Védd magad!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Védd magad!
(Find Me Guilty)
2006-os német–amerikai film
RendezőSidney Lumet
ProducerRita Branch
Bob DeBrino
Robert Greenhut
T.J. Mancini
Roger Zamudio
Bob Yari
Műfaj
ForgatókönyvíróSidney Lumet
T.J. Mancini
Robert J. McCrea
FőszerepbenVin Diesel
Peter Dinklage
Linus Roache
Ron Silver
Annabella Sciorra
Alex Rocco
ZeneJonathan Tunick
OperatőrRon Fortunato
VágóTom Swartwout
Gyártás
GyártóOne Race Films
Yari Film Group
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő125 perc
Költségvetés13 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóFreestyle Releasing
Bemutató2006. március 17.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel2,6 millió $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Védd magad! (eredeti cím: Find Me Guilty) 2006-ban bemutatott amerikai életrajzi-bűnügyi film. Az amerikai történelem leghosszabb maffiaperének valós története alapján a forgatókönyvet Sidney Lumet írta, aki a filmet is rendezte. A főszerepben Vin Diesel, Peter Dinklage, Linus Roache, Alex Rocco és Ron Silver látható. A film 2006. március 17-én jelent meg.

A tárgyalótermi tanúvallomások nagy részét az eredeti bírósági jegyzőkönyvekből idézték.

Cselekmény[szerkesztés]

Jackie DiNorsciót, akit mindenki csak Jackie Di néven ismer, saját unokatestvére, Tony Compagna lövi le. Miután kiengedik a kórházból, letartóztatják egy drogügyletben, és 30 év börtönre ítélik. Közben unokatestvére, Jackie bosszújától tartva, az FBI-nak megadja magát.

A RICO-törvény alapján egy jelentős ügyet készítenek elő a Calabrese család ellen. Felajánlják Jackie-nek is az együttműködést, enyhítésért cserébe, de ő visszautasítja. Végül a Calabrese család 20 másik tagjával együtt vádat emelnek ellene. Mivel legutóbbi ügyvédje nem igazán tudott segíteni neki, Jackie úgy dönt, hogy ő védi magát a bíróságon.

Jackie vicces és vulgáris viselkedése alkalmanként szórakoztatja az esküdteket, de folyamatosan irritálja a bírót, az ügyvédeket, a tanúkat és a vádlottakat, beleértve a maffiába tartozó barátait is. Ahogy a hetekből hónapok lesznek, a bírósági ügy maratoni üggyé válik. Egy ebédszünetben a keresztapa, Nick Calabrese megfenyegeti, Finestein bíró pedig többször is bírósági eljárás megsértése miatt figyelmezteti a karizmatikus maffiózót.

Több hónap után Jackie a szó szoros értelmében cirkuszi eseménnyé változtatja a tárgyalótermet, a bíró ultimátumot ad neki. Jackie ezután megváltoztatja a stílusát, és megpróbál tisztességesebben viselkedni. A vád kihasznál minden lehetőséget és Jackie gyengeségét. A Tony Compagna kihallgatása előtti vetkőztetés során a helyzet elfajul, és Jackie-t megverik az őrök. Sérülten jelenik meg a tárgyalóteremben, de a bíró kérdéseire nem válaszol, azt állítja, hogy elesett. Később tartózkodik attól, hogy keresztkérdéseket tegyen fel drogfüggő unokatestvérének.

Két év elteltével a tárgyalás véget ér, és a vád és a védelem elmondja záróbeszédét. A család védőügyvédje arra hivatkozik, hogy a vádlottak csak azért állnak bíróság előtt, mert olaszok, és hogy semmi sem bizonyított. Jackie könyörög az esküdtszéknek, hogy ne a barátait büntessék meg, és ne szakítsák el őket a családjuktól, hanem inkább találják őt egyedül bűnösnek, hiszen úgyis 30 évet kell letöltenie. A szenzációs 14 órás tanácskozás után az esküdtszék felmenti az egész maffiacsaládot. Jackie visszatér a börtönbe, ahol a rabtársaitól tapsot kap.

A stáblista alatt megemlítik, hogy Jackie DiNorscio összesen 17 évet ült börtönben, soha nem működött együtt a hatóságokkal, és a börtönbüntetés után visszatért a családjához. A film forgatása közben, 2004-ben halt meg.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Jackie DiNorscio Vin Diesel Selmeczi Roland
Ben Klandis Peter Dinklage Háda János
Sean Kierney Linus Roache Epres Attila
Sidney Finestein bíró Ron Silver Kertész Péter
Bella DiNorscio Annabella Sciorra Kéri Kitty
Nick Calabrese Alex Rocco Fülöp Zsigmond
Rizzo Jerry Adler
Tony Compagna Raúl Esparza
Max Novardis Richard Portnow Kristóf Tibor
Marina DiNorscio Aleksa Palladino Mezei Kitty
Chris Newberger Robert Stanton Schnell Ádám
Sara Stiles Marcia Jean Kurtz Menszátor Magdolna
Jerry McQueen Domenick Lombardozzi
Harry Bellman Josh Pais Balázsi Gyula

Megjelenés[szerkesztés]

A Védd magad!-at 2006. március 17-én mutatták be a mozikban. A filmet DVD-n 2006. június 27-én adták ki.[3] A film Spanyolországban 2011. augusztus 31-én, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2012. október 9-én jelent meg Blu-ray-en.[4][5]

Bevétel[szerkesztés]

A rossz marketing miatt[forrás?] a film rosszul teljesített a jegypénztáraknál; első hétvégéjén mindössze 608.804 dollárt keresett (439 mozi, mozinként átlagosan 1386 dollár). A hazai piacon 1.173.643 dollárt, a tengerentúlon pedig 1.457.700 dollárt hozott, összesen 2.631.343 dollárt termelt. A film költségvetése 13 millió dollár volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Find Me Guilty című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Find Me Guilty – Der Mafiaprozess című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Find Me Guilty (2006) – Box Office Mojo. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  2. ISzDb - Védd magad! (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  3.  Find Me Guilty [DVD]. Century City, Los Angeles20th Century Fox.
  4. Find Me Guilty Blu-ray Release Date August 31, 2011 (Declaradme Culpable) (Spain). blu-ray.com . (Hozzáférés: 2020. január 25.)
  5. Find Me Guilty Blu-ray Release Date October 9, 2012. blu-ray.com . (Hozzáférés: 2020. január 25.)

További információk[szerkesztés]