L. Simon László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L. Simon László
Született 1972. március 28.
Székesfehérvár magyar
Foglalkozása író, költő, szerkesztő

L. Simon László weboldala

L. Simon László (Székesfehérvár, 1972. március 28. –) József Attila-díjas magyar író, költő, szerkesztő. 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára. 2010-től fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012. június 18-tól 2013. február 27-ig a kultúráért felelős államtitkár.[1][2]

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett, majd PhD-ösztöndíjas volt. Rendelkezik kulturális menedzseri és szőlész-borász mérnök szakos végzettséggel is. A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület alapító tagja.

1998-2004 között a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2004-2010 között a Magyar Írószövetség titkára volt. A Magyar Műhely, a Kortárs, a Kommentár című folyóiratok szerkesztője, 2007-ig a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője volt, jelenleg főmunkatársa.

A Ráció Kiadó szerkesztőjeként, a Magyar Műhely Galéria kurátoraként is tevékenykedik. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi, tanulmányai, szépirodalmi írásai folyóiratokban, heti- és napilapokban. Fotói, grafikái több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek. Könyveket és könyvborítókat is tervez. 2005-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója.

2006 októberétől a Fejér megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke. A 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz egyéni jelöltjeként Fejér megye 4. választókerületéből szerzett mandátumot, egyben lemondott írószövetségi címéről. A 2010-es ciklus elejétől az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, 2010. június 8-tól a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter 2011. október 15-i hatállyal kinevezte a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöki posztjára, amelyen Jankovics Marcellt váltotta fel. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium indoklása szerint a személycserére azért volt szükség, mert a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára.[3]

Szőcs Géza lemondása után 2012. június 18-án Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót. 2013-ban Halász János követi ezen a poszton.

2013. október 21-től a Várbazár felújításáért, a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatokért felelős kormánybiztos.[4]

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felesége német szakos tanár, fitneszszakedző, személyi edző. Négy gyermekük van. Családi vállalkozásuk mezőgazdasági, borászati tevékenységet folytat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]