L. Simon László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L. Simon László
L. Simon László.jpg
Született 1972. március 28.
Székesfehérvár magyar
Foglalkozása író, költő, szerkesztő

L. Simon László weboldala

L. Simon László (Székesfehérvár, 1972. március 28. –) József Attila-díjas magyar író, költő, szerkesztő. 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára. 2010-től fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012. június 18-tól 2013. február 27-ig a kultúráért felelős államtitkár.[1][2]

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett, majd PhD-ösztöndíjas volt. Rendelkezik kulturális menedzseri és szőlész-borász mérnök szakos végzettséggel is. A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület alapító tagja.

1998-2004 között a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2004-2010 között a Magyar Írószövetség titkára volt. A Magyar Műhely, a Kortárs, a Kommentár című folyóiratok szerkesztője, 2007-ig a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője volt, jelenleg főmunkatársa.

A Ráció Kiadó szerkesztőjeként, a Magyar Műhely Galéria kurátoraként is tevékenykedik. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi, tanulmányai, szépirodalmi írásai folyóiratokban, heti- és napilapokban. Fotói, grafikái több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek. Könyveket és könyvborítókat is tervez. 2005-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója.

2006 októberétől a Fejér megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke. A 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz egyéni jelöltjeként Fejér megye 4. választókerületéből szerzett mandátumot, egyben lemondott írószövetségi címéről. A 2010-es ciklus elejétől az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, 2010. június 8-tól a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter 2011. október 15-i hatállyal kinevezte a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöki posztjára, amelyen Jankovics Marcellt váltotta fel. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium indoklása szerint a személycserére azért volt szükség, mert a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára.[3]

Szőcs Géza lemondása után 2012. június 18-án Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót. 2013-ban Halász János követi ezen a poszton.

2013. október 21-től a Várbazár felújításáért, a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatokért felelős kormánybiztos.[4]

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felesége német szakos tanár, fitneszszakedző, személyi edző. Négy gyermekük van. Családi vállalkozásuk mezőgazdasági, borászati tevékenységet folytat.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]