Korcsmáros Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korcsmáros Pál
Született1916. május 22.
Budapest
Elhunyt1975. május 24. (59 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Gyermekei
Foglalkozásagrafikus, könyvillusztrátor és újságíró
SírhelyeRákospalotai köztemető (17, 1, R/XII, 26)
SablonWikidataSegítség

Korcsmáros Pál (Budapest, 1916. május 22.Budapest, 1975. május 24.), magyar grafikus, könyvillusztrátor, képregényrajzoló és újságíró, Korcsmáros Péter operaénekes és Korcsmáros György színész, rendező édesapja.

Életrajz[szerkesztés]

A kereskedelmi iskola elvégzése után műszaki rajzoló, majd törvényszéki tudósító lett. 1944-ben az üldözések idején segített a bajba jutottakon, hamis iratokat készített számukra.

A háború befejezése után a sajtóhoz került. 1945-től a Kossuth Népe, a Képes Hét, a Friss Újság, a Béke és Szabadság munkatársa, közben egy ideig a Néphadsereg Lapjának tördelőszerkesztőjeként is dolgozott. Első képregénye 1955-ben a Szabad Ifjúságban jelent meg Hazádnak rendületlenül… címmel, amely Vörösmarty Mihály életét dolgozta fel.

1957-ben a Füles című hetilap egyik alapító tagja. Az 1958-ban megjelent Dumas Monte Cristo grófjának adaptációját tartják az első, igazán kiforrott képregényének. Tíz éven át tartó diadalút vette kezdetét, megszülettek a műfaj emblematikus darabjai, Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitányával az élen.

A realista stílust képes volt annyira groteszkre torzítani, hogy a Rejtő-regények legavatottabb rajzolójává vált, de Rideg Sándor Indul a bakterházát is nehéz lenne más figurákkal elképzelni. Volt úgy, hogy pályája csúcsán 180 képkockát rajzolt meg havonta.

Korcsmáros népszerűsége töretlen maradt, míg 1968-ban meg nem romlott látása, és egyre gyengébb minőségű rajzokat készített. Operációja után még visszatért régi, letisztult stílusához, de rajzban már nem volt olyan dinamikus, mint fénykorában.

1975. május 24-én hunyt el Budapesten.

Emlékezete[szerkesztés]

Korcsmáros Pál-díj[szerkesztés]

A Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével 2012-ben hozta létre a róla elnevezett díjat. A Korcsmáros Pál-díjat az a képregényrajzoló nyerheti el, aki előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel. [1]

Főbb képregényei[szerkesztés]

  • Dumas: A három testőr (1959)
  • Gárdonyi Géza: Egri csillagok (1959)
  • Arany János: Toldi (1963)
  • Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány (1964)
  • Rideg Sándor: Indul a bakterház (1967)
  • Heltai Jenő: Az ezerkettedik éjszaka (1973)
  • A Rejtő Jenő-képregényeket felújítva és színezve 2004-től keményfedeles kiadásban újra megjelentette a Képes Kiadó.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Korcsmáros Pál-díj 
  2. Képes Kiadó: A Rejtő-Korcsmáros képregények felújítása (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. október 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]