Matild norvég királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szász–Coburg–Gothai Matild
Maud Charlotte Mary Victoria[1]
Matild királyné a koronázása után teljes uralkodói díszben 1906-ban
Matild királyné a koronázása után teljes uralkodói díszben 1906-ban

Norvégia királynéja
Uralkodási ideje
1905. november 18. 1938. november 20.
KoronázásaTrondheim[1]
1906. június 22.[1]
ÖrököseBernadotte Márta
ElődjeNassaui Zsófia
UtódjaHaraldsen Szonja
Életrajzi adatok
UralkodóházSzász–Coburg–Gothai-ház
Született1869. november 26.[2][3][4][5]
London,  Egyesült Királyság[1]
Elhunyt1938. november 20. (68 évesen)[2][3][4][5]
London,  Egyesült Királyság
NyughelyeAkershus erőd, Oslo
ÉdesapjaVII. Eduárd brit király[1]
ÉdesanyjaDániai Alexandra brit királyné[1]
Testvére(i)
HázastársaVII. Haakon norvég király (1872–1957)
GyermekeiV. Olaf norvég király (1903–1991)
Szász–Coburg–Gothai Matild aláírása
Szász–Coburg–Gothai Matild aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Szász–Coburg–Gothai Matild témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Matild norvég királyné (teljes nevén Maud Charlotte Mary Victoria; London, 1869. november 26. – London, 1938. november 20.[1]) brit királyi hercegnő, VII. Haakon királlyal kötött házassága révén 1905-től haláláig Norvégia királynéja. Az ő és férje koronázása volt az utolsó norvég és egyben utolsó skandináv királyi és királynéi koronázás is.

Életpályája[szerkesztés]

Ifjúsága[szerkesztés]

Az ifjú Matild

Londonban született a Szász–Coburg–Gothai-ház tagjaként. Szülei Eduárd walesi herceg (Viktória brit királynő legidősebb fia) és Alexandra dán királyi hercegnő voltak.

Rendszeresen részt vett a családi találkozókon Koppenhágában, ahol megismerkedett unokatestvérével, a Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-házból származó Károly dán királyi herceggel. 1896. július 22-én házasodtak össze a Buckingham-palota magánkápolnájában, majd Koppenhágában telepedtek le. Fiuk és egyetlen gyermekük, Sándor dán királyi herceg 1903. július 2-án született a norfolki Appleton House-ban.[1]

Norvégia királynéja[szerkesztés]

Az a tény, hogy Matild hercegnő a brit uralkodó leánya volt, szerepet játszott abban, hogy Károlyt 1905-ben Norvégia királyává választotta a Storting. A herceg elfogadta a felkérést, így Matild lett Norvégia első önálló királynéja a Svédországgal való perszonálunió megszűnésével.

Haakon király és Matild királyné 1906-ban

Az új királyi család november 25-én érkezett meg Kristianiába. Károly herceg felvette a Haakon keresztnevet. Haakon királyt és Matild királynét 1906. június 22-én koronázták meg Trondheimben, a Nidarosi katedrálisban.

A királynénak számos hivatalos kötelezettségnek kellett eleget tennie. Közismert volt, hogy milyen ízlésesen öltözik; kivételesen elegáns ruhatára több kiállítás tárgya volt az elmúlt években.

Munkájának jelentős részét a nyilvánosság számára láthatatlanul végezte. Számos szociális és kulturális tevékenységet végzett, és jótékony célokat támogatott. 1914-ben segélyalapot hozott létre, hogy az első világháború során nehéz helyzetbe került embereket támogassa.

Sok tekintetben zárkózott személyiség volt, és a nyilvánosság előtt gyakran félénknek tűnt. Személyes környezetében ugyanakkor barátságos és életvidám embernek ismerték. Nagy szerepet vállalt Olaf herceg felnevelésében, és minden tekintetben norvég fiúként próbálta felnevelni, jóllehet ő maga sosem tanult meg folyékonyan norvégul.

Kedvelte a szabadtéri elfoglaltságokat: sok időt töltött lovaglással, kutyáinak sétáltatásával vagy síeléssel – utóbbit Fridtjof Nansen sarkkutató tanította meg a királyi párnak. Szeretett táncolni is, és lelkes amatőr fotós volt.

Egész életében megőrizte Angliához fűződő szoros kapcsolatait, és minden évben hosszabb időt töltött szülőhazájában. A norvég királyi család erős brit kapcsolatai fontos szerepet játszottak a második világháború folyamán.[1]

Nyughelye az oslói Akershus erőd királyi kriptájában

Halála[szerkesztés]

Matild királyné Londonban hunyt el 1938. november 20-án. Az oslói Akershus erődben, a királyi mauzóleumban temették el.[1]

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j Queen Maud (1869 -1938) – Biography (angol nyelven). Norvég királyi ház, 2007. január 8. (Hozzáférés: 2012. július 6.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b The Peerage (angol nyelven)
  4. a b Genealogics (angol nyelven), 2003
  5. a b A Historical Dictionary of British Women. Routledge, 2003. december 17.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maud of Wales című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Előd:
Nassaui Zsófia
Norvégia királynéja 19051938 Utód:
Haraldsen Szonja