Nyolcvan nap alatt a Föld körül (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyolcvan nap alatt a Föld körül
A 80 nap alatt a Föld körül korabeli kiadása
A 80 nap alatt a Föld körül korabeli kiadása
Szerző Jules Verne
Jules Verne 05.jpg
Eredeti cím Le Tour du monde en quatre-vingts jours
Ország  Franciaország
Nyelv francia
Téma utazás
Műfaj kalandregény
Következő A rejtelmes sziget
Kiadás
Kiadás dátuma 1873
Magyar kiadó Móra Ferenc Könyvkiadó, Könyvmolyképző Kiadó
Magyar kiadás dátuma 1957, 1971, 1980, 1993, 1996, 2000, 2008
Fordító Csatlós János (1957, 1971, 1980, 1993, 1996, 2008)
Szász Károly (2000)
Illusztrátor Bokros Ferenc, Szecskó Tamás
Média típusa könyv
Oldalak száma 224 (1957), 268 (1980), 280 (2008)
ISBN ISBN 9631121763 (1980) ISBN 9634274617 (2002)
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben

A Nyolcvan nap alatt a Föld körül Jules Verne 1873-ban megjelent egyik legsikerültebb és legnépszerűbb regénye.[1]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Phileas Fogg fogadása a Reform Klubban (Léon Benett illusztrációja)
Auda hercegnő megmentése Indiában
Utazás vitorlás szánnal a prérin keresztül
Érkezés az utolsó másodpercben

A gazdag, különc és zárkózott Phileas Fogg, a londoni Reform Klub 40 éves, kifogástalanul udvarias, de magának való tagja az újságolvasást és a whist játékot kedvelte leginkább. Az egyik napon a titokzatos és hallgatag úriember - mivel a borotválkozó vize 2 Fahrenheit fokkal eltért az előírtaktól - elcsapta James Forstert, az inasát. Egy 30 éves francia fiatalembert, Jean Passepartout-t vette fel inasának. Fogg egy klubbéli beszélgetést követően - 1872. október 2-án - vállalkozott arra, hogy egy 20.000 fontos fogadás keretében (ami teljes vagyonának mintegy felét tette ki) 80 nap (1920 óra) alatt körbeutazza a Földet. Megígérte, hogy bizonyságul minden határállomáson láttamoztatja majd az útlevelét. A fogadásban részt vevő felek az útvonalat is meghatározták: London - Szuez - Bombay - Calcutta - Hongkong - Jokohama - San Francisco - New York - London.

Városok Közlekedési eszköz Idő
Londonból Szuezbe vasút és gőzhajó 7 nap
Szuezből Bombayba gőzhajó 13 nap
Bombayból Calcuttába vasút és elefánt 3 nap
Calcuttából Hongkongba gőzhajó 13 nap
Hongkongból Jokohamába gőzhajó 6 nap
Jokohamából San Franciscóba gőzhajó 22 nap
San Franciscóból New Yorkba vasút és vitorlás szán 7 nap
New Yorkból Londonba gőzhajó és vasút 9 nap

Egy Scotland Yard nyomozó, aki (tévesen) egy angliai - 50 000 fontos - bankrablás tettesét vélte felismerni Foggban, folyamatosan hátráltatta főhősünket célja teljesítésében. Mr. Fogg és kísérője a Szuezből Bombayig tartó hajóúton két nap előnyre tett szert, amit aztán hamarosan elvesztettek, mert találkoztak a szépséges Auda hercegnővel, akit a barbár helyi törvények miatt - halott férjével együtt - máglyán akartak elégetni. Passepartout egy merész húzással megmentette a fiatal özvegyasszony életét, s immáron hármasban folytatták az izgalmas versenyfutást az idővel.

Wilbur Fix felügyelő sem tétlenkedett, Calcuttában sikerült letartóztattatnia Foggékat, ám ők tetemes óvadék ellenében megmenekültek a bebörtönzéstől, s így Fix tovább kényszerült követni őket Hongkongba. Itt Fogg és Auda - a nyomozó mesterkedésének köszönhetően - lemaradtak a Jokohamába induló Carnaticról. Phileas kibérelte a Tankadère kétárbocos hajót, majd a hercegnővel valamint Fixszel együtt elhajóztak Sanghaj felé. Ugyanis a San Franciscó-i gőzhajó nem Jokohamából indult, hanem Sanghaj volt az indulási kikötője. A kis kétárbocos hajó útját hatalmas vihar zavarta, csodával határos módon sikerült a legénységnek és az utasoknak megmenekülniük. Passepartout - akit az angol nyomozó korábban leitatott (sőt még egy ópiumos pipát is a szegény francia szájába dugott) - a Carnaticon találta magát. Kábulatában valahogy feljutott a gőzhajóra, de a gazdája és útitársa lemaradtak a vízi járműről, mivel nem értesültek a korábbi indulásról. Jokohamában, hogy éhen ne haljon, a francia beállt egy cirkuszba artistának. Egy előadáson megismerte a nézőtéren ülő gazdáját, és csapot-papot otthagyva, odaszaladt Fogghoz. A japán kikötővárosban Fix felügyelő megkapta a konzulátuson a Fogg elleni letartóztatási parancsot, de itt semmire sem ment vele, mert már nem angol fennhatóság alatt álló területen tartózkodtak. Jokohamából együtt indultak tovább (mind a négyen) San Franciscóba.

Az Amerikába tartó General Grant gőzhajó útja eseménytelen volt, ha nem számítjuk bele azt a pár pofont, amit Fix felügyelő kapott büntetésül a gonoszkodásáért Passepartout-tól. Az angol rendőr felfedte kilétét a francia inas előtt, és közölte vele, hogy most már a szövetségesük, és nem ellensége Phileasnek, mert minél előbb szeretné Mr. Foggot angol földön látni. San Franciscóban - Passepartout kivételével - sétát tettek a városban, és belekeveredtek egy békebíró választáson két párt híveinek párharcába. Ezen a rendezvényen rengeteg pofon talált gazdára, s Auda hercegnőt is alig tudták a kísérői megvédeni. A két férfi ruhája rongyossá tépődött, s Fix - hogy védje Foggot - hatalmas ütést kapott a fejére egy amerikai őrnagytól. A Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig 3786 mérföldes út várt az utazókra, 7 nap állt a rendelkezésükre e távolság megtételére. A vonat sebesen robogott, de heves hóesés, egy hatalmas bölénycsorda és a mormonok történetéről tartott előadás késleltette az utazókat. Ráadásul Stamp őrnagy is feltűnt a vonaton, akivel Foggék San Franciscóban összetűzésbe keveredtek. Az amerikai tiszt beleszólt az utazók kártyapartijába, s emiatt majdnem pisztolypárbajra került sor. A sziú indiánok azonban megtámadták a szerelvényt, s az utasok védekezésre kényszerültek. Passepartout sikeresen megállította a vonatot egy erőd közelében, a katonák pedig elkergették az indiánokat. A francia fiú azonban - két másik utassal együtt - eltűnt, ám Fogg becsületbeli ügynek tekintette, hogy kiszabadítsa az inasát. Harminc önkéntes katona is vele tartott, és sikeresen megmentették a három férfit. A vonat azonban közben továbbment, ezért Phileas ismét nehéz helyzetbe került, már 20 óra idővesztesége volt. Fix segítségével sikerült egy vitorlás szánt szerezniük, és óránként 40 mérföldes, szédítő sebességgel - prérifarkasok kitartó kíséretében - száguldottak Omaha felé. Innen Chichagóba, majd egy másik vonattal New Yorkba utaztak. A China nevű gőzöst 45 perccel késték le, úgy tűnt (már nem először), hogy Phileas Fogg elveszítette a fogadást.

Egy fogadóban töltött éjszaka után Fogg a kikötőben megállapodott a Bordeaux-ba hajózó Andrew Speedy kapitánnyal, hogy fejenként 2000 dollárért vele tarthatnak. Amikor a teherhajó az óceánon volt, akkor a ravasz angol lefizette a hajó legénységét, hogy más célállomás felé, teljes gőzzel Liverpool irányába hajózzanak, ezért Speedyt a kabinjába zárták. Később a kapitányt kiengesztelte Fogg, 60 000 dollárért megvásárolta tőle a hajóját, ráadásul a vén tengeri medve megtarthatta a Henrietta vasborítását és a gőzgépezetét. A kereskedelmi hajón azonban kevés volt a szén, ezért az utazás vége felé az összes berendezést, a faborítást, még az árbocokat is eltüzelték, hogy elérjék az ír partokat. Queenstownból gyorsvonattal Dublinba mentek, majd innen egy szupergyors steamerrel Liverpoolba „repültek”. December 21-én, húsz perccel déli tizenkettő előtt Phileas Fogg végre partot ért a liverpooli kikötőben, csupán hat óra választotta el Londontól.

Ekkor a túlbuzgó Fix felügyelő - élve a lehetőséggel - letartóztatta Phileas Foggot, akit bankrablónak tartott, s ezzel a hibás vélekedéssel utazta vele körül a Földet. A félreértés kiderült, szerencsére az igazi bankrablót három nappal korábban letartóztatta az angol rendőrség. Foggot szabadon engedték, de a Londonba induló vonatot már lekésték, az órákkal ezelőtt elindult. Fix bocsánatkérésére Phileas egy hatalmas ökölcsapással válaszolt, a „K.O.” még Passepartout elismerését is kivívta. Bérelt különvonattal utazott a társaság Londonba, de 5 perccel a kitűzött határidő után érkeztek meg az angol fővárosba. Fogg házában egy napig attól tartottak, nehogy az úr kárt tegyen magában. A férfinak teljesen más járt a fejében, feleségül akarta venni Auda hercegnőt, s ezért elküldte az inasát a közelben lakó főtisztelendő úrhoz, hogy vele egyeztessék az esküvő időpontját. Passepartout Samuel Wilsontól tudta meg, hogy 24 órával hamarabb érkeztek vissza az utazásukból, így a gazdája még megnyerheti a fogadást. Lóhalálában a Reform Klubba siettek, ahová a világutazó másodpercre pontosan meg is érkezett.

A térkép Phileas Fogg Föld körüli utazását mutatja be a regényben leírtak szerint. Fekete szín: vasút, kék: gőzhajó, sárga: extrém jármű

Phileas Fogg húszezer fontot nyert, 19 ezret költött, a kettő közötti különbséget Passepartout és Wilbur Fix felügyelő között osztotta el fele-fele arányban. Fogg mit nyert az utazással?

„Hogy semmit? Mondjuk, hogy semmit, legfeljebb bájos feleségét, aki - bármily hihetetlenül hangzik is - oly boldoggá tette, amilyen boldog még senki sem volt.”

– Részlet a 37. fejezetből[2]

 • Képgaléria Léon Benett rajzaiból

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 80 nap alatt a Föld körül francia, angol és lengyel nyelven
A regény 1875-ös német kiadásának címoldala
Verne műve románul
 • Phileas Fogg
 • Jean Passepartout
 • Auda hercegnő
 • Wilbur Fix felügyelő
 • Sir Francis Cromarty, az angol hadsereg dandártábornoka
 • Andrew Stuart, mérnök
 • John Sullivan és Samuel Fallentin, bankárok
 • Thomas Flanagan, serfőző
 • Ralp Gauthier, az Angol Bank egyik igazgatója
 • John Bunsby, a kétárbocos Tankadère kapitánya
 • William Batulcar, cirkuszigazgató
 • William Hitch, mormon tiszteletes
 • Andrew Speedy, a Henrietta kapitánya
 • Samuel Wilson főtisztelendő úr

Filmfeldolgozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmforgatás Berlinben 2003-ban
 • A 80 nap alatt a Föld körül (1919) egy fekete-fehér némafilm-paródia Richard Oswald rendezésében. A filmnek ma már nincs elérhető változata.
 • Az An Indian Fantasy Story (Indiai fantáziatörténet) egy befejezetlen francia-angol alkotás 1938-ból, ami a Reform Club-i fogadást, illetve az indiai hercegnő megmentését mutatja be. A filmet sosem fejezték be.
 • A legismertebb feldolgozás 1956-ban került napvilágra: 80 nap alatt a Föld körül címmel, David Niven és Cantinflas főszereplésével. A film nyolc Oscar-díj jelölésből ötöt nyert meg, többek közt a legjobb filmnek járó díjat.
 • A Have Gun – Will Travel című amerikai sorozat egyik részének címe „Fogg Bound” (Fogg utazása), melyben a sorozat főhőse, Paladin (Richard Boone) egy ideig elkíséri útján Phileas Foggot (Patric Knowles). A részt 1960. december 3-án sugározták a CBS nevű amerikai csatornán.
 • 1963-ban megjelenik a The Three Stooges Go Around the World in a Daze (A dilis trió a Föld körül).
 • A Hanna-Barbera animációs stúdió által 1969 és 1971 között készített The Cattanooga Cats (Cattanooga-i macskák) egyik részének címe 79 nap alatt a Föld körül.
 • A Festival of Family Classics (Családi klasszikusok fesztiválja) című rajzfilmsorozat részeként 1972-ben jelenik meg a 80 nap alatt a Föld körül, az amerikai Rankin/Bass stúdió és a japán Mushi Production közreműködésével.
 • Az egy évados 80 nap alatt a Föld körül című rajzfilmsorozat 1972-ben lát napvilágot az ausztráliai Air Programs International gondozásában. Az NBC csatorna 1972-73 között sugározta Amerikában szombat reggelenként.
 • Az 1976-os Csizmás kandúr a világ körül című animét a Toei Animation készítette.
 • A BRB Internacional nevű spanyol stúdió gondozásában létrejött 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal 1981-ben jelenik meg, illetve 1993-ban egy második évaddal (ami még két Verne regényt dolgoz fel).
 • A Tweety’s High Flying Adventure (Csőrike magasröptű kalandjai) a Bolondos dallamok több szereplőjét is felvonultató rajzfilm, amit a Warner Brothers adott ki 2000-ben. Csőrikének nemcsak a világot kell körbeutaznia, de 80 macskamancs lenyomatot is kell szereznie, miközben Szilveszter támadásait próbálja elhárítani.
 • Az alapötletet magában foglaló, de galaktikus térre kiterjesztett Ginga Shippu Sasuraiger című anime 1983-ban születik meg.
 • Egy 1989-es háromrészes minisorozatban Pierce Brosnan Foggot, Eric Idle Passepartout, Peter Ustinov pedig Fixet játssza, illetve több tévésztár is feltűnik kisebb szerepekben. A hősök valamivel nehezebb utat tesznek meg, mint a könyvbéli karakterek, ezenkívül a forgatókönyv számos korabeli sztárt is említ, akikről a könyv nem ír.
 • A történetet ismét vászonra viszik 2004-ben, szintén 80 nap alatt a Föld körül címmel.
 • A BBC Michael Palinnel (aki a Monty Python tagja volt) létrehoz 1989-ben egy sorozatot, mely a könyv útját követi. Ez az egyike azoknak az úti beszámolóknak, melyeket Michael Palin a BBC-vel tett, s ami sikeres átmenetet képez komikus karrierjével. A legújabb sorozat hasonló formában 2007-ben jelent meg Michael Palin: Új Európa címmel.
 • Az Around the World in 80 Plates (80 tányérral a Föld körül) egy amerikai valóságshow, ami 2012. május 9-én kezdődött a Bravo amerikai tévécsatornán. A sorozatban 12 szakácsot követhetünk nyomon, akik 10 országban 44 nap alatt mérik össze tudásukat a szakácsművészet területén. Az egyes epizódokban a versenyzők különböző nagyvárosokba látogatnak, ahol megismerkednek a helyi szokásokkal, a kultúrával és a konyhaművészettel, oly módon, hogy számos kihívásban vesznek részt. A végén egy párbajban csapnak össze, ahol nem csak újra kell alkotni, de új formában fel is kell tálalni a menüket a világhírű éttermeknek és nagy igényeket támasztó tulajdonosaiknak. A műsor házigazdája két professzionális szakács, Curtis Stone és Cat Cora.

A Filmfeldolgozások rész az Around the World in Eighty Days című angol Wikipédia-szócikk Onscreen szakaszának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Képregény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jules Verne regényét Cs. Horváth Tibor és Fazekas Attila dolgozta fel képregény formában.[4] A 32 oldalas képregényt először a Füles közölte folytatásokban az 1981. év 42. számától az 1982. év 5. számáig.[5]

Az Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó 1989-ben jelentette meg a Klasszikusok képregénytára sorozat 2. köteteként.[6]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Az értékelés Legeza Ilona ismertetőjének első mondatában szerepel
 2. Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül (Puedlo Kiadó, 2000, 180. oldal)
 3. Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül (Puedlo Kiadó, 2000, 178. oldal)
 4. Klasszikusok Képregénytára - 80 nap alatt a Föld körül képregény adatai
 5. Képregénytörténet - Füles magazin
 6. A képregény adatai

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyolcvan nap alatt a Föld körül (regény) témájú médiaállományokat.