Bloodlust (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bloodlust (Vérszomj)
A Bloodlust című magyar szerzői képregénysorozat logója
A Bloodlust című magyar szerzői képregénysorozat logója
Kiadó Bloodlust Comics
Ország Magyarország magyar
Nyelv magyar
Formátum puhaborítós
Megjelenés 2010. október 10.
Megjelent számok 4 szám + 1 antológia
Alkotók
Megalkotta Fábián Péter, Kozmajer Viktor
Író Fábián Péter, Kozmajer Viktor
Rajzoló Fábián Péter
Tusrajz Fábián Péter
Színező Kiss András, Harsányi Tamás, Szűcs Gábor, Fábián Péter, Kozmajer Viktor
Betűk Fábián Péter, Kozmajer Viktor
Szerkesztő Fábián Péter, Kozmajer Viktor

A Bloodlust (avagy Vérszomj) egy szerzői kiadásban megjelenő, magyar cyberpunk-fantasy képregény.

A kiadás története[szerkesztés]

A képregény első száma 2010. október 10-én, a 20. Képregénybörzén jelent meg.[1] Az Ébredés című színes füzetet 2012. október 14-én követte a 2. szám, a Temetetlen múlt, szintén színes változatban, a 24. Képregénybörzén.[2] A Bloodlust 3. száma, a Tisztességtelen ajánlat először egy limitált, fekete-fehér kiadásban látott napvilágot 2013. október 20-án (mindössze 50, egyedileg számozott példányban),[3] a 26. Képregénybörzén, a színes változat pedig 2014. október 12-én, a 28. Képregénybörzén jelent meg.[4]

A Bloodlust fősodorbeli számai mellett folyamatosan jelennek meg különszámok, mind online, mind nyomtatott formátumban.[5] Ide tartozik például a Zsoldosvégzet című történetük, amely az eddigi leghosszabb spin-off képregényük.

A szerzők 2014 novemberében egy újabb honlapot indítottak a Bloodlust képregény népszerűsítésére, a magyarkepregeny.hu-t. A weboldal a képregény-sorozat ismertetése mellett informálja a hazai képregény kedvelőket az elkövetkező magyar képregényes eseményekről (például képregénybörzékről, képregényfesztiválokról), azok időpontjáról, helyszínéről.

A képregénysorozat jelene[szerkesztés]

A képregénysorozat első nagy fejezetét lezáró szám, a Bloodlust 4. - Seraph című epizód 2018.05.13-án, a 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált. Az alkotók 2022 júniusában jelentették meg az egykor erősen limitált példányszámban megjelent Bloodlust: Cryweni történetek című cyberpunk antológiájuk bővített, javított újrakiadását. Emellett a sorozat 5. számát is készítik, amely a Bloodlust második nagy (5-8. számig tartó) fejezetének nyitó epizódja lesz.

Médiamegjelenés[szerkesztés]

A képregény 2010-es, első megjelenés óta rengeteg blogbejegyzés, kritika, ajánló született a Bloodlust képregényekről (némelyik nyomtatott formában is, pl.: a Mondo Magazinban). Több ismert portál is közölt recenziókat, ajánlókat a képregénysorozatról, példának okáért a galaktika.hu, az ekultura.hu, illetve a kilencedik.hu képregényes portál. Az eddigi ajánlók, kritikák, valamint interjúk a szerzők weboldalán megtalálhatók összegyűjtve.

A YouTube-on több interjú is megtekinthető a készítőkkel az elmúlt évekből, de az érdeklődők a televízióból is értesülhettek a képregényről. A Magyar Krónika Kibevilág című adásának keretén belül Csőre Gábor beszélgetett az alkotókkal, amelyet 2017. szeptember 2-án vetítettek először az M5 csatornán.

Kiállítások[szerkesztés]

A Bloodlust képregényekkel az alábbi kiállításokon is találkozhattak a külföldi képregényrajongók, amelyeken a sorozat részeiből származó képregényoldalakat, illetve kifejezetten képregénypályázatokra készült, rövid Bloodlust képregényeket tekinthettek meg.

Megjelent képregények[szerkesztés]

Bloodlust sorozat[szerkesztés]

Limitált kiadások, ritkaságok[szerkesztés]

Különszámok és spin-off történetek[szerkesztés]

  • Bloodlust: Zsoldosvégzet (különszám, online megjelenés: 2011, nyomtatott: 2013, 2022 - Cryweni történetek)
  • Bloodlust: Delírium (különszám, online megjelenés: 2012, nyomtatott: 2013, 2022 - Cryweni történetek)
  • Bloodlust: A Gömb ("Advenures in Comics 4 - The Orb" angol képregénypályázatra készült mini, online megjelenés: 2014, nyomtatott: 2022 - Cryweni történetek)


Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]