Mikhaél Glükasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mikhaél Glükasz
Életrajzi adatok
Született1125 körül
Korfu
Elhunyt1204 körül
Konstantinápoly
Ismeretes mint
Nemzetiséggörög
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Kutatási területegyetemes történelem
Jelentős munkáiKrónika

Mikhaél Glükasz (Μιχαήλ Γλυκάς, Mihaíl Glikász, latinul: Michael Glyca), (Korfu, 1125 körül – Konstantinápoly, 1204 körül) középkori bizánci történetíró.

Élete és műve[szerkesztés]

Krónikája tulajdonképpen az ifjúságnak készített, és saját fiának ajánlott egyfajta történelmi összefoglalás. Anyagát Glükasz korábbi munkákból kompilálta, és sok természetrajzi, teológiai fejtegetéssel gazdagította. Ennek egyik következménye, hogy a teremtés története a műnek több mint negyedrészét foglalja el. Jellemző a műre az oktató hangvétel, az erkölcsi tanúságok kiemelése, és az antik Phüsziologoszból merített természeti különlegességek beiktatása.

Személye a Régi tudós világ históriájában[szerkesztés]

Budai Ézsaiás teológus és történetíró a Régi tudós világ históriája című 1802-es, Debrecenben megjelent nagy tudós-lexikonában a következőket írja Glükaszról:[1]

MICHAEL GLYCAS, kinek ideje bizonytalan. Némellyek a’ XII-dik századra, mások a’ XIV-dikre teszik. Az utolsó értelem noha hihetőbbː mindazáltal, minthogy az Annalissa 1118-dik esztendőnn végződik, lehet itt említeni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Google Books, 119. o.

Források[szerkesztés]

  • Kapitánffy István – Caruha Vangelió – Szabó Kálmán: A bizánci és az újgörög irodalom története, Gondolat Könyvkiadó, Budapest, 1989, ISBN 963-282-093-2, 123 p

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]