Igor-ének

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Igor-ének
Ének Igor hadáról
1800-as kiadás
1800-as kiadás

Szerzőnem ismeretes
Eredeti címСлово о полку Игореве
Megírásának időpontja1187
Nyelvorosz
TémakörII. Igor novgorod–szeverszki fejedelem hadjárata a polovecek ellen
Műfajeposz
Kiadás
Magyar kiadásÉnek Igor hadáról (ford. Képes Géza), Európa Könyvkiadó, Budapest, 1956, 98 p
Külső hivatkozáshttp://www.sacred-texts.com/neu/tai/index.htm
A Wikimédia Commons tartalmaz Igor-ének témájú médiaállományokat.
Vasznyecov: A csatatér Igor veresége után, 1880

Az Igor-ének (vagy: Ének Igor hadáról) az egyik legrégibb orosz irodalmi nyelvemlék, eposz. (Oroszul: Слово о полку Игореве). Tárgya II. Igor novgorod–szeverszki fejedelem (1151–1202) 1185. évi hadjárata a polovecek (kunok) ellen.

A rabló, nomád kunok a 11. század közepe óta háborgatták betöréseikkel a részfejedelemségekre szakadt Oroszországot. 1184-ben III. Szvjatoszláv kijevi nagyfejedelem vezetésével az egyesült orosz csapatok győzelmet arattak felettük, de a hadjáratról lekésett Igor, dicsőségről álmodozva újabb meggondolatlan hadjáratot indított ellenük, amelynek során az orosz sereg teljesen megsemmisült. Igor fogságba került, de sikerült megszöknie.

A gyászos végű hadjáratot 1187-ben énekelte meg az ismeretlen szerző. A szerző elmondja a balsikerű hadjárat történetét, kárhoztatja az orosz fejedelmek testvérharcát, amely lehetővé tette a pogányok betörését, majd megénekli Igor fogságba esését, menekülését és hazatérését.

A kéziratra 1795-ben találtak rá, és nyomtatásban 1800-ban adták ki először. A kézirat 1812-ben, a moszkvai tűzvészben megsemmisült.

A mű eredetileg prózában íródott, de költőisége, belső ritmikája arra ösztönözte az orosz költőket, hogy később verses formába ültessék át. Az Igor-énekből merítette tárgyát Borogyin Igor herceg c. operájához, és sok más képzőművészeti és zenei alkotás forrása is.

Magyarul[szerkesztés]

  • Ének Ihor hadairól és a palócokról. Ukrán népi hősköltemény; ford. Varga Bálint, Sztripszky Hiador; Kókai, Bp., 1916 (Ukrán könyvtár)
  • Ének Igor hadáról. Orosz hősköltemény a XII. századból; ford., bev. Képes Géza; Új Magyar Kiadó, Bp., 1956
  • Ének Igor hadáról. Hősköltemény a XII. századból az oroszok és palócok harcáról; ford., bev. Szova Péter; Kárpátontúli Területi Kiadó, Uzshorod, 1958
  • Ének Igor hadáról; ford., utószó, jegyz. Képes Géza; 2. jav. kiad.; Magyar Helikon–Európa, Bp., 1974

Források[szerkesztés]

Fájl:Wikisource-logo-hu.svg
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Ferincz István témában.

További információk[szerkesztés]