Böhm Aranka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Böhm Aranka
Böhm Aranka.jpg
Született 1893. július 17.
Ipolyság
Elhunyt 1944 (50-51 évesen)
auschwitzi koncentrációs tábor
Állampolgársága magyar
Házastársa Karinthy Frigyes (1920. augusztus 14.–1938. augusztus 29.)
Gyermekei Karinthy Ferenc
Foglalkozása pszichiáter
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem (1913–1932, orvostudomány)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Böhm Aranka témájú médiaállományokat.

Böhm Aranka (Ipolyság, 1893. július 17.Auschwitz, 1944.) orvos, Karinthy Frigyes második felesége.

Élete[szerkesztés]

Böhm Aranka 1893-ban született Ipolyságon. Apai ágról újvidéki, anyai oldalról pedig ipolysági zsidó kereskedőcsaládból származott. Apja, Böhm Ignác, zsák-, zsineg- és ponyvakereskedő volt, 1892-ben vette feleségül Mangold Herminát. Bátyja, Tibor szintén kereskedő lett, majd később átvette apjuk zsinegboltját.

Szakmai élete[szerkesztés]

A pszichoanalízissel kapcsolatos orvosi tanulmányait még első házassága előtt, 1913-ban kezdte meg a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem[1] orvosi karán, azonban csak évekkel később, Karinthyval kötött házassága ideje alatt, 1932-ben szerezte meg az orvosi diplomát.

Első házassága[szerkesztés]

1914. július 28-án Budapesten, a Ferencvárosban ment férjhez Kertész Tivadar orvoshoz,[2] akitől egy fia született, Kertész Tamás, majd 1920-ban elváltak egymástól.

Második házassága[szerkesztés]

1920 januárjában, huszonhét évesen találkozott először a nála hat évvel idősebb Karinthy Frigyessel. Ekkor Aranka még férjnél volt, Karinthy azonban már túl volt egy házasságon, melyből egy fia született, Karinthy Gábor. 1920. augusztus 14-én házasodtak össze Budapesten, a Józsefvárosban,[3] és Karinthy Aranka Verpeléti úti lakásába költözött. 1921-ben született meg közös fiuk, Karinthy Ferenc. Karinthy Aranka naplójába írt bejegyzésében így ír feleségéről: „Te buta, furcsa, édes és rettentően keserű, aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne…”[4].

Házasságuk a szokványostól teljesen eltérő kapcsolat volt, melyben állandóak voltak a konfliktusok, viharok és a féltékenységi jelenetek, nemritkán verekedések. Házasságuk ideje alatt állandó probléma volt az örökös pénzhiány, s ebből kifolyólag Aranka folyamatosan ösztönözte az írót az újabb és újabb művek megírására, amelyből valamennyire képesek voltak fedezni óriási kiadásaikat. 1938-ban féltékenységből öngyilkossági kísérletet hajtott végre, s bár életben maradt, súlyos sérüléseket szenvedett. Tizenhat évig, egészen Karinthy Frigyes haláláig voltak házasok.

Kapcsolata Ady Endrével[szerkesztés]

Aranka már egész fiatalon kapcsolatba került az irodalommal, s erre való utalásokat Németh Andor önéletrajzában találunk, ami szerint 1912-ben nem egyszer látogatta meg Ady Endrét különböző iskolakönyvekkel és írásokkal. A költő sorra írta hozzá szóló verseit, és Ady „Arany-verseit” (Ifjú karok kikötőjében, A vállad, a vállad, A bozót leánya, Fekete virágot láttál, stb.)[5] olvasva jól körülírható képet kaphatunk kapcsolatukról, amelyekben Arankát Fekete Aranynak nevezi.

Kapcsolata Déry Tiborral[szerkesztés]

Aranka köztudottan hűtlen természetű volt. Viszonya Déry Tiborral 1928 körül kezdődött és 1931-ig tartott, nagyjából a teljes nyilvánosság előtt, amelyről nagy valószínűséggel férje is tudott. „Szerette a nyilvánosság veszélyét, izgatta a mások előtti szeretkezés lehetősége” – írja róla Déry Tibor. Az író önéletrajza (Ítélet nincs, 1969) szerint kapcsolatukra leginkább az űzöttség, a kiszolgáltatottság, a folyamatos bizonytalanság volt jellemző, amitől eleinte leginkább Déry szenvedett, majd az évek múltával egyre erősebbé vált Aranka kiszolgáltatottsága, félelme az öregedéstől, valamint attól, amit az öregedés számára szimbolizált. Az egyre zaklatottabbá és ingataggá váló kapcsolatuknak Aranka első szeretőjével, Zuchmann Béla hegedűművésszel való rajtakapása vetett véget.

Halála[szerkesztés]

1944-ben, alig ötvenegy évesen gyilkolták meg Auschwitzban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]