Serpico

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Serpico
(Serpico)
1973-as amerikai–olasz film
Rendező Sidney Lumet
Producer Martin Bregman
Vezető producer Dino De Laurentiis
Műfaj
  • bűnügyi film
  • életrajzi film
  • filmdráma
  • megfilmesítés
Forgatókönyvíró
  • Waldo Salt
  • Norman Wexler
Főszerepben Al Pacino
John Randolph
Jack Kehoe
Zene Mikis Theodorakis
Operatőr Arthur J. Ornitz
Vágó Dede Allen
Gyártás
Gyártó Artists Entertainment Complex
Ország
Nyelv angol
Játékidő 130 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
Bemutató USA 1973. december 5.
magyar 1978. Június 29.
Díj(ak) A legjobb forgatókönyv és Legjobb férfi főszereplő jelülés az Oscaron
Korhatár magyar 14 év (mozi)
Bevétel 29 800 000 dollár
További információk

A Serpico 1973-ban bemutatott színes, magyarul beszélő, amerikai krimi. A címszerepben Al Pacino, aki egy a korrupció ellen harcoló New York-i zsarut, Frank Serpicót alakítja.

Al Pacino a filmben nyújtott alakításáért megkapta a David di Donatello-, illetve a Golden Globe-díj legjobb férfi alakításért járó jutalmat, ezek mellett pedig Oscar-, valamint BAFTA-díj-ra is jelölték. A film rendezője az öt Oscarra jelölt Sidney Lumet, aki olyan filmek rendezését jegyzi, mint a Tizenkét dühös ember, a Gyilkosság az Orient expresszen vagy a Kánikulai délután, szintén Al Pacinóval a főszerepben. A forgatókönyv Peter Maas regénye alapján íródott, s Al Pacinóval egyetemben jelölést kapott az Akadémiától.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Frank Serpico két dologban különbözik kollégáitól: becsületes és a külseje kissé kirívó a rendőrök között. A már gyerekkora óta zsarunak készülő Serpicót a nyitószekvenciában vérbe borult arccal látjuk, ahogy egy járőr a kórházba siet vele. A kórházban kiderül, hogy Frank magasan van a rendőrség ranglétráján, és hogy nagyon sokan akarták a halálát. A film további része egy nagy visszatekintés, amiből választ kapunk arra, hogy miért is került Serpico oda, ahova. Megismerjük Frank életét onnantól fogva, hogy kikerül a Rendőrakadémiáról és szembesül a rendőrséget behálózó korrupcióval. Eleinte egyedül dolgozik, és mint beépített kopó szedi a skalpokat, majd lesz ujjlenyomat szakértő és még a kábítószereseknél is megfordul, de mindenhol csak korrupcióval találkozik. Az egész életében ez ellen küzd, de a felsőbb vezetés sehogy sem akarja, hogy pont kerüljön ennek a piszkos ügynek végére. Frank a végén barátjával, Tom Keough-val, a The New York Times-nál teregeti ki a szennyest, és egy külön rendőrségi csoport is létrejön a korrupció felszámolására. A befejezésben magyarázatot kapunk arra, miért lőtték le Serpicót és megtudjuk, hogy a sérülése nem életveszélyes. A valóságban is létező rendőr életét bemutató filmben Serpico tanúskodik a korrupció ellen, majd kilép a rendőrség kötelékéből, és Svájcba költözik.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]