Szerkesztővita:B.Zsolt/Archív29

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Karbantartóműhely automatikusan összeállított listák munkacsoport

Szia! Az a kérdésem, hogy volna-e kedved részt venni a címbeli munkacsoportban? Az én elképzelésem az, hogy havonta egyszer kellene végignézni a fő szócikk névtérbeli Listeriabot által frissített listákat, valamint a Listeriabot státusz-oldalát és ha valami nem stimmel, akkor javítani. Ha valamilyen nagyobb gubanc van, ami jelentősebb beavatkozást igényel, akkor a lista létrehozójának kell szólni.

Továbbgondolva egyébként a lehetőségeket, az sem tragédia, ha ez a munkacsoport nem alakul meg. A fő szócikk névtérben lévő listákon (a rajtuk lévő sablon kis bővítésével) jelölhetjük, hogy ki készítette, és meghirdetjük, hogy ha valaki rendellenességet észlel, forduljon közvetlenül a készítőhöz. Ha pedig nem javul a helyzet, akkor a lista a feljavítóba kerülhet. Ezzel elejét vennénk annak, hogy ha egyébként a lista hibátlan, akkor feljavítóba lehessen tenni pusztán az automatikus frissítésre való hivatkozással.

Persze, tudom, hogy téged jobban érint a kérdés, mert sok listát készítettél, ezért is számítok a közreműködésedre a fenti csoportban, de leírtam azt is, hogy ha mégsem lenne rá kapacitásod, az sem dráma. Palotabarát vita 2019. június 18., 00:22 (CEST)

Én figyelem az általam indított listákat, ha új Qxxxx nevű elemek jelennek meg és észreveszem őket, akkor a címkéket pótolom. A te általad javasolt műhelyednek én aktív tagja vagyok még műhely nélkül is! :) Korábban én is akartam indítani egy véleménykérést, de megelőztél. Minden fontos infót, ami ezekhez alistákhoz szükséges, össze kellene gyűjteni egy külön lapon és erre a lapra a sablonból is hivatkozni. Gyakori érv az, hogy a lista nem szerkeszthető vagy nehezen szerkeszthető. Igazából minden nehéz, amit nem ismerünk és minden könnyű, amit már biztosan tudunk. Ha lenne egy olyan lap, ami mindent összegyűjt, talán a bizalom is nagyobb lenne. – B.Zsolt vita 2019. június 18., 19:01 (CEST)

Szia! Ezt a választ igennek veszem :-) Összeállítottam egy egyelőre formázatlan oldalt a leendő csoport feladatairól, ill. a főbb fogalmakról. Nézd meg légyszi, tekintsük kiindulási alapnak és ha valami nem egyértelmű, vagy szerinted máshogy kellene csinálni, beszéljük meg: Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Bottal frissített listák karbantartócsoportja Palotabarát vita 2019. június 22., 00:43 (CEST)

SBB Ae 6/6 sorozat

Szia Zsolt!

Barangolásom során a tárgyi cikkhez értem, amit Te kezdtél el hajdanán. Miután "Az összes mozdony nevet kapott", nézzük az első 25-öt, amelyek linkje meglehetősen vegyes képet mutat: vannak kanton tag nélküli átirányítások a kanton cikkére, egy a kanton azonos nevű székhelyére, de a legtöbb nem magyar link, így piros, holott minden kantonról van cikk. A tanácsodat kérném, hogyan lehetne ezt a táblázatot nagyjából rendbe tenni? Elképzelhető-e, hogy külön-külön minden mozdonyról legyen cikk? Ezesetben mi lenne a cikk címe, netán a mostani piros? Ha nem lesz önálló cikk - mert miért is lenne? - akkor legyen-e belső hivatkozás a kantonokra? Ha ez meglenne, akkor talán azonos módon lehetne a városokat is hivatkozni, ha egyáltalán szükséges.

A Te véleményed mérvadó lenne számomra, mert a kocsmafalas kérdés a legtöbbször parttalan és meddő vitát eredményez csak. Köszönettel: – Porrimaeszmecsere 2019. július 6., 16:20 (CEST)

Önálló mozdonyokról semmiképpen nem lesz cikk, emiatt ne aggódj. Az első két oszlopot a saját belátásom szerint javítottam. Mivel a mozdonyok a kantonokról kapták a nevüket, a látható szöveget nem módosítottam (hiszen ez a neve), de megkerestem azt a kantont, amelyikre az eredeti német szerző is gondolt. Most bekékült mind. Svájci városból sok hiányzik, azok maradnak egyelőre pirosak. – B.Zsolt vita 2019. július 6., 17:05 (CEST)

Köszönöm a gyors munkádat: én már csak egy hivatkozást egyértelműsítettem. – Porrimaeszmecsere 2019. július 6., 17:16 (CEST)

 megjegyzés Valójában ezeket a hibákat sokkal de sokkal könnyebben lehetne javítani, ugyanis van is már rá eszközünk! Ez pedig nem más, mint a Fordító segédeszköz. A belinkelt szavaknak megkeresi a magyar nyelvű párjait is, sőt a kategóriákat is lefordítja magyarra. (gondolom a Wikidata alapján). A legnagyobb hibája az az, hogy csak a fő szócikk névtérben működik és csak új lapok létrehozásánál. Ha lehetne használni már létező lapokhoz is, az iylen hibákat pár kattintással meg lehetne oldani, vagy az is jó lenne, ha szerkesztő névtérben működne, mert akkor létrehoznám mondjuk az angol wikin szerkesztői allapként a szócikket, majd elkezdeném fordítani. A fordítást elmenteni sem kellene, csak kimásolni és beilleszteni. – B.Zsolt vita 2019. július 6., 22:53 (CEST)

Valójában egyik korlátozás sincs: lehet szerkesztői allapra is készíteni a Tartalomfordítóval cikket (ekkor is a szócikk címét kell beírni, csak aztán a jobb felső sarokban a fogaskerékkel ki kell választani, hogy allapra megy a fordítás), és létező cikket is újra lehet vele fordítani (ilyenkor persze tabula rasa, a régi cikket egyszerűen felülírod, erre figyelmeztet is). – Tacsipacsi vita 2019. július 6., 23:55 (CEST)

Na ezt ki is próbálom! Nagyon hasznos lehetőség lenne ez! – B.Zsolt vita 2019. július 6., 23:58 (CEST)

Sablonokkal továbbra sem boldogul :((( Pedig sok információ valamiylen sablonnal vagy táblázatba rendezve érhető csak el... – B.Zsolt vita 2019. július 7., 00:30 (CEST)

Re: Petrovics Emil operái

Szervusz! Én csak háromról tudok, ezért nem érdemes csinálni (szerintem). Azt is fölöslegesnek tartottam, hogy valaki csinált egy „Ravel operái“ kategóriát, amikor összesen két 40 perces operája van, és már biztosan nem ír többet, és arra is mérget lehet venni, hogy több nem lappang sehol. – Sir Morosus vita 2019. július 8., 11:15 (CEST)

Automatikus kategóriák a repülőterek/vasútvonalak nyitására zárására

Szi! Alapvetően jó ötlet volt, én kézzel (HotCattel) irkáltam bele a cikkek aljába a nyitás kategóriáit, de van vele két gond: az egyik, hogy ha a bezárás időpontja ismeretlen, vagy már többször bezárták, akkor csinál egy ilyen kategóriát: Kategória:''ne bezárt repülőterek (kattints rá, két szócikk is van benne). Ezt érdemes lenne javítani. A másik a jövőbeli nyitási dátumok kategóriái. Eleve egy nyelvi képtelenség egy ilyen kategória: Kategória:2030-ban megnyílt vasútvonalak 2030-ban még nem nyílhatott meg, hiszen csak 2019 van. Ráadásul ezek tök bizonytalan dátumok, egy tervezett időpont, ami módosulhat. Én azt mondom ne kategorizáljunk olyat, ami jövőbeli, lásd pl. a Berlin-Brandenburg repülőtér, amit 2019 októberében terveznek megnyitni, jelenleg a Kategória:2020-ban megnyílt repülőterek kategóriában van, és a Wikidata eleme alapján már 8(!) időpontot adtak meg nyitási dátumként. Bele kellene tenni egy olyan szűkítést, hogy ha a megnyitás ideje nagyobb, mint a tárgyév, akkor egyáltalán ne kategorizálja be sehova. Mit szólsz? Palotabarát vita 2019. július 11., 12:10 (CEST)

Még egy bug: ha a Wikidatán az van megadva, hogy a bezárás időpontja: 1980-as évek, akkor automatikusan 1980-ra teszi a bezárás évét. Ezt is ki kellene küszöbölni valahogy Palotabarát vita 2019. július 11., 12:23 (CEST)

Idő, míg a sablonváltoztatásom frissül. Ha úgy tűnik, minden szócikk bekategorizálódott (még ha rosszul is), egy bottal véglegesen bele kell írni a megfelelő kategóriát. természetesen a hibás kategóriákat nem. Szerintem ma este végigmegyek rajtuk bottal. – B.Zsolt vita 2019. július 11., 17:04 (CEST)

Szia! Sikerült valamit intézni? Már csak ezek a kategóriák várnak rendezésre a listában. Kösz, szia Palotabarát vita 2019. július 16., 16:20 (CEST)

Kellene egy frappáns kategórianév azoknak a repülőtereknek, amiknél nem tudjuk, hogy mikor nyílnak meg. A sablon mindenféleképp kategorizál. – B.Zsolt vita 2019. július 16., 16:42 (CEST)

Ezekhez mit szólsz? A jövőben megnyíló repülőterek? Vagy: Később megnyíló repülőterek? Vagy: Tervezett repülőterek? Palotabarát vita 2019. július 17., 12:07 (CEST)
Kösz a megoldást! Palotabarát vita 2019. július 20., 07:49 (CEST)

határos kérdés

Szia Zsolt!

Most jártam a Neuhof (Alsó-Szászország) lapon, ahol azt látom, hogy egy községgel határos. Azon akadtam meg - biztos már többször előfordult, csak nem gondolkoztam el rajta -, hogy egy községhez tartozó település, mint ez is, más községekkel, vagy más településekkel határos-e? Eddig be volt írva egy község, írjam be a saját községét? Elég hülyén néz ki. Az én kocka agyammal település településsel határos, de akkor a sablonszöveg nem stimmel. – Porrimaeszmecsere 2019. július 15., 13:22 (CEST)

Igen, jól gondolod. Egy apró és könnyen javítható hibába botlottál. A Határos sablon paraméterezhető is, valamiért ott nincs paraméter megadva neki. Ha ezt a hibát egy nagyobb szócikk-csoportnál észleled, egy bottal könnyedén tudom javítani. Az az igazság, hogy a Wiki is, a sablonok is, de főőleg a Wikidata folyamatosan fejlódik. Jó hír viszont, hogy az iylen dolgok, mivel mindenhol egyformán rosszak, könnyedén javíthatóak!. Mindjárt rápillantok! – B.Zsolt vita 2019. július 15., 17:01 (CEST)

@B.Zsolt:Köszönöm, hogy ránéztél, és paraméterezted. Tehát akkor a jövőben figyelek arra, hogy a település településsel legyen határos. Azt esetleg meg lehet csinálni, hogy településekkel és 1, esetleg 2 határos községnél ne kelljen keresgélni azon községekhez tartozó határos település nevét?– Porrimaeszmecsere 2019. július 15., 18:01 (CEST)

Gondolkoztam, hogy bottal végigmegyek rajtuk, de a probléma ettől szerintem bonyolultabb, így inkább a határos sablont kellene okosítani. Megkérdem egy kocsmafalon. – B.Zsolt vita 2019. július 15., 23:10 (CEST)

Közben hozzászóltam a Kocsmafalas kérdésedhez, sőt tovább nézelődtem. Úgy találom, hogy Németország esetében a község/település (beosztott falvak) nem olyan, mint pl. Romániában, elég sok az egy település = egy község. Azt hiszem, hogy a bottal készített cikkek minden lakott helyet településnek neveztek. Ilyenformán a határos sablon fix településes paraméterezése nem lenne rossz, csakhogy Németországban - legalábbis Alsó-Szászországban - mindegyik(?) település község. Hogy én mindig ilyen problémába botlok... – Porrimaeszmecsere 2019. július 16., 16:57 (CEST)