

Néhány saját példa, amiket létrehoztam: Toulouse-Blagnac nemzetközi repülőtér, valaki átnevezte erre: "Toulouse-Blagnaci repülőtér".

Catania-Fontanarossa nemzetközi repülőtér, most: "Catania-Fontanarossai nemzetközi repülőtér"

Vlagyivosztok nemzetközi repülőtér, most: "Vlagyivosztoki nemzetközi repülőtér"

stb. Tehát vannak mások is, akik az "-i" képzőt részesítik előnyben. Ha pedig kitalálunk egy szabályt, az akkor jó, ha minél több esetre érvényes, nem csak alkalomszerűen alkalmazzuk, ahogy eszünkbe jut.

A kérdésedre egyszerű a válasz: "Nagy Konstantin repülőtér, Niš", lásd: Nagy Konstantin szócikke, illetve születési helye.

misibacsi*üzenet 2020. május 11., 17:45 (CEST)

Talán botos probléma amerikai településnél

Szia!

Az előbb találkoztam egy érdekes esettel: a Red Oak (Iowa) cikk bevezetőjében két Listaelem olvasható, amivel talán tudsz valamit kezdeni. Köszönettel: – Porrimaeszmecsere 2020. május 9., 13:02 (CEST)

Szia!

Most ártatlan vagyok, a laptörténet szerint nem bot hozta létre. Szerintem a létrehozó figyelmetlenségből rákattintott az eszköztárra és onnan szúrta be ezt a két listaelemet. Javítottam. – B.Zsolt vita 2020. május 9., 13:11 (CEST)

Nem néztem az okozót, de kösz, hogy megjavítottad. – Porrimaeszmecsere 2020. május 9., 16:47 (CEST)

WDː GDP ?

Szia. Nem tudod, az országok GDP adatait össze lehet kötni a WD-val, hasonlóan, mint pl. a Népességdiagram sablont, ahol az elmúlt évek, évtizedek adatai megjelennének?? – M. V. 2020. május 10., 14:45 (CEST)

a népességdiagrammot Tacsipacsi készítette, némi módosítással nekem is sikerült a forgalomdiagrammot megcsinálni. Talán menne ez a GDP-s is. Megpróbálkozom vele. – B.Zsolt vita 2020. május 10., 14:47 (CEST)

Már csak azért jutott eszembe, mert akkor nem kéne rendszeresen frissíteni az adatokat, mint pl. Victor Knox ma teszi az európai országoknál... Nagyon jó lenne, ha meg tudnád oldani. – M. V. 2020. május 10., 14:53 (CEST)

Az ötlet jó, de sajnos még korai. Csak olyan adatokat tudunk megjeleníteni, ami a Wikidatában is benne van. Megnéztem egy országot találomra, 2017-es adatok vannak csak. Ha azt akarod elkerülni, hogy mindig, mindegyik országot egyesével meg kelljen nyitni, ahhoz javaslom az allapos megoldást. Nézd meg a Magyar Wikipédia szócikket, majd az összes többi wikipédia cikket. Az infobox adatai egy allapról jönnek, és elég egy lapot frissíteni ahhoz, hogy az összes nyelv szócikkében a legfrissebb adatok legyenek. – B.Zsolt vita 2020. május 10., 15:01 (CEST)

Sziasztok, a gazdasági mutatókat én dolgoztam ki és én szoktam frissíteni bizonyos időszakonként, nem kell semmilyen wikidatás sablon rá, országonként egyesével frissítem, nekem nem fáradság.... mellesleg nem vagyok a wikidata híve, rengeteg probléma van vele, pl. random wikidatára felnyomott képek jelentek meg az országok címerei és zászlói mellé, ezt azóta megoldották, akkor a települések népesség számát szinte alig frissíti valaki, mert nem tudják, hogy a wikipédián nem tudják csak a wdatában, wikidatás település népesség táblázat törli minden 2. adatot, ha 1870-től akarjuk beírni a számokat napjainkig, ill. a hírességek, sportolók, politikusok...stb infoboxai nem egységesek, egyeseket a wikipédián lehet szerkeszteni, másokat meg csak a wikidatán, jaaa és vannak amik ezek hibride....ez a wikidata erőltetés csak arra lett jó, hogy még bonyolítsuk a szerkesztést. Neeeeem, nagyon jó úgy ahogy van, napra készen frissítem a számokat. Victor Knox 2020. május 11., 0:27 (CEST)

Azért az allapos módszerre is vess egy pillantást, lehet az tetszik majd. – B.Zsolt vita 2020. május 11., 00:35 (CEST)

Niger vasúti közlekedése

Szia! Ugye nem akarod a Niger vasúti közlekedése bevezetőjét ebben az értelmetlen formában hagyni? – Hkoala 2020. május 14., 06:37 (CEST)

Javaslom, hogy amivel generálod a cikket, az hajítsa rá az "építés alatt" sablont a cikk elejére. Később ezeket a cikkeket át tudod nézni (át is kell), át tudod fogalmazni, majd kézzel leveszed a sablont. misibacsi*üzenet 2020. május 14., 10:44 (CEST)

Köszi a figyelmeztetést, a bevezető átfogalmazása valóban elmaradt. A szöveg többi részére koncentráltam. Most nézzétek meg, szerintem már értelmes a bevezető is. Még egyszer köszi a figyelmeztetést. – B.Zsolt vita 2020. május 14., 10:47 (CEST)

Kárpáthosz sziget nemzeti repülőtér

Hali. Nemzeti és nemzetközi (reptér) szavak is van a cikkben. Ennél úgyszint: Híosz sziget nemzeti repülőtér. – M. V. 2020. május 16., 08:14 (CEST)

Glasgowi repülőtér

Szia, nevezd át: Glasgow-i. – Pagony foxhole 2020. május 20., 00:22 (CEST)

Visby repülőtér‎

Helyesen Visbyi repülőtér‎ mint pl. a nancyi csata. – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. május 26., 19:16 (CEST)

Köszi! Ezek az -i képzőkkel mindig gondban vagyok! Ha látsz ilyet, szólj nyugodtan! :) – B.Zsolt vita 2020. május 26., 19:48 (CEST)

Írország

Szia! Kivettem az Egyesült Királyság repülőterei kategóriát, Írország nem része neki, független demokrácia. – Burumbátor Súgd ide! 2020. május 27., 17:37 (CEST)

Okés! Fél szemmel még figyeld már a kategóriákat, mert most rendezem újjá a kategóriafát. És egy jó földrajzos sose árt! :) – B.Zsolt vita 2020. május 27., 17:39 (CEST)

Észak-Írország tagja a UK-nek. Nem kell külön kategória. – Burumbátor Súgd ide! 2020. május 27., 18:53 (CEST)

Megnéztem, logikailag jó. Bár az egy elemű kategóriák nem szerencsések (É-Írország, Wales), de tény, hogy ez így logikus, rendszerezett. – Burumbátor Súgd ide! 2020. május 27., 19:00 (CEST)

É-Írország-nak lesz több eleme is, de megvártam a válaszod előtte. Köszönöm a segítséget. – B.Zsolt vita 2020. május 27., 19:11 (CEST)

Reptér infobox szöveg fordító(?)

Szia!

Most pillanatnyilag nincs ilyen funkcióra szükségem. Korábban volt valamikor egy "sablonfordító" nevű program, ez ahhoz hasonlóan működik? Az a paraméterek angol szavait cserélte ki magyarra. misibacsi*üzenet 2020. május 28., 13:18 (CEST)

Szövegcsere

Nem akarom telefloodolni a műszaki kocsmafalat ezzel, inkább itt nyitok egy szakaszt. Ahogy látom, Tmemo-t használsz lines tulajdonságokkal. Az Achilles-sarka az lesz, hogy a ciklus a ciklusban keresés sokszor sok alkalommal lefuthat üresen. Szóval a keresést kéne javítani, amihez talán tudok egy megoldást, össze is dobok egy demonstrálást. – balint36 utaspanasz 2020. május 31., 23:41 (CEST)

Oké. kíváncsian várom! Elég ha a módosított ciklust mutatod meg, nem is kell az egész program. – B.Zsolt vita 2020. május 31., 23:42 (CEST)

Na, az internet közbeszólt, mobilnetet meg nem nem adnék a gépnek, mert megeszi hamar, úgyhogy csúszik későbbre :P Addig olyat kérdeznék, hogy a nyelvhez ragaszkodsz-e. Mert amit én rendszeresen használok, a C#-ban alapesetben 1000 karakter helyett 33 ezer lehetséges. – balint36 utaspanasz 2020. június 1., 00:43 (CEST)

Én csak hobbi programozó vagyok, ha nyelvet váltasz, akkor rád marad a fejlesztés és én kiszállok. :P Ezzel az 1000 betűs korláttal is el lehet lenni, ritka az, ahol több sort is érint a probléma. Inkább a sebesség lehetne kicsit jobb! :) – B.Zsolt vita 2020. június 1., 01:18 (CEST)

Itt az említett demonstrátor. Egy 10 ezer byte-os Lorem Ipsum szövegben 10 milliszekundum alatt sikerült megtalálni egy bizonyos kifejezés összes előfordulását. Jó, maga a program nem látványos :P de elvileg a felülre beillesztet szövegben megtalálja a középre beírt kifejezést. Az eredmény elég furcsa, mert ez majd csak a későbbi felhasználásban lesz jó. – balint36 utaspanasz 2020. június 1., 23:07 (CEST)

Hát igen, már maga a programod mérete is bizakodó! :) Őrület, hogy hogy pazarolják az erőforrásokat a magas szintű programozási nyelvek! Az én programom is egy kifejezéssel gyorsan végez, 100 felett kezd látványosan lassulni. Kíváncsian várom, hogy te meddig jutsz a fejlesztéssel. Mert rengeteg lehetőség van ám! Országok, zászlók, kategóriák, sablonparaméterek... Egy metróhálózatos infoboxot is miylen gyorsan fordítana, nem lenne több lines meg third rail meg catenary... benne. Egy jó programmal az összes metró, villamoshálózat cikke elkészülhetne.– B.Zsolt vita 2020. június 2., 00:13 (CEST)

Mondjuk igen, furcsa, hogy ennyit igényel. Én meg most tartok 230 kiló körül, pedig már bent van egy dinamikusan változó UI, logolás, szótárak betöltése és azoknak ellenőrzése. Meg még az egyszerre kezelhető karakterek számát is felhúztam 50 ezerre. – balint36 utaspanasz 2020. június 2., 03:29 (CEST)

Az enyém közvetlenül fordítás után 22 Mbyte szokott lenni, de én a már tömörített változatot töltöm csak fel. – B.Zsolt vita 2020. június 2., 08:56 (CEST)

Elvileg már működőképes az első változat. Frankfurtnál a teljes táblázaton 1,3 másodperc alatt ment végig a korábbi fordítófájlok alapján. – balint36 utaspanasz 2020. június 2., 19:31 (CEST)

Rövid útmutatót is összedobtam, ha kell. – balint36 utaspanasz 2020. június 2., 19:45 (CEST)

Nos igen... Érezhetően gyorsabb a tiéd, kb 100X. Ennyit számítana a választott nyelv vagy az enyém ennyivel pazarlóbban volt leprogramozva? Ez milyen nyelven van írva amúgy? És mit javasolsz nekem a továbbiakban? Kezdjem tanulni a te nyelvedet vagy próbálkozzak a Lazarusszal? – B.Zsolt vita 2020. június 2., 20:52 (CEST)

Igazából igen, bizonyos dolgok máshogy vannak a különböző nyelvekben, mint mondjuk a beépített függvények. Én a C#-ot használom, de az mindnek vannak előnyei-hátrányi különböző a különböző felhasználásnak megfelelően. Lazarust nem nagyon ismerem, inkább a C#-ot, Visual Basicet, C++-t és Javát. – balint36 utaspanasz 2020. június 2., 22:20 (CEST)

Google cikkajánlója pont feldobott egy ilyet, nagyjából ezeket a nyelveket tudnám én is ajánlani. Más: Becsomagoljam a fordító programot, és felrakjam a Wikipédia:Fordító oldalra? – balint36 utaspanasz 2020. június 4., 21:07 (CEST)

Igen, mindenképp! Ha már te is dolgoztál vele! De azért maradjon még az enyém is, ki tudja ki miben lát majd fantáziát! :)

Bár most kissé csalódott vagyok, nem gondoltam arra, hogy az angol wikin ennyi redirekt van... :( Még azokat is berakva a szótárba, aszótár sokkal nagyobb lesz, a program meg még lassabb... Kár hogy nincs már az a "fix redirects" nevű funkció a wikin... az most nagyon sokat segítene! – B.Zsolt vita 2020. június 4., 21:25 (CEST)

Ja, ja magyar viszonylathoz képest valóban sok redirect van, be is dőltem már szócikk fordításnál. – balint36 utaspanasz 2020. június 4., 21:36 (CEST)

Washingtoni repülőtér

Szia Zsolt!

Van egy Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtér cikkünk, és van Ronald_Reagan_Nemzetközi_Repülőtér és Ronald_Reagan_nemzetközi_repülőtér hivatkozásunk is. Kérdezném tőled, hogy van azonos néven nemzeti és nemzetközi repülőtér is, vagy ha nincs, akkor melyik a helyes? – Porrimaeszmecsere 2020. június 5., 17:04 (CEST)

Szia! Ilyen párokból több is előfordul, nem csak ennél az egynél. Van kisbetűs-nagybetűs alak, kiskötőjel-nagykötőjel alak, valamikor csak repülőtér, valamikor nemzetközi repülőtér. Talán ha belföldiként kezdi és később lesz nemzetközi forgalom, akkor nem neveződik át, így lehetséges, hogy néhány repülőtér nemzetközi, de ez nem szerepel a nevében. Azt, hogy van-e másik Ronald Reagen nevű, mindjárt megnézem. – B.Zsolt vita 2020. június 5., 17:58 (CEST)

Nincs másik, a rossz helyesírású alakokat javítottam két cikkben! – B.Zsolt vita 2020. június 5., 18:02 (CEST)

Köszönöm. – Porrimaeszmecsere 2020. június 5., 18:15 (CEST)

A Nemzeti Repülőtér miért nagybetűs? Kemenymate vita 2020. június 5., 19:19 (CEST)

Jó kérdés, ő az egyedüli kivétel! Bizonyára hibás. – B.Zsolt vita 2020. június 5., 19:30 (CEST)

Settebello (vonat)

Sziaǃ Van hasonló https://hu.wikipedia.org/wiki/ETR_300 – 𝕾𝖊𝖕𝖚𝖑𝖙𝖚𝖗𝖆𝕻'𝖘.𝖇𝖔𝖝 2020. június 5., 21:49 (CEST)

Nagyon pongyolán fogalmazva: van a négyeshatos villamos és van a Combino. A kettő szorosan összetartozik, ám mégse egy cikk. Egyik egy viszonylat, a másik pedig egy jármű. – B.Zsolt vita 2020. június 5., 21:56 (CEST)

CitWeb hiba

Nem tudom értelmezni az üzenetedet. A CitWeb-et alaposan leteszteltem. Szerintem nem hibás. Hogyan tovább?– Pepo41 vita 2020. június 6., 14:26 (CEST)

A CitWeb modulja - lásd a sablon dokumentációját - amennyiben nem kap weblap= paramétert, akkor az URL-ből kifejti azt, kvázi legyártja magának (megkeresi a "//" rész utáni karaktereket és ezek együttesét tekinit weblap= paraméternek. ezen még lehet finomítani számítva arra, hogy legalább egy ":" vagy egy "/" azért mégsem maradt le a "http" vagy "https" szakasz után). Ha a szerkesztő sem weblap= paramétert, sem url= paramétert nem ad meg (ami azért már igen komoly hanyagság), akkor erre nincs módja. Ha ilyenkor parancsfájl hiba jön, akkor abban nem maga a modul vétkes. Végülis nem komolytalankodhatunk azzal, hogy ilyenkor "ISMERETLEN ÜZEMELTETŐT" írunk bele weblapként. – Pepo41 vita 2020. június 6., 19:55 (CEST)

Kiveszed a .ag -ből (és minden hasonló hibás CitWeb-ből) a Kiadó= paramétert a hiba a lapon megszűnik a modulban természetesen nem. De magába a modulba régi tapasztalatim alapján nem szándékozom belenyúlni. Nem vágyok rá hogy ezeregyedszer is leugassanak. Texaner vita 2020. június 6., 20:51 (CEST)
Dolgozom ezen a problémán. Köszönöm a jelzését. – Pepo41 vita 2020. június 6., 20:53 (CEST)

A kérdésedre a válasz: {{CitWeb |url=https://web.archive.org/web/20060203141818/www.heise.de/english/newsticker/news/49249 |weblap=Internet Archive| cím=Urteil zu AG-Domains verschärft |nyelvkód=de |dátum=2004.07.20 }}</ref><ref>{{CitWeb |url=http://www.internet4jurists.at/domain/e_deutsch.htm |cím=Entscheidungen Deutschland u.a. |weblap=Internet4Jurists|nyelvkód=de |kiadó=Internet4Jurists.at |dátum=2013.11.10 }}

ebből lesz: Urteil zu AG-Domains verschärft. Internet Archive (németül) (2004. július 20.) és Entscheidungen Deutschland u.a. Internet4Jurists. (németül) Internet4Jurists.at (2013. november 10.)

Hiányoztak a weblap= paraméterek és az url-ek túl összetettek a modul számára annak mai állása szerint. Ezen a problémán még dolgozom. – Pepo41 vita 2020. június 6., 21:20 (CEST)

Lehet az összetett webcímek többsége internet archív link, ezeket bottal is lehet javítani. Néha az infobox sem jelenít meg mindent jól, sok a kivétel. Ilyenkor jól jön, ha beírható kézzel is a jó. Vagy ne dobjon el mindent egy hibaüzenettel, jelenjen meg az, amit beírtak. – B.Zsolt vita 2020. június 6., 21:59 (CEST)

Köszönöm a segítségedet, mert rávilágított: a CitWeb urlből weblap létrehozásában arra, hogy a modul megfelelő része nem azt teljesítette, amit tőle vártam. Már kijavítottam ezt és leteszteltem. Kérlek, hogy ha valami probléma van a parancsfájl hibák körül (remélem már nem lesz), akkor jelezd ezt felém. – Pepo41 vita 2020. június 7., 10:19 (CEST)

Roschino_repülőtér

Szia! Megint találkoztam egy repülőtérrel: Roschino nemzetközi vagy nem? 1-1 hivatkozás van erre is, arra is. – Porrimaeszmecsere 2020. június 7., 14:57 (CEST)

Most találtam egy Roscsinói_nemzetközi_repülőtér hivatkozást is. – Porrimaeszmecsere 2020. június 7., 15:00 (CEST)

A nagyobb repülőterek rengeteg alakban fordulnak elő sajna. A fordítóprogramom is itt fog elbukni, mivel csak a Lyoni repülőtérnek van vagy 20 eltérő alakja! :( Némiképp segít, ha létrehozzuk ezeket, így talán újabb alakok már nem fognak születni, mert a cikkírók a helyes, létrehozott alakokat linkelik be. – B.Zsolt vita 2020. június 7., 18:57 (CEST)

Köszönöm a válaszodat; ezt a problémát én már akkor emlegettem, amikor javítgattam a reptereket. – Porrimaeszmecsere 2020. június 7., 19:37 (CEST)

Ezt már amúgy többször akartam tőled kérdezni: ha már huszadjára lást egy rossz alakot és írod át a szerinted helyesre, de sehogy nem akar bekékülni, akkor nem érzed azt, hogy a fenébe is, létre kellene hozni, hogy legközelebb ne kelljen percekig keresgélni, mi is lenne a jó alak?

Én többször is emiatt kezdtem kampányszerű cikkírásba, mert felmérgelt, hogy már sokadjára futok rá ugyanarra. Hogy lehet pl az, hogy még nem létezik a Sydney-i repülőtér? – B.Zsolt vita 2020. június 7., 20:15 (CEST)

Én csak azokat a linkeket módosítottam, amikről volt cikk, és azt a cikkcímet tekintettem érvényesnek. Olyanra nem emlékszem, hogy nem kékült volna be. – Porrimaeszmecsere 2020. június 7., 21:12 (CEST)

Értem. Azt gondoltam, hogy ha valaki nagyon rossz alakban hagyja, akkor is átírod a helyesre, még ha piros is marad. – B.Zsolt vita 2020. június 7., 21:18 (CEST)

Nem, mert nem tudtam, hogy milyen címen írja meg valaki; de azt is mondhatnám, hogy nem tudom mi lesz a helyes cím, mert sokféle volt. – Porrimaeszmecsere 2020. június 7., 21:38 (CEST)

Légitársaság infobox

Szia. A {{Légitársaság infobox}}(?) sablonban kijavítanád az „úticélok” szót a helyes „úti célok” alakra? Ha problémás, elég, ha csak az infoboxban látható alak lesz két szóban. Köszi. Csigabiitt a házam 2020. június 11., 17:15 (CEST)

Kész! Mindenképpen az Úti célok forma jelenik meg, de megadható úti célok és úticélok paraméterrel is. – B.Zsolt vita 2020. június 11., 18:20 (CEST)

Köszönöm szépen. Csigabiitt a házam 2020. június 11., 18:21 (CEST)

botos és korábbi település összedolgozása

Szia Zsolt!

Nem emlékszem, hogy ilyen esettel már találkoztam volna: Ruffec (Charente) néven készült egy botos cikk, holott már volt előtte Ruffec néven. Gondolom az ilyen eset kezelésére fel volt készítve a botod, de ez mégis megmaradt, és nem sokkal később átirányítás lett belőle. Ez most azért gond, mert van egy másik Ruffec is, és egyért lapot szerettem volna csinálni. Azért írok Neked, hogy a bevált módszer szerint legyen ez is megoldva. Mi a véleményed?– Porrimaeszmecsere 2020. június 12., 21:59 (CEST)

Nincs igazán bevált módszerem. Valóban történt néhány duplikátum, de azok gyorsan kibuktak, mert valamelyik hibakereső kategóriában megjelentek. – B.Zsolt vita 2020. június 13., 00:24 (CEST)

Trolibusz, vonat

Szia, nézz rá légyszi erre: München trolibuszvonal-hálózata. Ki tudnád venni a Kategória:1948-ban megnyílt vasútvonalak kategóriából? Palotabarát vita 2020. június 13., 19:11 (CEST)

Kész, bár nem épp szabályos megoldással. Ez az infobox sablon vasútvonalakhoz készült, nem a trolikhoz. – B.Zsolt vita 2020. június 13., 19:30 (CEST)

MÁV mozdonysorozatok

Szia!

A tárgyi lapon egy csomó link javításodat egy szerkesztő 2 hete visszacsinálta, azóta ellenőrizetlen. Megnéznéd?– Porrimaeszmecsere 2020. június 21., 21:28 (CEST)

Visszavontam a szerkesztést, szerintem az eredeti formában volt helyes. – B.Zsolt vita 2020. június 21., 22:29 (CEST)

Kösz.– Porrimaeszmecsere 2020. június 21., 23:01 (CEST)

Fájl:Magyarország vasútállomásai.png

Szia! Ez egy OSM-térkép? Tudnád pontosítani a forrást? – Regasterios vita 2020. június 30., 21:13 (CEST)

Szia, igen az. Mit írjak be, hogy pontosabb legyen? – B.Zsolt vita 2020. június 30., 22:20 (CEST)

Te készítetted a jelöléseket? Vagy így egészben vetted át a térképet valahonnan a wikidatáról? Lehet, csak fáradt vagyok, de nem egészen értem, mit jelent az, hogy a wikidata volt a forrás. – Regasterios vita 2020. július 1., 20:17 (CEST)

Van egy olyan lehetőség, hogy földrajzi koordinátákat grafikusan is megjeleníthessünk. Nagyon hasznos, hiszen lehet készíteni mindenféle térképvázlatot múzeumokról, híres helyekről, állomásokról, nemzeti parkokról... amit csak ki tudsz találni. Készíteni kell egy wikidata-lekérdezést, majd azt futtatni. Az eredményt szépen grafikus formában adja vissza. Aztán vagy prtscr vagy kép mentése más néven (igen, ilyet is tud!). A térkép alapja valószínűleg az OSM térkép, de a pöttyöket nem tartalmazza az osm, azt a wikidata lekérdezés rakja oda.– B.Zsolt vita 2020. július 1., 21:49 (CEST)

Ez a query.wikidata.org-ról van? Ha jól sejtem, igen, de ez például nincs leírva expliciten. – Tacsipacsi vita 2020. július 2., 01:39 (CEST)

Igen, onnan. – B.Zsolt vita 2020. július 2., 12:41 (CEST)

Lehet szőrszálhasogatás a részemről, de akkor ha lefotózok egy templomot majd a képet feltöltöm, oda kell írnom az összes kőfaragó meg kőműves nevét is, mert az ő munkájukat is ábrázolja a kép? B.Zsolt vita 2020. július 5., 22:41 (CEST)

Köszönöm a választ. Remélem, nem haragszol meg, ha ezt áttöltöm a Commonsra (nem fogják törölni!). @Tacsipacsi: hogyan kell korrektül jelölni, milyen módon készült ez a változat? – Regasterios vita 2020. július 2., 21:54 (CEST)

@Regasterios: A lekérdezésnek van egy URL-je, ami egyértelműen beazonosítja (adott pillanatban; ez az URL magát a lekérdezést azonosítja, nem az eredményét, így a Wikidata-szerkesztések következtében változhat az eredmény, de szerintem ennél jobban nem kell az adott pillanatnyi állapothoz ragaszkodni). Ha nagyon akarnám, valószínűleg ki tudnám sakkozni, hogy mi volt ez az URL, de sokkal gyorsabb, ha B.Zsolt kikeresi a böngészőjének előzményeiből. (Megjegyzem, a „Szerző: User:B.Zsolt” nem igazán pontos, hiszen ő legfeljebb a lekérdezés kódját tette hozzá, a térképadatok az OSM-ről vannak, a térképkockák ugyanazok, mint a maps.wikimedia.org-on, a koordinátákat pedig sok szerkesztő gyűjtötte össze a Wikidata szerkesztésével). – Tacsipacsi vita 2020. július 2., 22:52 (CEST)

Zsolt, meg tudnád adni a linket? – Regasterios vita 2020. július 3., 19:15 (CEST)

Nem jegyeztem fel a linket, és lassan három éve ennek. De valami ehhez hasonló lehetett: [1] – B.Zsolt vita 2020. július 3., 22:03 (CEST)

ez jobb, sajnos anno a szinezést nem mentettem le most nehéz helyreállítni. Texaner vita 2020. július 5., 18:51 (CEST)

Köszönöm, ez tényleg majdnem ugyanaz! :) A színezés véletlenszerű volt, szóval csak egy icipici a különbség. Bár lehet nem is kellenek a színek. – B.Zsolt vita 2020. július 5., 22:40 (CEST)

Szerintem színesen sokkal látványosabb, úgyhogy egy színes változatot linkeltem be a leírásba. Persze nem ugyanazok a színek, meg az adatok is változtak (pl. megjelent egy Kisterenye–Kál-Kápolna-vasútvonal), de ezt azért túléljük. – Tacsipacsi vita 2020. július 6., 00:22 (CEST)

Köszönöm a segítséget mindenkinek, áttöltöttem. – Regasterios vita 2020. július 6., 20:44 (CEST)

2019-es repterek

Szia!

Most megint belefutottam néhány piros reptér linkre, és nekem nagyon gyanús, hogy ezekkel én már találkoztam és javítottam. Így pl. a Brüsszel South Charleroi repülőtér 2019. november 26-án készült, de esküdni mernék, hogy előtte is létezett. Most meg tele van olyan piros linkekkel, amik évek óta ismertek, pedig benne vannak a botos html megjegyzés szeparáló sorok. Elárulnád, hogy van ez?– Porrimaeszmecsere 2020. augusztus 5., 17:00 (CEST)

A laptörténet szerint a lap nem létezett a szerkesztésemnél korábban, a te szerkesztéseid sem lettek felülírva, a neved nem szerepel a laptörténetben. Talán az a baj, hogy sok reptér tartalma hasonló és ez tévesztett meg.

Nekem nagy segítség lenne, és ez egyúttal később neked is, ha létezne egy redirekt javító segédeszköz. Régen volt, használtam is, de már réges-rég nem működik. Ezeket a táblázatokat a fordító programommal csináltam, ami több, mint 778 repteret és fogalmat ismer, ám az angol redirekteket nem ismeri. Márpedig némelyik repülőtérnek akár 20! különböző neve is lehet! Ha az angol redirekteket a fordítás előtt javíthatnám, akkor nem hozná át egyetlen egy olyan repülőteret sem, aminek van magyar cikke. Még jobb lenne, ha létezne egy olyan program, ami az angol cikkcímeket wikidata azonosítóvá alakítja. Ezeket már könnyedén lehetne a magyar wikin magyar címkékké alakítani és linkelni. A fordító segédeszköz hasonló elven működik, de az sajnos csak új cikkeket hajlandó fordítani és a táblázatokkal egyáltalán nem boldogul... :(

Köszönöm a válaszodat. Hát éppen az a furcsa nekem, hogy a laptöri szerint 2019 novemberében készült ez a cikk, de annyira esküdni mernék, hogy nem sajnálok rá valamennyi időt, hogy utánanézzek a korábbi javításaimnak. A fordítóprogram témához korábban se tudtam hozzászólni. Most sem értem, hogyan képzeled, de nem is érdekel, hogy őszinte legyek, mert engem a repterek csak annyiban érint, hogy piros linkjeit javítgatom, ha találkozok velük.– Porrimaeszmecsere 2020. augusztus 6., 10:20 (CEST)

Na, ennyi időt rászánva arra jutottam, hogy a repteres linkjavításaim nem is voltak olyan régen, ez év elején. Viszont ami az értetlenkedésemet alátámasztja - bár jelentősége már nincsen -, hogy milyen fordítóprogram volt, amelyik pl. az angol Palermói reptérnek (meg sok másiknak) nem találta meg a 2014 óta létező magyar címét? Nem átirányításokat kellett találni vagy kreálni.– Porrimaeszmecsere 2020. augusztus 6., 10:42 (CEST)

Lehet, hogy leesett a tantusz... A fordítás alapjául szolgáló angol cikkekben az egyes repülőterek angol hivatkozása nem az angol cím, hanem valamilyen átirányítás?– Porrimaeszmecsere 2020. augusztus 6., 10:48 (CEST)

igen-igen, ez a probléma. némelyik reptér akár 20 különböző alakban is előfordulhat az enwikin. – B.Zsolt vita 2020. augusztus 11., 23:20 (CEST)

File:Balatonakarattya vasútállomás 02.jpg

Szia! Meg tudnád nekem mondani, hogy ez a mozdony melyik sorozathoz tartozik? Sajnos nem sikerült beazonosítanom (de talán mintha az M63-asra hasonlítana leginkább). Előre is köszönöm a segítséget. – Regasterios vita 2020. augusztus 11., 15:54 (CEST)

MÁV M41 sorozat, de már az új számozási rendszert viseli. Hasonló esetben keress rá mindig a mozdony orrán lévő számokra, kiegészítve esetleg az országgal vagy az államvasúttal. A következő számsor pedig afféle sorszám, mint az autóknál a rendszám! :) – B.Zsolt vita 2020. augusztus 11., 16:10 (CEST)

Köszönöm szépen. – Regasterios vita 2020. augusztus 11., 16:43 (CEST)

Bilbao-Casetas-vasútvonal

Szia, ezeket mindig nagykötőjellel kell írni. – Pagony foxhole 2020. augusztus 17., 00:29 (CEST)

Spanyol vasútvonalak

Szia, első ránézésre nekem is azonosnak tűnt, bár utána meg úgy láttam, mintha az első része lenne a másodiknak. De nem tudom, inkább megkérdeztem valakit a spanyol Wikin, akiről látom, hogy aktívan szerkeszt vasút témában. (Nem is volt olyan könnyű ilyen embert találni, mert a vasútműhelyüknek elég kevés tagja van, és azok is többnyire inaktívak :) ). Zerind üzenőlap 2020. augusztus 17., 08:55 (CEST)

Na, hát kaptam egy választ egy hozzáértőtől! Azt írja, hogy a jelenlegi 700-as vonal (Casetas, Zaragoza - Bilbao) része a régi Castejón - Bilbao vonal, ami az idő múlásával és a vasúttársaságok beolvadásával (valamint az 1941-es államosítással és a RENFE létrehozásával) megkapta a mai nevét. De szerinte van létjogosultsága külön szócikkben tárgyalni a régi Castejón-Bilbao vonalat, mert az a történetének kezdetén önállóan üzemelt. Zerind üzenőlap 2020. augusztus 25., 08:09 (CEST)

MÁV M62 sorozat

Szia! Ez a visszaállítás indoklás nélkül meglehetősen szokatlan volt a részedről. Szerintem már túl sok a kép a cikkben, legalábbis ebben az elrendezésben biztosan. Ha szerinted nem, elfogadom, de azért valamit mondjál is, mit tesznek hozzá a cikkhez a visszatett képek, ne csak a gombot nyomjad. Várom válaszod. – Regasterios vita 2020. augusztus 17., 22:39 (CEST)

Szia. Elnézést az indoklás nélküli visszavonásért. Ritkán nyúlok ehhez az eszközhöz és a visszaállítás/visszavonás párosnak csak az egyik tagja engedi az összefoglaló alkalmazását. Most épp a rosszra nyomtam rá.

Az első indok az személyes ok. Tudom, ennek nincs itt helye, de nem mindig a józan ész az erősebb. Az egyik kivett kép az enyém, ami eredetileg infoboxban szerepelt. Onnan már száműzve lett a cikkbe, de ettől többet nem engedek.

A második indokom már wiki-képesebb: én nem érzem a képeket túl soknak, jó, hogy van fotó többféle festésről, többféle szerepről. Illusztráljuk azt, hogy tehervonatot is, személyvonatot is továbbít, télen-nyáron, az ország több részén is. A képek szerintem szépek, nem kisfelbontású, homályos fotók. Szerintem nem több a kép, mint a szöveg, ráadásul még galériába is lettek rendezve. Galéria alkalmazása pedig nem bűn. – B.Zsolt vita 2020. augusztus 17., 22:48 (CEST)

Ha nincs benne koncepció, csak arra van, hogy legyen hova rakni a(z újonnan feltöltött) képeket, akkor szerintem nincs létjogosultsága a galériának. De ez az én véleményem. – Regasterios vita 2020. augusztus 17., 23:56 (CEST)

Taxodoboz bővítés kéne

Szia B.Zsolt!

A Vízilóféléknél bővítettem a besorolási listát a legújabb kutatások alapján, így meglett subordo+, subordo++, subordo+++. Ezekből, csak a subordo+ látszik a másik kettő nem. Ezt hogyan lehet orvosolni? Az nem számít, hogy a szó subordo legyen, csak az hogy a Cetruminantia és az Artiofabula, a Cetancodontamorpha és a Párosujjú patások (Artiodactyla) között helyezkedjen el. Üdv. DenesFeri vita 2020. augusztus 18., 10:06 (CEST)

Csonkméretű cikkek

Szia!

Megtennéd légyszi, hogy amikor bottal olyan cikket hozol létre, amiben csak a legalapvetőbb infók szerepelnek, hogy automatikusan ráteszed a csonksablont is? Pl. La Bouza megúszta most a törlési megbeszélést, mert településként a témája automatikusan nevezetes, de attól még ez csonknak számít. Gondolom, bottal meg lehet oldani, hogy alapból menjen rá a csonk-település sablon. Köszi! Alensha 2020. augusztus 25., 14:15 (CEST)

Szia!
Ez már egyáltalán nem aktuális, évek óta pihentetem a 2008 cikkíró botomat a közösség javaslatára. B.Zsolt vita 2020. augusztus 27., 01:48 (CEST)

Az ilyen létrehozásaidra gondol Alensha: Murcia-Águilas-vasútvonal. Ez például masszívan csonk. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. augusztus 27., 02:21 (CEST)

Vagy ez: Palencia–Santander-vasútvonal. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. augusztus 27., 02:26 (CEST)

Fordítás

Szia, a lanzadera szót sajnos nem tudom lefordítani. Lehet, hogy van rá magyar szakkifejezés, de hirtelen nem jut eszembe. Olyan vasút (vagy metró), ami két, viszonylag közeli pont között, általában megállók nélkül járkál ide-oda, többnyire sűrűn. Talán „siklóvasút”? Vagy nem tudom. A többinek a fordítása:

  • „Heredada de las Lanzaderas de Alta Velocidad que funcionan desde 1992 cuando se abrió la Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonal.” – Örökölve a Nagysebességű Lanzaderáktól, amelyek 1992 óta működnek, amikor is megnyílt a Madrid-Sevilla nagysebességű vasútvonal.
  • „Reemplaza a las líneas 68 és 70 en el tramo de vía convencional entre Antequera-Santa Ana és Granada como alternativa rápida de ambas líneas” – A 68-as és 70-es vonal helyét veszi át (helyettesíti) az Antequera-Santa Ana és Granada közti hagyományos szakaszon, mint a két vonal gyors(vasúti) alternatívája. 2020. szeptember 1., 07:59 (CEST)

Vá: Mongólia járásai

Szia, Zsolt! Igen, láttam. Kösz szépen. – Vadaro vita 2020. szeptember 2., 14:27 (CEST)

Keresés a dumpban

Szia! Nagyszerűen működik, amit mutattál, vagyis ez az oldal: Wikipédia:Keresés a dumpban. Csupán egy kérdésem lenne: ha pl elírást szeretnék keresni, azt hogyan kell? Vagy írásjel hibát, pl ilyet , vagy ilyet ? Ezeket hogyan kell keresni? Köszi a válaszodat :-) - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 6., 11:57 (CEST)

Szerintem a szóköz + kérdőjel páros nem fordulhat elő normál esetben (esetleg talán infoboxokban a = ? formában, de ez az egy kivétel szűrhető. Csak keress rá mindenféle idézőjelek nélkül a szóköz + ? kapcsolatra és meglátjuk, mi lesz. – B.Zsolt vita 2020. szeptember 6., 23:09 (CEST)

Nem talál olyat, csak rendes kérdőjeleket talál. De miért nem létezik egy olyan program, ami kiszűri, kilistázza az ilyen hibás cikkeket (szóköz+pont, szóköz+vessző, szóköz+kérdőjel)? Mert vannak sajnos, lehet találni, csak irtó sok időbe telik így egyesével megkeresni azokat. Ha lenne ilyen lista, én nagyon szívesen kijavítanám egyesével az összeset :-) - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 7., 14:17 (CEST)

Most nincs dumpom, hogy megnézzem, miért nem működik, de még kipróbálhatsz valamit. Kérdőjel csak betű és szám után állhat, ezekből meg nincs annyira sok. Keress rá így: "a ?", "b ?"... Persze idézőjelek nélkül. Ha működik és talál ilyet, akkor pedig egy lépésben megkeresheted az összeset, ugyanis a keresésnél a vagy szót a | jel helyettesíti, vagyis a keresés: "a ? | b ?" De ez a keresés sokáig fog tartani, ezért előtte bizonyosodj meg róla, hogy így működik-e? – B.Zsolt vita 2020. szeptember 7., 16:11 (CEST)

És igen, működik!! Talált hibát, nem is egyet, ahol szóköz van a szó utolsó betűje, és a pont között. Most még csak ezt próbáltam ki, de a kérdőjellel, meg a vesszővel is végig fogok menni az ábécén. Kösziiii! :-) :-) Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az elütéseket hogyan lehetne listázni? - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 7., 16:45 (CEST)

Ha viszont sokat találsz, gondold meg, nem-e bottal kellene ezeket javítani! Már csak azért is, mert a hibajavító kód is annyi, mint a kereső kód, a bot meg hiba nélkül gyorsan dolgozik. Ne pazaroljuk a drága időt automatizálandó feladatok elvégzésére. :-) – B.Zsolt vita 2020. szeptember 7., 16:50 (CEST)

Nem olyan sokat talált, ezt meg lehet csinálni bot nélkül is. Amúgy se értek a botokhoz, botanalfabéta vagyok :D De viccet félretéve remekül működik a program. És nincs olyan benne, hogy az elütés hibás szócikkeket is kilistázza? - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 7., 18:06 (CEST)

Meg tudod fogalmazni a kérdést konkrétabban? Javítanivaló van bőven, de csak pontos kérdéseket lehet megválaszolni. Ha nagyon unatkozol: https://checkwiki.toolforge.org/cgi-bin/checkwiki.cgi?project=huwiki&view=all – B.Zsolt vita 2020. szeptember 7., 18:16 (CEST)

Igen, ezt az oldalt én is ismerem, néha javítgatok belőle. Valóban sok a hiba. És elnézést, talán rosszul fogalmaztam az előbb :-) Olyan hibás szócikkeket lehet listázni, pl. amikor "ny" helyett "yn", "sz" helyett "zs", "gy" helyett "yg" van írva? Vagyis felcserélt betűk - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 7., 18:29 (CEST)

Sajnos ezek a keresések sok hibás találatot adnának, hiszen lehet, hogy van olyan szó, amiben így, ebben a sorrendben szerepelnek. Helyesírásban Bináris tud segíteni, ő javítja ezeket. Ha már kiismerted a Database scannert, nézd meg, mi történik, ha az ellenőrzőműhelyben felsorolt elemeket bemásolod az AWB listájába és nyomsz egy startot! ; A beállításoknál ne felejtsd el a nyelvet magyarra állítani. – B.Zsolt vita 2020. szeptember 7., 18:46 (CEST)

Elvileg működik :-) Most csak a <ref> hibás központozás című hibánál néztem meg (ezt a hibát, bármilyen furán is hangzik, de nagyon szeretem kijavítani), talált is "néhány" hibás szócikket. Csak tudni kell, hogy mit hova kell írni :-) - Lois131Mi a gond? 2020. szeptember 8., 15:15 (CEST)

Lillei metró

Szia. Szerintem át kellene nevezni Lille-i metró névre, mivel az utolsó „e” hang néma. Csigabiitt a házam 2020. október 7., 19:53 (CEST)

Volt ilyen is, olyan is, de akkor pont rossz irányba módosítottam... Mindjárt javítom! :( – B.Zsolt vita 2020. október 7., 19:59 (CEST)

Rennesi metró

Szia, Rennes-i metró. – Pagony foxhole 2020. október 7., 21:10 (CEST)

A kakas csípje meg! A második is rossz! Vajon Toulous-sal mi a helyzet? Szerencsére több metró már nem lesz... – B.Zsolt vita 2020. október 7., 21:16 (CEST)

Toulouse-zal, toulouse-i, e-vel a végén! – Pagony foxhole 2020. október 7., 21:23 (CEST)

Köszi, mindenhol javítottam! – B.Zsolt vita 2020. október 7., 21:42 (CEST)

botod módosításának kérése

Szia Zsolt!

Négy amerikai megyét módosítottál a botoddal, amiknél én aprólékos munkával a határos sablon helyett égtáj szerinti rendezettségben külön fejezetbe tettem korábban; szerintem úgy informatívabb. Szerencsére a visszaállítás nem nagy ügy, de nem vagyok biztos benne, hogy mindegyik ilyen lap a figyelőlistám van. Köszönöm. – Porrimaeszmecsere 2020. október 11., 12:37 (CEST)

Rosszabb a helyzet, mint gondoltam: majd' 50 amerikai megyét rontottál el a botoddal, amit jobbára mások csináltak, ezért nincsenek a figyelőlistámon. Örülnék, ha visszaállítanád a korábbi, jobb állapotot. – Porrimaeszmecsere 2020. október 11., 13:36 (CEST)

Szia

csodálkoztam is, hogy milyen sok változott meg. De ha így a jobb, akkor miért nem mind ilyen? Egyáltalán nem fáradság mindet megcsinálni, csak legyen akkor közmegegyezés róluk. Ne forduljon elő oda-vissza szerkesztés. – B.Zsolt vita 2020. október 11., 19:07 (CEST)

Hát szerintem erről igazán nem kell közös megegyezés; szerinted nem jobb a külön fejezetes precíz megoldás? Az átalakítás fáradtságáról meg annyit, hogy nekem 2-3 megyeátrendezés - az égtájak kikeresése - egy napra elég lenne, ha mással nem foglalkoznák, de számomra a piroslink programom sokkal fontosabb. – Porrimaeszmecsere 2020. október 12., 12:04 (CEST)

A közös megegyezést úgy értem, hogy azok a cikkírók, akik ebben részt vesznek. Csak hogy ne legyen csiki-csuki szerkesztés. Megpróbálok egy közös nevezőt találni, mielőtt nekiesem bottal. – B.Zsolt vita 2020. október 12., 12:28 (CEST)

Megnéztem mi a helyzet. Azt gondolom, a legcélszerűbb azokat a módosításokat visszavonni, amikor kézzel voltak beírva a szomszédos megyék. A wikidatán sajnos nincs fent az összes szomszédos megye, viszont úgy tudom, van rá bot, ami odafigyel arra, hogy szimmetrikus legyen a dolog. Szóval ha A szomszédja B-nek, akkor B-hez már nem kell beírni A nevű megyét, azt egy bot pótolni fogja.

Másik megoldás, ám én erre biztosan nem vállalkozom, hogy kibővíteni a fordító programomat a megyékre is, aztán egy másol-beillesztel az angol felsorolást átrakni a magyar cikkekbe lefordítva. Ez így nézne ki: másol -> programmal fordít -> beilleszt -> elment. Mindezt viszont kb 3000-szer. Ha hozzácsapjuk az autópályákat is, akkor már egész szép kis cikkecske születne belőle. – B.Zsolt vita 2020. október 12., 12:42 (CEST)

Ezt az égtáj szerinti megoldást @Rakás: szerkesztőtől tanultam, ő magyarázta el hogyan kell, de talán más is szerkesztett ilyet. – Porrimaeszmecsere 2020. október 12., 12:54 (CEST)

Csonkméretű cikkek 2

A múltkor ügyesen semmibe vetted a kérést, azzal elhárítva azt, hogy de hát nem bottal hozod létre a lapokat. Lehet, hogy nem a botod neve alatt hozod létre, de azért azt ne akard már bemesélni, hogy kézzel írsz meg egy percen belül négy cikket. Ezzel nincs is baj (vagyis vanni van, de már megvontam a vállamat az ezzel kapcsolatos dolgokról), viszont ha csak ennyit írsz egy-egy szócikkbe, akkor, kérve kérlek, legyen már benned annyi, hogy a csonk sablont rájuk teszed! Nem másért, csak azért, mert ezek csonkok. Akár bottal/botmódban/kézzel hozod őket létre. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. október 13., 09:47 (CEST)

"ASN" sablon beszúrása a repteres cikkekbe

Szia!

Szerintem jobb lett volna, ha van rá lehetőséged botot futtatni és azzal beszúrni ezt a sablont. Eddig legalább 300 cikk módosításáról kaptam üzenetet, és ezeket 50 egységenként tudom nyugtázni. Persze közben mindig újabbakat hozol létre, amikről ismét értesítést kapok.

"Sok szócikk tömeges módosítására legjobb (lenne) botot használni". A technikai részéhez nem értek, de ezt szokták mondani. misibacsi*üzenet 2020. október 15., 21:09 (CEST)

Szia!

De hát én bottal csináltam! Nincs bekapcsolva véletlenül a botszerkesztések mutatása is? Az én figyelőlistámon is van sok-sok reptér, de nekem nem látszódnak a szerkesztések. – B.Zsolt vita 2020. október 15., 21:43 (CEST)

Nincs botszerkesztés mutatva, pont emiatt. Nem a Figyelőlistámon láttam ezt a rengeteg változást, hanem az "új üzenetek"-nél. Problémát nem okozott, csak vártam egy üzenetet, és ezért végig kellett pörgetnem az összeset, hogy közben látom-e azt, amire vártam. misibacsi*üzenet 2020. október 16., 08:09 (CEST)

szerintem te az értesítéseknél valamit nagyon szigorúra állítottál. Nálam nem jelentek meg ilyen üzenetek. Mindent úgy csináltam, ahogy eddig. Többet nem tudok sajnos segíteni és attól tartok, legközelebb is így fogsz majd járni... Szerintem nálad kell az okot keresni. – B.Zsolt vita 2020. október 16., 09:44 (CEST)

Megtaláltam: "Értesítést kérek, ha valaki hivatkozik egy általam írt szócikkre egy másik cikkben." Ez szerintem elég hasznos, mert felhívja a figyelmemet egy kapcsolódó témájú szócikkre. Semmi gond, majd nyugtázgatom az értesítéseket... Vigyor

Valószínűleg akkor az ASN lett linkelve, amit te írtál meg a kérésemre! :) Hát ez nem várt mellékhatás most! :) – B.Zsolt vita 2020. október 16., 16:44 (CEST)

Dél-Korea repülőterei

Szia! Nem vagyok elégedett az elnevezésekkel. "Csedzsu nemzetközi repülőtér" igen hülyén hangzik. Mintha azt mondanád, "Margit-sziget nemzetközi repülőtér".... Helynevek után birtokos jellel kéne jelezni, ahogy az incshoni nemzetközi repülőtér is van (és bizony kisbetű), meg minden más repülőtérnél is lennie kellene, aminek nincs kifejezetten tulajdonneves elnevezése, hanem arról a településről nevezték el, ahol található: csedzsui nemzetközi repülőtér, jakusimai repülőtér, dortmundi repülőtér. stb. Egységesíteni kellene az elnevezéseket, a nem konform szócikkeket átnevezni. Ha nem értesz egyet, akkor én ezt feldobnám kocsmafalra megbeszélésére. Üdv Xia Üzenő 2020. október 18., 14:59 (CEST)

Úgy láttam, hogy van ilyen nevű város is, nem csak sziget. Az -i képzőt mindjárt mellé rakom. – B.Zsolt vita 2020. október 18., 16:59 (CEST)

Igen, a várost is Csedzsunak hívják, és a reptér a városban található [közigazgatásilag] (erről személyes tapasztalatom is van, jártam a repterén) Ha nem haragszol, akkor a sablonban is átjavítom az elnevezéseket, és kiveszem a kommentjeleket is. Xia Üzenő 2020. október 18., 17:19 (CEST)
Jaj dehogy haragszom, sőt köszönöm is Neked! Azért kommenteltem ki, mert tudtam, hogy úgy sem lesz jó, ha én csinálom. Így viszont biztosak lehetünk bene, ha valaki létrehozza ezeket a cikkeket, a nevük legalább rendben lesz! :) – B.Zsolt vita 2020. október 18., 17:23 (CEST)
ez sem 100%, de igyekeztem utánanézni az elnevezéseknek, van egy pár reptér, amit nem a település után neveztek el. Kérlek, legközelebb ha sablont veszel át enwikiből, kösd be a wikdiatába is :) Köszi! Xia Üzenő 2020. október 18., 17:34 (CEST)
Hű, ez tényleg elmaradt! Hiányzott egy repülőtér, annak a kategóriája, a kategóriának a többi eleme, a sablon, aztán a repteret, kategóriát bekötni wikidatába, címkéket pótolni, a sablon meg elfelejtődött... :) Ilyen ez a wiki, mindössze egy vasúti alagútról akartam írni, aztán már megint olasz reptereknél javítom a linkeket... :) – B.Zsolt vita 2020. október 18., 17:41 (CEST)