Juan Pajota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juan Pajota
A gerillavezér
A gerillavezér
Született~1914
Fülöp-szigetek
Meghalt1976 (62 évesen)
Amerikai Egyesült Államok
ÁllampolgárságaFülöp-szigeteki
Nemzetisége Fülöp-szigetek
Fegyvernemgerillasereg
Szolgálati ideje1941–1946
Rendfokozataszázados
EgységeAz Amerikai Egyesült Államok távol-keleti hadserege
CsatáiCabanatuan felszabadítása
KitüntetéseiBronzcsillag

Juan Pajota százados (~19141976) Fülöp-szigeteki gerillavezér volt a második világháborúban, aki a szövetséges csapatokat segítette a japánokkal szemben. Kiemelkedő szerepet vállalt a cabanatuani fogolytábor felszabadításában.

Élete[szerkesztés]

Juan Pajota Nueva Ecijában élt, amikor csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok távol-keleti hadseregéhez, a bataani visszavonulás idején. Később a gerillák vezetője lett.

1945. január 30-án közreműködött a cabanatuani fogolytábor felszabadításában. Elsődleges feladata az volt, hogy megakadályozza a táborhoz siető japán erősítés átkelését a Cabu-folyó hídjánál. Pajotát és gerilláit Bronzcsillaggal tüntette ki az Egyesült Államok.

A parancsnok sok segítséget nyújtott helyismerete révén. Információinak köszönhetően halasztották el a tábor elleni támadást az amerikaiak egy nappal, és így elkerülték, hogy komoly japán erők állomásozzanak a létesítmény közvetlen közelében. Szintén Pajota javasolta, hogy egy amerikai repülőgép vonja el az őrök figyelmét, miközben a szövetséges katonák megközelítik az objektumot. A gerillavezér szervezte meg a vízibivalyokkal húzott szekerek konvoját, amely elvitte a legyengült, beteg foglyokat az amerikai vonalakig.

A második világháború után Juan Pajota az Amerikai Egyesült államokba költözött, ahol 1976-ban szívroham következtében halt meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juan Pajota című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]