Napirajz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Napirajz egy humoros webképregény, melynek alkotója Merényi Dániel, ismertebb nevén grafitember, vagy Grafit. A sorozat 2005 májusa óta jelenik meg alkotója blogján. A webképregény képsorai hétköznapi eseteket, eseményeket figuráznak ki ironikus és szatirikus formában, igen gyakran közönséges, erőszakos vagy erotikus módon.[1] A sorozatnak népszerűsége folytán eddig öt nyomtatott gyűjteménykötete is megjelent: az első 2007, második 2008 decemberében, a harmadik 2009 decemberében a Titkos Fiók kiadásában,[2] a negyedik 2010 decemberében és végül az ötödik 2012 novemberében. Egyszerűbb és rövidebb, a közélet aktuális eseményeit parodizáló alkotásai 2012-től az Index, 2020 óta pedig a Telex hírportálok Napirajz rovatában jelennek meg.[3] [4]

A sorozat szereplői[szerkesztés]

Szultán egy kutya, aki kis testmérete ellenére igen kegyetlen és erős. Ennek oka, hogy gazdája, a Gébics csaposa, Röné „BBC-vel aljasítja”. A sorozat bizonyos rajzain csak utalást találunk a kutya jelenlétére, például a Gébics presszó ajtaja melletti kutyaházból kihallatszó zajok formájában.

Röné, a Gébics nevezetű vendéglátóipari egység (pontos megnevezése: eszperszó, eperszó, illetve eszperósz) csaposa. Kopasz és mindig napszemüveget visel. Kedvenc időtöltése a pult mögött állva különböző tárgyak (pl. söröskorsó, varrógép) takarítása, illetve Szultán trenírozása.

Ezoterikus János, a Gébics egyik törzsvendége, aki különböző megmagyarázhatatlan jelenségeket produkál. Ő álmodja meg, hová tűnik Szultán, mikor elrabolják.

Evelin, egy betonkocka, akinek van szeme és szája (egyes rajzokban végtagjai is). Párja és gyermeke is van.

Ernőke, aki folyamatosan négyéves, ám túlságosan magas a tesztoszteronszintje, ezért állandó szexuális izgalomban van.

Tibor, aki reménytelenül szerelmes Ciccmann művésznőbe és mindent elkövet azért, hogy szíve hölgyét megszerezze, illetve a művésznő jó hírét sértő embereket megleckéztesse. Ezen két cél elkeseredett hajszolása keretében szerenádot tart, felvonatozik Szecsőből a művésznőhöz, illetve egy filmsztárt is meggyilkol.

Tibor, aki egy talicskában éli életét és állandó jelleggel a szájára tapadt söröskorsó kiürítésén fáradozik a Gébicsben. Valószínűleg szeme is van, de ezt csak egyszer lehetett látni, mikor a csodálkozástól megemelkedett a svájcisapkája.

Tibor, aki visszatérő vendég a Gébicsben és mindig rövidet iszik. Különös ismertetőjele a CASCO-matricából kialakított "CSAO"-felirattal ékesített diplomatatáska.

Tibor, aki a NASA programjában vesz részt egy Mars-utazáson, holott az egészet csak arra használta, hogy a barátnőjét megszerezze. Mikor ez kiderül és beadja a kilépési kérelmét, a főnöke letépi a karját.

Cynthia, Tibor (az űrhajós) menyasszonya, aki a neki szóló, napelemmel a marsi homokba karcolt szerelmes üzenet hatására elhatározza, hogy meglátogatja vőlegényét.

Antoine, a medve, aki - miután hosszú időn át sikertelenül próbált lazacot fogni - a zeneiparban helyezkedett el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Horváth, Krisztina: Blogból könyvbe (magyar nyelven). Napvilág.Net, 2007. december 13. (Hozzáférés: 2009. március 20.)
  2. Napirajz (magyar nyelven). Képregény Info. (Hozzáférés: 2009. március 20.)
  3. Index - Napirajz
  4. Telex - Napirajz

Külső hivatkozások[szerkesztés]