Csülök (Rejtő Jenő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csülök
Alternatív név John Fowler
Jellem Márta napján nem lop
Származási hely Az elátkozott part
Három testőr Afrikában

Alkotó Rejtő Jenő

Csülök, születési neve alapján John Fowler, Rejtő Jenő regényhőse, Az elátkozott part és A három testőr Afrikában c. regényekben szerepel. Az utóbbi regény alapján készült magyar filmben Fowlert Koncz Gábor alakította.

Élete[szerkesztés]

Skót származású, apja halász.[1] Anyai ágon kántorok is voltak felmenői közt, ő is kántornak készül, ám édesapja addig veri, amíg nem jelentkezik matróznak. Sikeres tengerészkedését egy "baleset" húzza keresztbe: San Franciscóban köze van a révkapitányság kigyulladásához, így törlik a hajóskönyvekből. A Sing-Singben töltött évei alatt kiolvassa a Lohengrint, eme olvasmányi élményére gyakran utal, valamint ez az élmény indítja el afelé, hogy író legyen. Oránban egy rossz véget ért rablás után jelentkezik társával, Senki Alfonzzal a Francia Idegenlégióba.

Az elátkozott part[szerkesztés]

Az elátkozott part c. Rejtő regényben ismerhetjük meg elveit (8. parancsolat, Márta napján nem lop), valamint ahogy belép az idegenlégióba. Már a regény elején összetűzésbe kerül Potrien őrmesterrel. Megismerkedik Laméter kapitánnyal, akinek társaival együtt segít, hogy visszakaphassa becsületét. Miután a szélhámosságot leleplezik, megkapják a Francia Becsületrendet.

A három testőr Afrikában[szerkesztés]

Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins tovább szolgálnak a légióban. Tuskó, mint civil, Hermann Thorze, vagyis a 71-s közlegény. Egy kisebb bonyodalom után, a fogdában kap Tuskó egy levelet, amelyet egy kétségbeesett hölgy ír - melyben kéri Thorzét, hogy segítsen megtalálni testvérét, Francis Barrét. A három barát eldönti, hogy segítenek Yvonne Barrénak. Csülöknek feltűnik, hogy Yvonne érdeklődik felőle, úgy gondolja, hogy szimpatikus a hölgynek. Sikerül elintézniük, hogy Igoriba, egy büntetőtáborba kerüljenek, a vasútépítéshez. Azonban teljesen mást találnak: egy üdülőnek beillő támaszpontot. Csülök itt találkozik újra régi ismerősével, Török Szultánnal, aki többször is, látszatból megveri. Miután eljutnak Francis Barré édesapjához (eredeti nevén Duron tábornok), megkapják tőle a jelentést az elsikkasztott vasútépítésről, nekivágnak az útnak: negyedmagukkal Marokkóba kell eljutniuk. A szigeten derül fény Csülök félműveltségére Monte Christo említése miatt. Az út során kiderül, hogy Senki gyakran hazudott Yvonne érdeklődéséről Csülök iránt, valamint, hogy Yvonne nem ismeri Csülök művészetét. A jelentést sikerül eljuttatniuk Marokkóba. Csak Csülök marad a légióban: Tuskót elküldik, Senki Alfonz pedig leszerel, és elveszi Yvonne-t feleségül. Tuskó szerint ez azért történik, mert Yvonne ezzel akarja leplezni, hogy Csülököt szereti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1. fejezet. In Rejtő Jenő: Az elátkozott part.  

Irodalom[szerkesztés]