Auer Lipót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auer Lipót
Auer Lipót portréja
Auer Lipót portréja
Életrajzi adatok
Született 1845. június 7.
Veszprém
Elhunyt 1930. július 15. (85 évesen)
Loschwitz (Drezda)
Pályafutás
Hangszer hegedű
Tevékenység tanár, karmester, zeneszerző
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Auer Lipót témájú médiaállományokat.

Auer Lipót, Leopold von Auer (Veszprém, 1845. június 7.Loschwitz (Drezda), 1930. július 15.) világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Veszprémben született, Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpétervárott telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól egészen 1917-ig. Ebben az időszakban igen sok művet dedikáltak neki, annak ellenére, hogy Csajkovszkij hegedűversenyének dedikációját elutasította, a művet meg egyenesen játszhatatlannak minősített (a sors fintora, hogy élete folyamán még többször előadta).

Az ő nevéhez kapcsolódik az ún. pétervári vonófogás, ahol a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban bármikor. Ezt a technikát sok kadenciájában alkalmazta.

Az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült. A „Curtis Institute of Music” (Philadelphia) és „Institute of Musical Art” (New York) intézményekben tanított. 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kő Pál alkotása Veszprémben (1994)

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem sok egyéni művet írt, a legkiemelkedőbb talán a Rhapsodie hongroise hegedűre és zongorára. Könyveket is írt: Violin Playing as I Teach It (1920) és My Long Life in Music (1923).

Ezeknél híresebbek viszont a kadenciái: gyakorlatilag az összes nagyobb hegedűversenyhez írt, Mozarttól Beethovenen át egészen Brahms műveiig.

Híres tanítványai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rokonságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vera Auer jazz vibrafonista az unokahúga, Mischa Auer (szül. Mischa Ounskowsky) az unokája.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]