Andra Manfelde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andra Manfelde
SzületettAndra Manfelde
1973
Kuldīga Latvian SSR Lett SZSZK
Állampolgárságalett
Nemzetiségelett
Foglalkozásaíró, költő
SablonWikidataSegítség

Andra Manfelde (Kuldīga, 1973 –) lett írónő. Lettország Szovjetunióból történt kiválását követően felnőtt kortárs irodalom reprezentánsa. Nemzetközi elismerést 2006-ban szerzett első könyvével, „Adata” („A tű”), az Európai Elsőkönyvesek Budapesti Fesztiválján.

Élete[szerkesztés]

A Riga Művészeti és Dizájn főiskola szobrász szakán tanult. Első írása 2002-ben a Karogs (Zászló) irodalmi folyóiratban jelent meg 2002-ben. 2003-ban a Luna (Hold) folyóirat a legjobb első verses költő címmel tüntette ki. 2004-ben elnyeri a Dán Kultúrintézet Hans Christian Andersen pályázatának első díját. 2006-ban az Európai Elsőkönyvesek Budapesti Fesztiválján díjazzák az Adata (A tű) című könyvét. A regény önéletrajzi elemeket dolgoz fel. Témája a kábítószeresek világában szerzett élményei, az elvonókúra, az irodalom, a festészet és a hit, amiknek segítségével a főhősnő megtalálja a kiutat a függőségből. A regényből rockoperát írtak. Ezt nagy sikerrel játszották Lettországban.

2010-ben jelent meg Zemnīcas bērni (Kunyhók gyermekei) című könyve, amely családjának szibériai száműzetését dolgozza fel egy 7 éves kislány szemszögéből. A könyv érdekessége, hogy a kötetet nagyapja eredeti szibériai fényképei illusztrálják.

Művei[szerkesztés]

  • Adata („A tű”) – 2005
  • Betona svētnīcas („Beton templom”) – 2008
  • Sauc mani par mēnestiņu („Hívjál engem holdacskának”) – 2009
  • Zemnīcas bērni („Kunyhók gyermekei”) – 2010
  • Ceļojums uz mēnesi. VisbijaVentspilsVisbija. („Egy hónapos utazás”) – 2011

Magyar fordítások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]