Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Szépirodalmi szócikkíró verseny 2012

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikimedia Hungary logo.svg Egyesületi blogKövess minket Facebookon!Kövess minket Twitteren!
P literature.svg
A Wikimédia Magyarország Egyesület szépirodalmi szócikkíró versenyt hirdet október 5. és november 20. között, a fődíj egy Amazon Kindle.

A versenyen a kijelölt időszak alatt írt új, szépirodalmi témájú szócikkek indulnak, azokat négytagú zsűri pontozza és a pontszámok összesítése alapján díjazzuk a versenyzőket. Különdíjként egy wikipédiás pulóvert kap a legjobb teljesítményt nyújtó új szerkesztő.

Kedvcsináló, megírható szócikkekre (ami kék, azt már valaki elkezdte): Éj anyánk, Macskabölcső, Jonas Aistis, Middlemarch, Az időutazó felesége (regény), Ízek, imák, szerelmek, Alice Tükörországban, Háromkirályok ajándéka, Nyúlcipő, Dr. Moreau szigete, A kalandos Simplicissimus, – de írhatsz bármiről, amiről még nincs cikk. Ha új vagy a Wikipédián, kattints a „Tanácsok új szerkesztőknek” című fülre kezdeti segítségért!

Üdvözlünk a Wikipédiában! című kiadványunkból megismerkedhetsz a Wikipédia működésével

Ha most kezded szerkeszteni a Wikipédiát, kezdetben ijesztő lehet, de van segítség!

Bevezetés a szerkesztésbe

Az első lépések oldalon eligazítást találsz a szerkesztésről. Ha egyelőre bizonytalan vagy, a szerkesztést kezdheted egy saját szerkesztői térben lévő allapon.

Ha esetleg elakadnál, kérhetsz magad mellé wikipédiás mentort, és kérdezhetsz itt a verseny vitalapján is (a kérdéseket a fenti vitalap fülre kattintva, a lap alján találod meg). Segítséget a szerkesztéshez e-mailben az info-hu@wikimedia.org címen kérhetsz, a versennyel kapcsolatban pedig az elnokseg@wikimedia.hu címen.

Új szócikk indítása

Új szócikk indításához írd be a címét az alábbi mezőbe, nyomj entert és kezd el írni a szócikket. Ne felejtsd el a kész művet utána elmenteni a „Lap mentése” gombra kattintva, és utána visszajönni ide és a lap alján a listába felírni a címét és elmenteni a lapot!


A már egyszer elkezdett cikket a mentés után tovább tudod szerkeszteni (pl. ha ismét beírod a címét a fenti mezőbe; vagy a lap tetején jobb oldalt található „szerkesztés” feliratú fülre kattintva.

Kérdésed van?

Az alábbi mezővel felteheted kérdéseidet, ha később visszajösz, a válaszokat itt találod.


Alternatívaként, kérhetsz Facebook-oldalunkon is segítséget.
A Wikipédia irodalmi műhelyek című áttekintő lapján lévő piros linkek (szerzők, művek, irodalomelméleti fogalmak) mind kiindulópontul szolgálhatnak, ahogy a költők, írók és a feltétlen elolvasandó művek listái is, vagy a korábban kért cikkek.
A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadásra a 2012. december 1-jei wikitalálkozón kerül sor, melyre minden résztvevőt szeretettel várunk. December 2. után itt is megtekinthető lesz a végeredmény.

Eredményhirdetés[szerkesztés]

A szépirodalmi szócikkíró verseny a zsűri egybehangzó véleménye szerint sikeres volt. Várakozásunkat messze felülmúló mennyiségű cikk érkezett, amelyek értékeléséhez szívesen és örömmel fogtunk hozzá. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a verseny minőségében is beváltotta elképzeléseinket.

Az 50 szerkesztőtől beérkezett 130 nevezett pályamű bizonyította, hogy az irodalom iránti érdeklődés, az olvasás szeretete képes megmozgatni nemcsak a Wikipédia állandó szerkesztőit, hanem az eddig ritkán, vagy egyáltalán nem szerkesztő internethasználókat is.

A zsűri a nevezett cikkeket a következő szempontok alapján értékelte (egyenként 1–10 pontig):

 • teljesség
 • a szócikk formai állapota
 • a szócikk általános hossza
 • a szócikk minősége
 • a téma fontossága

Az egy cikkre adható összesített maximális pontszám tehát 200 volt (5 szempont × 10 max. pontszám × 4 zsűritag).

Ezek alapján következnek az eredmények.

Az első három helyezett[szerkesztés]

 1. Tao Kai 2944 pont (173,18 pontátlag, 17 cikk)
 2. Texaner 1787 pont (137,46 pontátlag, 13 cikk)
 3. Teemeah 1730 pont (144,17 pontátlag, 12 cikk)

A további helyezettek 10-ig[szerkesztés]

 1. Vadaro 1553 pont (10 cikk)
 2. Aros 1088 pont (11 cikk)
 3. Alensha 770 pont (4 cikk)
 4. Ltbuni 689 pont (5 cikk)
 5. Jávori István 634 pont (4 cikk)
 6. Jmagyar1993 631 pont (4 cikk)
 7. Matteo55 483 pont (3 cikk)

A legjobb cikket benyújtó különdíjasok[szerkesztés]

A legjobb cikkek 1-től 10-ig[szerkesztés]

 1. A rajongók 200 pont
 2. Ozirisz-mítosz 196 pont
 3. A paraszt panaszai 193 pont
 4. Párhuzamos történetek 193 pont
 5. Maya Angelou 192 pont
 6. A vörös szoba álma 192 pont
 7. Szép asszonyok egy gazdag házban 191 pont
 8. Nosszisz 189 pont
 9. Csü Jüan 188 pont
 10. Kínai erotikus és pornográf irodalom 188 pont

(Az egyetlen 200 pontoshoz hasonlóan szintén rekord, hogy Alensha mind a négy pályaműve bekerült az első 10-be!)

A legjobb új szerkesztő[szerkesztés]

Moni79 (Bouvard és Pécuchet 173 pont, Mrs. Dalloway 186 pont)

A legjobb visszatérő szerkesztő[szerkesztés]

Nobli (Nicholas Nickleby 176 pont, Twist Olivér 167 pont)

Tanulságok[szerkesztés]

A nevezések között volt két értékelhetetlen cikk (az egyik egy esszé, a másik bedolgozandó egy szintén nevezett cikkbe), illetve egy szerkesztő visszalépett a nevezéstől, így a zsűri valójában 47 szerkesztő 127 munkáját értékelte.

A legalacsonyabb pontszám 32 volt, 100 pont alatt 19 cikk végzett. 100–150 pont közé 53 cikket minősítettünk.

A zsűri a szócikkeket meglehetősen egységesen értékelte, csak néhány cikk esetén fordult elő véleménykülönbség, amelyet külön levelezési listán tárgyaltunk meg. Természetesen az értékelésből nem maradhatott ki a zsűritagok szubjektív véleménye sem, amelyet igyekeztünk valamely értékelési szempont alá besorolni.

A pályamunkák között gyönyörű, kiemelt szintű cikkeket találtunk, amelyeket örömmel olvastunk, ugyanakkor bosszankodtunk, ha egy-egy, amúgy jó szerkezettel felépített cikket sorozatos, apró hibák terheltek. A legkevesebb probléma a szócikkek formai állapotával volt, ritkán hiányoztak a források, a megfelelő fejezetek a WP irányelvei szerint épültek fel, néhány cikknél ugyan a szerkesztő nem vette figyelembe a WP:FELÉP ajánlásait, ám ezt nem is vettük nagyon szigorúan. Találkoztunk olyan szócikkel is, ahol a források felsorolásánál egyetlen forrás volt, maga a könyv, amiről a szócikk szólt. A téma kifejtése, elemzése ennek megfelelően saját kutatás, vélemény, POV.

A legtöbb gond a „szócikk minősége” és a „teljesség” szempontokkal volt.

A minőséghez[szerkesztés]

A cikkek közül sok (még a legmagasabb pontszámot elnyerők között is) igen fésületlen volt, formailag is, helyesírásilag is. Sajnos sokan nem olvasták el tüzetesen pályamunkájukat, elütések, helyesírási hibák, pongyola fogalmazás, értelmetlenné sikeredett mondatok rontották a szöveg minőségét. A zsűri tisztelettel megkéri a cikkírókat, hogy e szempontok alapján utólag feltétlenül javítsák ki pályaműveiket.

A teljességhez[szerkesztés]

Egy irodalmi mű enciklopédikus igényű feldolgozása nem merülhet ki a cselekmény mégoly alapos részletezésében, és az sem elég, ha fel vannak derítve a keletkezés irodalomtörténeti érdekességű részletei. Ha hiányzik az értelmezéstörténet, a kritikai recepció ismertetése és a hatástörténet, akkor hiába vannak tételesen ismertetve a feldolgozások, színre vitelek és filmváltozatok, a szócikk hiányos marad.

Az enciklopédia nem olvasónapló. Nem hiányozhat belőle a másodlagos források (kritikák, esszék, tanulmányok, monográfiák) áttekintése, a mű nem csak önmagából áll, hanem értelmezéséből, esztétikájából, művelődés- és kultúrtörténeti helyéből. Ezek nélkül a szócikk megmarad a „kötelezők röviden (esetleg egy kicsit hosszabban)” szintjén. Nem elég ismertetnie a témáját, reflektálnia is kell rá. Az életrajzi jellegű szócikk esetén sem spórolható(k) meg a művekkel foglalkozó fejezet(ek).

Konklúzióféle[szerkesztés]

Örömünkre szolgált, hogy a pályamunkák nem csak a klasszikus, hanem a kortárs művek, írók széles spektrumát is bemutatják az olvasóknak, megjelentek kevésbé ismert szerzők, kis országok jeles alkotói is a benevezett cikkek között.

A zsűri javasolja a szervezőknek, hogy a 2012-es szépirodalmi cikkíró verseny nagy sikerére való tekintettel – mindig más, de gondosan kiválasztott kategóriában – évente hirdessenek meg cikkíró versenyt.

Szervezők különdíja[szerkesztés]

Az előkészítésben, szervezésben, lebonyolításban résztvevő szerkesztők között két Wikipédiás pulóvert sorsoltunk ki a Wikitalálkozón. A "kalapból" Aros és Orsi húzták ki a két nevet, a pulóverek nyertesei pedig Bennó és Vadaro lettek.

Meglepetéssel értesültem a nyereményről. Igazán köszönöm, de semmilyen tárgynyereményt nem szívesen fogadok el, egyébént pedig többen vannak, akik ezt a nyereményt sokkal inkább megérdemelnék. A pulóverről tehát ezennel lemondok, és azt RepliCarter-nek ajánlom fel, mint aki nagyon sokat tett a verseny megrendezéséért és sikeres lebonyolításáért is. --Vadaro vita 2012. december 3., 16:38 (CET)

Köszönöm szépen. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2012. december 3., 18:03 (CET)

A verseny[szerkesztés]

Amazon Kindle (a kép csak illusztráció)
Amazon Kindle (a kép csak illusztráció)
Wikipédiás pulóver eleje
Wikipédiás pulóver eleje
Wikipédiás pulóver hátulja
Wikipédiás pulóver hátulja

A Wikimédia Magyarország Egyesület ismét szócikkíró versenyre buzdítja az eddigi és leendő szerkesztőtársakat. A verseny 2012. október 5-től november 20-ig tart, témája a szépirodalom. Életrajzi cikkekkel, művekről szóló cikkekkel, illetve bármely olyan cikkel részt vehettek benne, ami ebbe a témába belefér.

A verseny célja[szerkesztés]

A verseny célja annak elősegítése, hogy a magyar Wikipédiáról szépirodalmi témakörben még hiányzó cikkek megszülessenek.

A részvétel feltételei[szerkesztés]

A versenyben a verseny időtartama alatt született szócikkek vesznek részt. A versenyben bárki részt vehet, szerkesztésszámhoz, aktivitáshoz nem, mindössze a Wikipédián való regisztrációhoz kötött a részvétel. Ha még nem tetted volna meg, itt regisztrálhatsz. A versenyre való jelentkezéshez annyi a dolgod, hogy

 • megírod a szócikket, melynek meg kell felelnie az alapvető szerkesztési irányelveknek (helyesírás, formázás, források megléte, stb.)
 • az elkészült cikk címét aláírásoddal együtt (négy hullámvonal) ennek az oldalnak az alján a Versenyben jelölt szócikkek szakaszban listázod.

A cikk befejezéséig érdemes a tetején egy {{építés alatt}}(?) sablont elhelyezni, hogy a Wikipédia járőrei tudják, még dolgozol rajta.

A verseny időtartama[szerkesztés]

A verseny 2012. október 5-től 2012. november 20-ig tart. A zsűri kizárólag az október 5. 00:00 óra után született és november 20-án 24:00 óráig elmentett és az oldal alján belistázott cikkeket értékeli.

A verseny értékelése[szerkesztés]

A verseny értékelésére és az eredményhirdetésre a lezárást követő napokban kerül sor. A négytagú zsűri (Bennó, Ogodej, Pagony, Szalax) értékeli az elkészült cikkeket és dönt a legjobbak sorrendjéről. A végső sorrendet az egy szerkesztő által nevezett cikkek összpontszáma határozza meg. Az értékelés alapjai az alábbi kritériumok: teljesség, szócikkek formai állapota, szócikkek általános hossza, szócikkek minősége, téma fontossága.

Az egyesület fenntartja a jogot, hogy az elnökség indokolt esetben a versenykiírást a verseny időtartamán belül is módosítsa, illetve ideiglenesen vagy véglegesen felfüggessze, illetve döntsön előre nem látható kérdésekben.

Díjazás[szerkesztés]

A verseny fődíja egy Amazon Kindle e-book olvasó, a második helyezett 15 000 Ft értékű Shopline-utalványt, a harmadik helyezett pedig egy 5000 Ft értékű Shopline-utalványt tudhat magáénak. Minden további résztvevőnek az egyesület wikipédiás ajándéktárgyakkal köszöni meg részvételt. Különdíjként egy wikipédiás pulóvert kap a legjobb teljesítményt nyújtó új szerkesztő (aki 2012. szeptember 25. után regisztrált).

Az eredményhirdetésre és díjátadásra a 2012. december 1-jei Wikitalálkozón kerül sor, a résztvevők, zsűritagok, és minden érdeklődő itt jelentkezhet: Wikipédia:Wikitalálkozók/Budapest, 2012. december 1. Az ezt követő naptól ezen az oldalon is megtekinthető a végeredmény.

További kedvcsináló[szerkesztés]

A versenybe jelölt legjobb szócikkek 2013 elején pályázhatnak az Év szócikke címre is nyelv és irodalom kategóriában.

Az eredményhirdetésről és a díjkiosztóról lásd a vitalapot!