Szerkesztővita:B.Zsolt/Archív26

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt B.Zsolt 5 évvel ezelőtt a(z) "former municipality" témában

Fájl:Bahn vasúti átjáró.gif

Szia! Erre a jogvédett képre van engedély, de nincs használatban, így törölni kell a WP:NEMSZABAD alapján. Fel szeretnéd használni esetleg mégis, vagy törölhető? – Regasterios vita 2019. február 13., 09:37 (CET)

Felhasználtam egy cikkben, ez így megmarad! :) – B.Zsolt vita 2019. február 14., 00:00 (CET)

Ajjaj, ez így nem lesz jó :-( Az említett irányelv miatt egy szócikkben maximum négy jogvédett képet lehet felhasználni, itt most nem kevesebb, mint 14 darab van használatban. Kérlek, válaszd ki a négy legfontosabbat, és helyezd őket olyan helyre, ahol fontos illusztrációs szerepet töltenek be a szöveghez. A többit sajnos törölni kell. Engedély egyébként nem kell ezekhez, {{jogvédett képernyőkép}}(?) licenc alatt amúgy is feltölthetők. Köszönöm a megértésed. – Regasterios vita 2019. február 14., 08:02 (CET)

Szia! Maga a programozó adta meg az engedélyt a saját programja bemutatására, ebben az esetben is szükséges a limit? A másik pedig, lehet, hogy te 14 képet számoltál össze, de némelyik kétszer is szerepel, hogy a szöveget illusztrálja. Elég furcsa szabály ez a négyes limit, a papírpénzeknél ezt pl hogy hidalják át? – B.Zsolt vita 2019. február 14., 15:55 (CET)

A limit független az engedélytől, ez a Wikipédia saját irányelve. Minden kép egyszer használható egy cikkben, max. négy darab, mint írtam. A jogvédett papírpénzek már rég törölve lettek a magyar Wikipédiáról. Amit látsz a szócikkekben, azok a Commonsból valók, és elvben legalábbis szabad licencűek. – Regasterios vita 2019. február 14., 16:25 (CET)

És ha én is áttöltöm a képeket a commonsba? A wikidatán jelenleg is egy commonsos kép van illusztrációként. – B.Zsolt vita 2019. február 14., 23:43 (CET)

Valamit félreértesz. Nem az a baj, hogy a képek a magyar wikin vannak, és nem a Commonsban, hanem az, hogy jogvédettek. A Commonsba egyáltalán nem lehet feltölteni ilyen képeket, egyetlen darabot sem. Az a kép, amire hivatkozol (c:File:Bahn screenshot.jpg), szerintem szintén jogsértő, legalábbis biztosan nem a feltöltő saját munkája. A német wikin is van egy képernyőkép szabad licenc alá helyezve (de:Datei:Bahn screenshot.gif), de annak a leírólapjából sem derül ki, milyen alapon tették ezt. Egy fórumoldalra hivatkoznak, de egyrészt a link már nem él, másrészt hülyeségnek hangzik, mert egy játékra vonatkozó engedélyt nem egy internetes fórumon szoktak közzétenni. Vannak olyan számítógépes programok és játékok, amelyeket szabad licenc alatt tesz közzé a szerzője, az ilyenek korlátlanul felhasználhatók, de én semmi bizonyítékot nem látok erre vonatkozóan. Ha jól látom, a játék hivatalos oldala a http://www.jbss.de/, a játékról magáról ezen az oldalon írnak, képernyőképek pedig itt találhatók, de én egyik helyen sem látok szabad licencet. Kérdezném @Tacsipacsit, aki talán jobban ért a számítógépes licencekhez, és a nyelvet is jobban ismeri, hogy van-e bármi az oldalon, ami arra utalna, hogy a játék szabad licenc alatt lett közzétéve. – Regasterios vita 2019. február 15., 09:16 (CET)

Tudod, ez a kedvenc játékom, ezért vagyok most ennyire szőrszálhasogató. Én személyesen a programozótól kértem az engedélyt, orts-en keresztül meg is adta rá. Szerintem örül neki, hogy a programjáról wiki cikk is készült. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a játéknak van egy freeware változata is, ami csak megnyitja a mentett fájlokat, de nem enged semmilyen módosítást elmenteni. A képernyőképek így származhatnak a freeware verzióból is. Mindenesetre, ha nagyon ragaszkodsz hozzá, a képfájok számát le tudom csökkenteni négyre (most sok kicsi van, mennyire helyes, ha egy nagyon mutatok be több funkciót?). – B.Zsolt vita 2019. február 15., 17:15 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) A leírásoldal alja felé van információ arra vonatkozóan, hogy nem szabad licencű: azt írja, hogy a rendes verzió shareware, a nézegető pedig freeware. Persze a grafika ettől még lehetne szabad licencű, de minthogy nem írnak ilyet, fel kell tennünk, hogy ugyanaz a licenc vonatkozik arra is, mint magára a programra. – Tacsipacsi vita 2019. február 15., 17:20 (CET)

Köszönöm Tacsipacsinak a segítséget. Zsolt, még egyszer hangsúlyozom, nem azzal van a baj, hogy bármelyik kép jogsértő lenne, vagy ne lenne rá engedély. A probléma abból fakad, hogy – amint most kiderült – nem szabad licencűek ezek a képernyőképek, és mivel a Wikipédia egyik fő célja a szabad tartalom létrehozása, ezért a belső szabályok szándékosan korlátozzák azoknak a tartalmaknak a közzétételét a Wikipédián, amelyek ellene hatnak ennek a célnak. Az ide vonatkozó irányelv – amely a már említett Wikipédia:Nem szabad tartalom felhasználása oldalon olvasható – megalkotására a Wikimedia Alapítvány kötelezett minden helyi Wikipédia-közösséget. Ezt az irányelvet a magyar Wikipédia közössége 2015-ben fogadta el. Ha nem tette volna, minden ehhez hasonló fájlt egytől egyig törölni kellett volna a magyar Wikipédiáról. Az irányelvet Teemeah fogalmazta meg, neki köszönhető, hogy még most is lehetnek ilyen képek nálunk. Ami a konkrétumokat illeti, nem lehetséges az a megoldás, amit felvetettél, miszerint több képernyőképet összegyúrnál egy fájlba. Ez gyakorlatilag a szabály kijátszása lenne, de konkrét tiltás is meg van fogalmazva erre: „táblázatba, galériába, képdia-sablonba és egyértelműsítő lapokra nem szabad fájl nem tehető”. Azzal kérlek, ne érvelj azzal, hogy nincs betű szerint leírva, hogy nem lehet több jogvédett képet egy fájlba gyúrni. Mindebből az következik sajnos, hogy négy darab kép maradhat a cikkben, a többit pedig törölni kell, mivel „Minden olyan fájl törlendő, ami nem felel meg az irányelvnek”. – Regasterios vita 2019. február 15., 17:50 (CET)

Látom, Zsolt, valamelyest ritkítottad a képeket. Kérlek, vegyél még ki annyit, hogy csak négy maradjon. Ha nem teszed, nekem kell kivenni őket, sajnos. – Regasterios vita 2019. február 17., 09:06 (CET)

Kivettem a régi verzióra vonatkozó információkat és a hozzá tartozó képeket. Kicsit félreértettél amúgy, nem akarom a szabályokat kijátszani, csak felvetettem, hogy mivel ez egy játék, melyben szabadon lehet építkezni, simán tudok olyan képernyőmentést készíteni, mindenféle csalás nélkül, melyen minden, amit illusztrálni akarok, rajta lesz. – B.Zsolt vita 2019. február 17., 15:53 (CET)

Értem, rendben. Akkor készíts ilyen képernyőképeket, ha mód van rá. Addig persze maradjanak a mostani fájlok, de kérlek, ne tartson hetekig a dolog, ne felejtődjön el. Köszönöm. – Regasterios vita 2019. február 17., 16:37 (CET)

Kész vagyok! :( – B.Zsolt vita 2019. február 17., 17:47 (CET)

Gyors voltál, köszönöm szépen. – Regasterios vita 2019. február 17., 19:02 (CET)

Külföldi témájú vasutas cikkek

Szia! Próbálj meg nem autoriter módon kihajigálni minden módosítást, ami az egyébként minősíthetetlen, "csak azért van, hogy legyen", pár soros, külföldi vasutakról szóló írásaidat éri. Többségük amellett, hogy elvault és hemzseg a tárgyi tévedésektől, még bántóan magyartalan is, úszik a primitív, alany-állítmány kaliberű mondatoktól, passzív szerkezetektől, a "foglal helyet", "helyezkedik el", "kapott helyet" és társaik teljesen ismeretlenek, egyszerűen csak "van", "vannak" formájában jelennek meg. 101.9.12.222 (vita) 2019. február 19., 10:39 (CET)

Tisztelt Ismeretlen! Minden építő jellegű kritikát meghallgatok és a legjobb tudásom szerint szerkesztem a Wikipédiát. Ne feledd azonban, hogy ez egy hobbyprojekt, ahová mindenki a szabadidejében ír, olyan dolgokról, amik érdeklik és fontosnak gondol. Ha tévedést, hibát találsz, elfogadjuk a segítségedet és az észrevételeidet. – B.Zsolt vita 2019. február 19., 16:08 (CET)

"former municipality"

Szia! Feltételezem, hogy a "former municipality" botos létrehozás eredménye, például itt: Menameradiel. Jó lenne, ha egy-egy botos munka után átnéznéd a létrehozott cikkeket, és javítanád. – Hkoala 2019. február 22., 16:35 (CET)

Szia! Most tévedsz, rossz helyen kopogtatsz. Annyi történt, hogy az infobox a ranghoz megjelenít egy wikidata-értéket is, melynek nincs magyar címkéje. Az érték 2018 június 6-án került bele, a cikk laptörténete szerint viszont a cikk 2014-ben keletkezett. Most ártatlan vagyok. Jó hír viszont, hogy a címkét lefordítva a Wikidatán a hiba mindenhonnan azonnal eltűnik, ehhez nem kell bot sem. – B.Zsolt vita 2019. február 22., 23:23 (CET)