„Bécsi kapu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Források: link törlése
HRoestBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.5) (Bot: következő hozzáadása: en:Bécsi kapu
19. sor: 19. sor:
[[Kategória:Budai várnegyed]]
[[Kategória:Budai várnegyed]]


[[en:Bécsi kapu]]
[[fr:Porte de Vienne]]
[[fr:Porte de Vienne]]

A lap 2013. január 22., 13:20-kori változata

é. sz. 47° 30′ 18″, k. h. 19° 01′ 50″

A Bécsi kapu az evangélikus templom felől
A régi Bécsi kapu 1896-ban

A Bécsi kapu Budapest I. kerületében található, a Várnegyedben, a Bécsi kapu téren. Nevét onnan kapta, hogy rajta keresztül lehetett rátérni a Bécsbe vezető országútra.

Története

A középkorban Szombat-kapunak is hívták, mivel szombati vásárokat rendeztek a belső falainak előterében. Állítólag Toldi Miklós fegyverei díszítették a belső kaput. Becs kapuszunak nevezték a törökök, egy időben a neve Zsidó-kapu is volt. A 19. században átépítették a kettős várkaput majd 1896-ban lebontották. Buda felszabadulásának 250 éves jubileumára (1936) készült el a jelenleg is álló várkapu, melynek inkább szimbolikus jelentősége van. Tervezője Kismarty-Lechner Jenő. A kapu vár felőli oldalán álló, rohanó angyalt ábrázoló szobor, valamint a kapu reliefes-szobros-feliratos díszítése egyaránt Ohmann Béla alkotása. A tetején alakították ki a Bástya sétány összekötő szakaszát. Automata sorompók állnak a kapu előtt, melyek a várba behajtó járművek számát hivatottak korlátozni. Behajtásra a helybeli lakosok, taxik, BKV buszok, valamint a várbéli hivatalok dolgozói és a szállodavendégek jogosultak.

Források

  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 120. o. ISBN 963-05-6410-6  


Sablon:Budai várnegyed