Ugrás a tartalomhoz

Sváb József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sváb József
Született1963. november 26. (60 éves)
nem ismert
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • képregényrajzoló
  • illusztrátor
  • rajztanár
SablonWikidataSegítség

Sváb József (1963. november 26. –) magyar képregényrajzoló, illusztrátor, rajztanár. Az 1990-es évek elején indult új magyar képregénylapok munkatársa, az első magyar nyelvű szakkönyv szerzője.

Pályafutása[szerkesztés]

Sváb József gyermekkora óta kedveli a kalandos olvasmányokat, ezeken keresztül jutott el az akkoriban a Pajtásban, a Fülesben és a Magyar Ifjúságban megjelenő képregényekhez, amelyek nagy hatással voltak rá. Mivel rajzhoz való vonzódása korán megnyilvánult, szinte természetes volt, hogy szerelmese lett a műfajnak. Már akkoriban próbálkozott kedvenc olvasmányainak képregényre való feldolgozásával. A gimnáziumi évek alatt fejlesztette rajztudását, de igazából a főiskolás évek adták meg a végső lökést a képregény rajzolás irányába.

Részt vett a Kertész Sándor alakította csoport, a Kísérleti Képregény Stúdió tevékenységében, tárlatain. Ekkoriban kezdett el illusztrációkat készíteni a Galaktika sci-fi magazin számára. Vonzódott az animáció iránt is, diplomamunkáját ebben a témában készítette. 1987-ben diplomázott a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán.

Szakmailag sokat nyújtottak neki az olasz szakemberek részvételével szervezett gödöllői és nyíregyházi képregény-táborok. Itt alapozódott meg a nyugati stílusú képregény készítésének ismeretanyaga, amit későbbi munkáiban hasznosíthatott. Rövid rajztanári működés után 1989-ben a Línea olasz-magyar kiadó munkatársa lett, melynek kiadványaiban jelentek meg rajzai, cikkei. A Krampusz című magazin névadó figurájának történeteit is ő rajzolta. Később a grafikusi munka mellett már szerkesztői feladatokat is ellátott.

A kiadó megszűnése után alkalmazott grafikusként dolgozott, majd 1990-ben megalapította saját cégét, és jelenleg is abban tevékenykedik. 1991-ben jelent meg a Képregényiskola című kötete, amely a Menő Manó magazinban közölt cikksorozatának sikeréből indult.

A Nyíregyházán élő grafikus a helyi Nagykönyv kiadó megbízásából több történelmi tárgyú könyvet illusztrált, és készített számukra kifestőt is. 2005-ben a Cherubion egyik sci-fi regényének a címlapját tervezte. 2006-tól jelennek meg ismét képregényei, és a képregényiskola egy újabb fejezetét is közölte a Fekete-Fehér Képregényantológia.

2018-ban elnyerte a Korcsmáros Pál-díjat. [1]

Az illusztrátor több Sherlock Holmes képregényt készített ,[2] melyekben a népszerű brit színészt Jeremy Brett-et ábrázolja detektívként. 2021-től Sváb József a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club VIP tagja.

Sváb József, mint alkotó szerepel a Lambiek Comiclopedia gyűjteményében. [3]

Munkái[szerkesztés]

Képregények[szerkesztés]

Szakirodalom[szerkesztés]

  • Képregényiskola (Akvarell Bt., 1991)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]