Varga Zerge Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varga „Zerge” Zoltán
Született1969. február 1. (55 éves)
Orosháza
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásagrafikus, illusztrátor, képregényrajzoló
IskoláiJuhász Gyula Tanárképző Főiskola
SablonWikidataSegítség

Varga „Zerge” Zoltán (Orosháza, 1969. február 1.) grafikus, illusztrátor, képregényrajzoló. Az 1990-es évek óta fontos szereplője a hazai képregényes életnek. A Kretén humormagazinnak már az első számtól állandó munkatársa, a Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál képregénysorozat egyik felújítója.

Életpályája[szerkesztés]

Varga Zoltán 1992-ben szerzett földrajz-rajz szakos tanári diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Közben helyi lapokban már 1990-ben megjelent első képregénye, a Batmanus, amelyet már a „Zerge” szignóval látott el. Reklámgrafikusként helyezkedett el, majd Kecskeméten egy rajzfilmstúdióban dolgozott storyboardokon. Képregényei és illusztrációi folyamatosan jelentek meg a Kincskeresőben, a Fülesben, később a Dörmögő Dömötörben. 1994-ben a Kretén első számában Fürcht Pál Zsolt forgatókönyve alapján kezdte rajzolni a Dállász című képregényt, amely kezdetben csak a Dallas tévésorozatot parodizálta, idővel azonban egyre több más filmes, televíziós és közéleti figura is megjelent benne. A Magyarországon páratlanul hosszú, közel 300 oldalas képregény szinte megszakítás nélkül, 2000-ig futott a lapban.

Az első öt rész után Fürcht felhagyott a képregények írásával. Zerge ezt követően saját maga is írta a Dállász részeit, bár pár epizódban segítséget kapott Podmaniczky Ferenctől, majd Fekete Imrétől. Utóbbival 1998-ban kezdődött máig tartó együttműködése, rövidebb képregényeket, karikatúrákat azonban egyedül is készít folyamatosan.

2000-ben kezdte el rajzolni a Sulinet program plakátjait, majd 2001-ben részt vett a Mr. Bean rajzfilmsorozat munkálataiban. 2002-től a Képes Kiadó számára készíti Garisa H. Zsolttal együtt a klasszikus Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál képregénysorozat felújított és kiszínezett változatait.

Képregényei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]