Piszkos Fred, a kapitány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Piszkos Fred, a kapitány
Az első kiadás címlapja, 1940-ből
Az első kiadás címlapja, 1940-ből
Szerző Rejtő Jenő
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Műfaj regény
Előző Az elveszett cirkáló
Következő Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
Kiadás
Kiadás dátuma 1940
Média típusa könyv
ISBNISBN 9789632973401
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben

A Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő P. Howard álnéven írt regénye, amely 1940-ben jelent meg. A könyvet színpadra Barnóczky Ákos,[1] Somogyi István és Malgot István is adaptálta.[2] Emellett Korcsmáros Pál – akárcsak Rejtő több más, híres regényét – képregényben is feldolgozta.[3] 2006-ban hangoskönyv formában kiadta a Kossuth Kiadó, Bodrogi Gyula előadásában.[4]

Tartalom[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Fülig Jimmy-t egy verekedés után a Honolulu Star nevű luxusgőzös szállásmestere ráveszi, hogy foglalja el az általa megvert fűtő és pincér helyét kettejük fizetéséért. A hajón megismerkedik Mr. Irvinggel, aki inkognitóban St. Antonio uralkodó főhercege, és szeretné megismeri az alvilágot. Kölcsönösen kitanítják egymást, hogy ne bukjanak le a pár napos kaland közben és szerepet cserélnek.

A Vadsuhanc néven az alvilágba merült főherceget titokban Piszkos Fred segíti, akiről nem tudja, hogy valójában az apja. A főúr Szingapúrban megismerkedik az alvilág több hírhedt alakjával és egyik vezetőjével, aki egy gyönyörű, ám félelmetes nő: Vöröskarom.

A St. Anionio de Vicenzo Y Galapagos főherceg helyébe lépő Fülig Jimmy már majdnem elvész a kormányzás útvesztőiben, de szorongatott helyzetében félelmetes ökleire mindig számíthat.

A főhősöknek számos bonyodalom eredményeként sikerül megakadályozniuk, hogy Alvarez - volt elnök - és szövetségesei megdöntsék a Boldogság szigetek törvényes uralkodójának trónját. Boldog befejezésként a főherceg feleségül veszi az összeesküvő Alvarez lányát.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A játék[szerkesztés]

„Fülig Jimmy rendet tesz” – részlet Korcsmáros Pál Piszkos Fred, a kapitány képregény adaptációjából

A könyv alapján 2010-ben Aczél Zoltán és Árvai Péter játékot készített; ezt a Gém Klub Kft. adta ki.[5] A játékban a játékosok megpróbálnak a négy kocsmában és a három főszereplőnél a családtagjaikkal minél többször többséget kialakítani, hogy ezzel egyrészt gengszterkártyákat szerezzenek, másrészt a középső mezőkön befolyásra tegyenek szert a három főszereplőnél, aztán mindezt arra használják, hogy a nagy balhéban minél nagyobb részesedést szerezzenek. A nagy balhéra minden menet végén sor kerül, amikor a gengszterek felsorakoznak a tíz gengsztermezőn.[6][7]

Kapcsolódó könyvek[szerkesztés]

A könyv előzményének Az elveszett cirkáló tekinthető, ebben a könyvben szerepelt először Piszkos Fred.[8] A könyv folytatása a Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára, amiben Theobald Lincoln milliomos egy expedíciót indít, amelynek tagjaként Fülig Jimmy is megjelenik.[9] A negyedik Piszkos Fred-könyv A megkerült cirkáló, ebben Piszkos Fred egy elveszett hajót próbál felkutatni.[10]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Piszkos Fred, a kapitány témában.

Fordítások[szerkesztés]

2015-ben megjelent angol nyelven, „Dirty Fred, The Captain” címen, Henrietta Whitlock fordításában.[11][12][13] A könyv a „Dirty Fred series” sorozat második kötete.

A könyv román nyelven is megjelent 1991-ben, „Fred-Jeg, Căpitanul” címen, az Editura Porus kiadó gondozásában.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Piszkos Fred, a kapitány a port.hu-n
 2. Színházi Adattár
 3. Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál: Piszkos Fred, a kapitány
 4. A hangoskönyv a bookline.hu-n
 5. Információk a társasjátékról
 6. A Piszkos Fred, a kapitány játék szabályzata
 7. A játékszabály videóban, YouTube
 8. Az elveszett cirkáló
 9. Piszkos fred közbelép
 10. [1]
 11. Dirty Fred, The Captain. Goodreads , 2015. március 19. „Dirty Fred, the lost battleship’s infamous captain, shows a different side in this novel: the side of a soft hearted father, who ...”
 12. Kiadó: CreateSpace Independent Publishing (2018), (10) ISBN 1508926255, (13) ISBN 9781508926252
 13. https://www.thriftbooks.com/a/henrietta-whitlock/2282153/ Thriftbooks, Books by Henrietta Whitlock, Dirty Fred series
 14. Fred-Jeg, Căpitanul , Editura Porus, 1991, traducere de Victoria și Constantin Olariu, ISBN 973-9127-30-4

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]