Füles (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Füles
Adatok
Típus heti rejtvénymagazin
Tematika rejtvényújság
Formátum B5

Ország  Magyarország
Alapítva 1957. február 3.
Ár 209 Ft
Kiadó IQ Press Lapkiadó Kft.
Főszerkesztő Markos Ede
Szerkesztő Szélyes Krisztina
Példányszám 78.23 ezer[1]
Nyelv magyar
Szakterület rejtvényújság
ISSN 0016-240X
A Füles weboldala

A Füles 1957. február 3-a óta Magyarországon megjelenő rejtvényújság. Főszerkesztője Markos Ede, az IQ Press Lapkiadó Kft. adja ki. Megjelenik minden kedden, az előfizetőkhöz pénteken jut el. A szlogenje 2012. június 5-ig: „A rejtvényfejtők lapja”, 2012. június 12-től: „A szórakoztató rejtvénymagazin”.

A lap profilja a gondolkodva szórakoztatás. Kezdettől fogva alapvető sajátossága, hogy minden számában a legváltozatosabb jellegű anyagokat közli. A különféle típusú keresztrejtvények mellett kérdésekkel kombinált cikkek – úgynevezett rejtvénycikkek –, kérdés-felelet játékok – azaz kvízek –, rajzos, ábrás fejtörők, rébuszok, kártya-, sakk- és logikai feladványok, fotós összeállítások találhatók benne. A lap egyik fontos rovata a képregény, amely nem azonos az amerikai képregényekkel, hanem hazai és külföldi klasszikus irodalmi alkotások feldolgozását nyújtja.

A rejtvények és a cikkek aránya 70–30 százalék. Számonként 23–25 keresztrejtvény, 35–40 egyéb fejtörő található benne, ezenkívül számos kvíz, cikk és sztárinterjú.

Rovatai[szerkesztés]

A címlapfotón nevezetes személyiség – színész, énekes, sportoló vagy televíziós sztár – látható, és ugyancsak megjelenik a Füles logója, Füles csacsi grafikája. A címlaphoz kapcsolódik a lapban megjelenő interjú.

A lapban minden héten a legkülönfélébb feladványtípusok találhatók meg a klasszikustól a frissiben kitalált újdonságig. Például Poénvadászat, hagyományos keresztrejtvény, Szókereső, Olasz módra, Kocka vagy vonal, Szám szerint, Öttusa, Bűvös nyolcas és Sudoku.

További ábrás, rajzos fejtörők: Svédasztal, Játékbarlang (benne sakk- és kártyafeladványok is), színes fotós összeállítások, SzemFüles.

A gyerekrovatban könnyed rajzos feladványok és pályázatok találhatók.

Klasszikus és modern irodalmi művek képregény-feldolgozásai kapnak helyet napjainkban két oldalon.

Szöveges rovatok: Fortuna szekerén (a címlaphoz kapcsolódó sztárinterjú), Tanár úr, kérem! (kvízösszeállítás), Ország, város (utazással, világjárással kapcsolatos), Csillagszóró (a mozi és a televízió sztárjairól), Ki mit tud (egyetlen témáról szóló totó), Képes kérdéskoktél (fotós kvízösszeállítás), Wellnessesszer (ismeretterjesztő anyag a wellness világáról), Boszorkányos botanika (növények, gyümölcsök, virágok), Állattárlat (kuriózumok állatokról), Állati kedvencek (érdekességek háziállatokról), Képzelet szárnyán (rejtvényes képzelt interjúk), Jut eszembe... (humoros összeállítás).

A lapban számonként 8-10 pályázat jelenik meg. A legtöbbször keresztrejtvények vagy kvízkérdések megfejtésének beküldőit díjazzák. Minden számban van készpénzdíj és gyerekpályázat. Ezenkívül gyakran sorsolnak ki különféle háztartási eszközöket, elektronikai cikkeket, könyveket és utazásokat. A megfejtéseket postán levélben vagy levelezőlapon, SMS-ben lehet beküldeni vagy telefonon bemondani.

Munkatársai[szerkesztés]

A szerkesztőség tagjai: Markos Ede főszerkesztő, Szélyes Krisztina vezetőszerkesztő, Brezvai Edit olvasószerkesztő, Kristóf József művészeti vezető, Gyulai Vera tervezőszerkesztő–szerkesztőségi titkárnő, Mihály Zita, Molnár József, Vincze Árpád rejtvényszerkesztők.

A lap állandó keresztrejtvény-szerkesztői: Demők Attila, Gyócsy Géza, Kresz Károly, Markos Ede, Mihály Zita, Molnár József, Schmidt János, Vincze Árpád.

A szöveges rovatok vezetői, szerzői: Brezvai Edit, Iván Katalin, Mirtse Áron, Szélyes Krisztina.

A képregények, ábrás rejtvények és karikatúrák rendszeres készítői: Bacsa Gergely, Czifferszky Béla, Fazekas Attila, Hekli Éva, Kiss Ferenc, Laczky István, Menkó László, Rák Béla, Szabó László (Téjlor), Szmodis Imre, Vass Mihály.

Története[szerkesztés]

A rejtvény újságrovatként Kultsár István Hasznos Mulatságok című hetilapjában jelentkezett először 1817-ben, majd a Regélő-Honművész, a Regélő Pesti Divatlap, a Pesti Divatlap, a Honderű és az Életképek is közölt a mai kvíz ősének tekinthető, rímbe szedett találós kérdéseket, nyelvi talányokat. Betűrejtvényeket és rébuszokat a 19. század második felének szatirikus élclapjaiban is találni. A Jókai Mór szerkesztette Üstökösbe Arany János is készített fejtörőket.

A Füles 1957. február 3-án jelent meg először. Kiadója az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat – később Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat – volt. 1992-ben privatizálták, akkortól a holland multinacionális VNU lapkiadó által alapított Erasmus Press Kiadói Kft. gondozásában jelent meg, amelynek neve 1999-ben VNU Budapest Lapkiadó lett. A magazin 2002-ben a VNU-t felvásárló finn média világcég, a Sanoma WSOY tulajdonába került, és a Sanoma Budapest Zrt. jelentette meg. Jelenlegi kiadója az IQ Press Lapkiadó Kft.

A Füles alapításától 1967-ig 28 oldalon jelentkezett, terjedelme akkor 32+4 oldalra nőtt. Eladott példányszáma az 1970-es évek végén elérte a hétszázötvenezret. Igaz, akkoriban nem volt forgalomban konkurens lap. 1994-ben oldalszáma 40, majd 1995-ben 52 (48+4 színes) oldalas lett. 2005-től a 45 grammos újságnyomó papíron nyomtatott belívből 32 oldal egy kísérőszínnel, 16 oldal pedig négyszínnyomásban jelent meg, 2013. október 22-től pedig teljes színezésben lehet kapni az újságot.

2005-ben a lapot Superbrands-díjjal tüntették ki.

A lap főszerkesztői alapításától napjainkig:

 • Gál György (1957-től 1958. júniusig)
 • Gelléri András (1958-1962-ig felelős szerkesztő, 1962-től 1968-ig főszerkesztő)
 • Tiszai László (1968-tól 1992-ig)
 • Udvari Gábor (1993-ban)
 • Sebes Tibor (1993-tól 1995-ig)
 • Bőcs Ferenc (1995-től 1997-ig)
 • Nádasi Tibor (1997-től 1998-ig)
 • Bodansky György (1998-tól 2000-ig)
 • Erős Zoltán (2000-től 2009-ig)
 • Markos Ede (2009-től)

A lapnak a Füles alapításától egészen 1996-ban bekövetkezett haláláig szerkesztője, munkatársa volt Kun Erzsébet, A rejtvény című könyv – és számos egyéb, fejtörőket tartalmazó kötet – szerzője. Ugyancsak alapító tag volt Kristóf Károly, a Ma Este című hetilapban 1924-ben közölt első magyar keresztrejtvény szerkesztője.

Amikor a Füles megjelent – és még utána is hosszú ideig –, alig akadt a magyar sajtóban politikamentes lap. Ezért és persze népszerűségének köszönhetően 1957 és 1987 között a kortárs magyar irodalom olyan kiválóságai írtak számára, mint például Heltai Jenő, Devecseri Gábor, Somlyó György, Darvas Szilárd, Örkény István, Karinthy Ferenc, Királyhegyi Pál, Kolozsvári Grandpierre Emil és Fehér Klára.

A Fülesnek – jellegénél fogva – módja nyílt rá, hogy kicsit lazább legyen, mint más lapok. Így írhatta 1971-től 1991-ig Rátonyi Róbert Terefere című rovatát, amelynek az az akkoriban példátlannak számító jellegzetessége volt, hogy az interjúalany említést tehetett magánéletéről is. Feltűnt a lap hasábjain Vitray Tamás neve is. Rovata volt a lapban F. Nagy Angélának, Gyurkovics Tibornak, Peterdi Pálnak, Rózsa Györgynek, Szilvási Lajosnak és Vágó Istvánnak. A lap állandó szerzője volt a legendás bűvész, Rodolfo is.

A legnevezetesebb képregényrajzolók Korcsmáros Pál és Zórád Ernő voltak.

A Füles honosított meg számos rejtvény- és rovattípust Magyarországon. Ilyen a Poénvadászat (ennek címe is a szerkesztőség leleménye), az Olasz módra, a Futballmeccs a rejtvénypályán és a Plusz egy vicc rejtvény, valamint az úgynevezett rejtvénycikk, amely az ismeretterjesztés sajátos műfaja. A Fülesben jelent meg először szúdoku feladvány is. E találmányok, rovatok egy részéből idővel önálló újság lett. Kvízjátékkal – amely napjaink legnépszerűbb tévéprogramjai közé tartozik – az ötvenes–hatvanas években még csak a Füles hasábjain lehetett találkozni.

Sajtótörténelmi esemény, hogy a Füles magazin 3000. száma 2014. augusztus 19-én jelent meg.[2]

Pályázatok[szerkesztés]

A Füles hagyománya, hogy különleges pályázatokat hirdet meg. Előfordult, hogy egy papírfigurára a megfelelő papírgombot kellett felvarrni, valódi cérnával. Sorsoltak ki toronyórát aranylánccal, lyukas aranygarast, 120 kilós hízott sertést, 366 szál kolbászt (ezúttal a mondással ellentétben több volt a kolbász, mint a nap), aranycsengős báránykát, Vasból fakarikát (amely Vas megyéből származott és még két karika – azaz egy kerékpár – járt hozzá), Szent Péter esernyőjét (a nyelében pénzzel), illetve egy doboz mosóport a hozzávaló mosógéppel. 1997 és 1999 között világrekord méretű skandináv feladvány jelent meg a lapban, amelyhez több pályázat is kapcsolódott. 2008–2009-ben minden hónapban megjelent a Füles Joker című pályázat, amelynek nettó 500 000 forint a nyereményalapja, amely – ha a díjazott az újabb sorsoláson ennél kisebb összeget húzott ki önmaga számára – halmozódott, ezért több millió forintig is felmehetett.

Érdekességek[szerkesztés]

 • A Füles 50. születésnapján a lap első száma megjelenésének évfordulóját, február 3-át a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították.
 • A Novák PéterPresser Gábor szerzőpáros dalt komponált Fülesről.[3]
 • A szerkesztőség 2003-ban, a lap 46. születésnapjára egy élő szamarat kapott ajándékba.[4]
 • A jubileumi 2500. szám pályázatán 2500 eurót sorsoltak ki, (a 2014. augusztus 19-én megjelenő 3000. lapszám 1 millió forintos fődíjjal kecsegtetett).
 • A Füles-figura tervezője a Füles egykori művészeti szerkesztője, Ruszkay György.
 • Minden évben megrendezik a Füles-kupa rejtvényfejtő bajnokságot, ahol az ország legjobb rejtvényfejtői mérkőznek meg egymással.
 • 3800 híresség tűnt fel a borítóoldalain, 2014-ig a legtöbbször (13 alkalommal) Kovács Kati, Kossuth-díjas énekesnő szerepelt a címlapon.
 • Iván Katalin, a Füles szerkesztője 2014-ben újságírói életművéért megkapta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll díját.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2008. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 17.)
 2. Borsod Online: Háromezredik számának megjelenését ünnepli a Füles (magyar nyelven). [2014. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 12.)
 3. Magyarország egy Füles. index.hu (2007. feb. 4.) (Hozzáférés: 2022. jan. 5.)
 4. Füles. www.superbrands.hu (Hozzáférés: 2022. jan. 5.)
 5. Átadták a MÚOSZ életműdíjait és szakmai elismeréseit (magyar nyelven). muosz.hu, 2014. március 13. [2014. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)

Források[szerkesztés]

 • Superbrands
 • Rejtvényregény – A Füles 50 éve (Sanoma Budapest Kiadói Zrt., 2006) ISBN 963-9710-06-7
 • A rejtvény és az ismeretterjesztés kapcsolata (Iván Katalin szakdolgozata)
 • Kun Erzsébet: A rejtvény (Gondolat Könyvkiadó, 1966)