Piszkos Fred, a kapitány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Piszkos Fred, a kapitány
Az első kiadás címlapja, 1940-ből
Az első kiadás címlapja, 1940-ből
Szerző Rejtő Jenő
Eredeti cím Piszkos Fred, a kapitány
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Műfaj regény
Előző Az elveszett cirkáló
Következő Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
Kiadás
Kiadás dátuma 1940
Média típusa könyv
ISBNISBN 9789632973401
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben

A Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő P. Howard álnéven írt regénye, amely 1940-ben jelent meg. A könyvet színpadra Barnóczky Ákos,[1] Somogyi István és Malgot István is adaptálta.[2] Emellett Korcsmáros Pál – akárcsak Rejtő több más, híres regényét – képregényben is feldolgozta.[3] 2006-ban hangoskönyv formában kiadta a Kossuth Kiadó, Bodrogi Gyula előadásában.[4]

Tartalom[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Fülig Jimmy-t egy verekedés után a Honolulu Star nevű luxusgőzös szállásmestere ráveszi, hogy dolgozzon az általa megvert fűtő és pincér helyett, kettejük fizetéséért. A hajón megismerkedik Mr. Irvinggel, aki inkognitóban St. Antonio uralkodó főherceg, aki szeretné megismerni az „alvilágot”. Kölcsönösen kitanítják egymást, hogy ne bukjanak le a pár napos kaland közben és szerepet cserélnek.

A Vadsuhanc néven az alvilágba merült főherceget titokban Piszkos Fred segíti, akiről nem tudja, hogy valójában az apja. A főúr Szingapúrban megismerkedik az alvilág több hírhedt alakjával és egyik vezetőjével, aki egy gyönyörű, ám félelmetes nő: Vöröskarom.

A St. Anionio de Vicenzo Y Galapagos főherceg helyébe lépő Fülig Jimmy már majdnem elvész a kormányzás útvesztőiben, de szorongatott helyzetében félelmetes ökleire mindig számíthat.

A főhősöknek számos bonyodalom eredményeként sikerül megakadályozniuk, hogy Alvarez - volt elnök - és szövetségesei megdöntsék a Boldogság szigetek törvényes uralkodójának trónját. Boldog befejezésként a főherceg feleségül veszi az összeesküvő Alvarez lányát.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A játék[szerkesztés]

„Fülig Jimmy rendet tesz” – részlet Korcsmáros Pál Piszkos Fred, a kapitány képregény adaptációjából

A könyv alapján 2010-ben Aczél Zoltán és Árvai Péter játékot készített; ezt a Gém Klub Kft. adta ki.[5] A játékban a játékosok megpróbálnak a négy kocsmában és a három főszereplőnél a családtagjaikkal minél többször többséget kialakítani, hogy ezzel egyrészt gengszterkártyákat szerezzenek, másrészt a középső mezőkön befolyásra tegyenek szert a három főszereplőnél, aztán mindezt arra használják, hogy a nagy balhéban minél nagyobb részesedést szerezzenek. A nagy balhéra minden menet végén sor kerül, amikor a gengszterek felsorakoznak a tíz gengsztermezőn.[6][7]

Kapcsolódó könyvek[szerkesztés]

A könyv előzményének Az elveszett cirkáló tekinthető, ebben a könyvben szerepelt először Piszkos Fred.[8] A könyv folytatása a Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára, amiben Theobald Lincoln milliomos egy expedíciót indít, amelynek tagjaként Fülig Jimmy is megjelenik.[9] A negyedik Piszkos Fred-könyv A megkerült cirkáló, ebben Piszkos Fred egy elveszett hajót próbál felkutatni.[10]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Piszkos Fred, a kapitány témában.

Fordítások[szerkesztés]

2015-ben megjelent angol nyelven, „Dirty Fred, The Captain” címen, Henrietta Whitlock fordításában.[11][12][13] A könyv a „Dirty Fred series” sorozat második kötete.

A könyv román nyelven is megjelent 1991-ben, „Fred-Jeg, Căpitanul” címen, az Editura Porus kiadó gondozásában.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Piszkos Fred, a kapitány a port.hu-n
 2. Színházi Adattár
 3. Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál: Piszkos Fred, a kapitány[halott link]
 4. A hangoskönyv a bookline.hu-n
 5. Információk a társasjátékról[halott link]
 6. A Piszkos Fred, a kapitány játék szabályzata. [2012. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 5.)
 7. A játékszabály videóban, YouTube
 8. Az elveszett cirkáló. [2012. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 6.)
 9. Piszkos fred közbelép. [2012. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 6.)
 10. Archivált másolat. [2012. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 6.)
 11. Dirty Fred, The Captain. Goodreads , 2015. március 19. (Hozzáférés: 2018. március 15.) „Dirty Fred, the lost battleship’s infamous captain, shows a different side in this novel: the side of a soft hearted father, who ...”
 12. Kiadó: CreateSpace Independent Publishing (2018), (10) ISBN 1508926255, (13) ISBN 9781508926252
 13. https://www.thriftbooks.com/a/henrietta-whitlock/2282153/[halott link] Thriftbooks, Books by Henrietta Whitlock, Dirty Fred series
 14. Fred-Jeg, Căpitanul , Editura Porus, 1991, traducere de Victoria și Constantin Olariu, ISBN 973-9127-30-4

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]