Bochumi Stadtbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bochumi Stadtbahn
Adatok
Ország Németország
HelyszínBochum
Típus
Átadás1989. szeptember 2.
Hálózat hossza15 km
Vonalak száma1
Állomások/megállók száma21
Nyomtávolság1435 mm
Maximális sebesség80 km/h
ÜzemeltetőBochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen
Elhelyezkedése
Bochumi Stadtbahn (Németország)
Bochumi Stadtbahn
Bochumi Stadtbahn
Pozíció Németország térképén
é. sz. 51° 29′, k. h. 7° 13′Koordináták: é. sz. 51° 29′, k. h. 7° 13′
SablonWikidataSegítség

A Bochumi Stadtbahn egy mindössze egy vonalból álló Stadtbahn-rendszer Németországban, amely összekapcsolja Bochum és Herne településeket. A 15 km hosszúságú vonalon összesen 21 állomás található, ebből 15 a föld alatt. Üzemeltetője a Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen Aktiengesellschaft.

Része a Rhine-Ruhr Stadtbahn hálózatnak.

Története[szerkesztés]

A Stadtbahn 1989. szeptember 2-án nyílt meg, az eredeti útvonala Castle Herne Strünkede és a főpályaudvar között vezetett. Később a vonalat meghosszabbították dél felé a pályaudvartól a Ruhr-University Bochum irányába. Ez a vonalszakasz 1993. november 28-án nyílt meg.

A Bochumi Stadtbahn tervezett hosszabbítását északnyugat felé Recklinghausenig és délkeletre Wittenig soha nem építették meg, mivel az érintett önkormányzatok önkormányzatok nem szálltak be a költségekbe.

A vonal[szerkesztés]

A vonal 15 km hosszúságú és kb. kétharmada a föld felszín alatt, alagútban halad.[1] A felszíni részen található négy szintbeli vasúti átjáró is, így nem tekinthető az üzem metrónak, inkább hasonlít a könnyűvasúthoz. Az egyetlen vonal az U35 jelölést kapta.

Megállók[szerkesztés]

Járat Útvonal Ütem
U 35 CampusLinie:
Schloß Strünkede – Herne Bf – Herne Mitte – Archäologie-Museum/Kreuzkirche – Hölkeskampring – Berninghausstraße – Bochum-Rensingstraße – Riemke Markt – Zeche Constantin – Feldsieper Straße – Deutsches Bergbau-Museum – Bochum Rathaus (Nord) – Bochum Hbf – Oskar-Hoffmann-Straße – Waldring – Wasserstraße – Brenscheder Straße – Markstraße – Gesundheitscampus (im Bau) – Ruhr-Universität – Lennershof (BO) – Hustadt (TQ)
10 perc (Herne–Riemke)
05 perc (Riemke–Hustadt)

Járművek[szerkesztés]

Az U35 vonal 25 szabványosított Stadtbahnwagen B sorozatú motorkocsit használ, melyeket a Duewag szállított, kiegészítve 6 Stadler Tango villamossal. Ezek mindegyike magaspadlós kialakítású, és függetlenek az alacsonypadlós NF6D sorozattól és a Variobahn sorozattól, amelyet a Bochum/Gelsenkirchen villamoshálózata használ.

Irodalom[szerkesztés]

  • Schwandl, Robert. Schwandl's Tram Atlas Deutschland, 3rd (német, angol nyelven), Berlin: Robert Schwandl Verlag (2012). ISBN 9783936573336 

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. BOGESTRA -- Daten und Zahlen Archiválva 2008. június 25-i dátummal a Wayback Machine-ben.