Dubaji metró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dubaji metró
مترو دبي
Adatok
Ország Egyesült Arab Emírségek
HelyszínDubaj
Típusautomated rapid transit
Átadás2009. szeptember 9.
Hálózat hossza74,6 km
Vonalak száma2 elkészült, 3 tervezett
Állomások/megállók száma56
Járművek száma87
Nyomtávolság1435 mm
Áramellátásharmadik sín
Feszültség750 V egyenáram
Napi forgalom353 244 (2017)
Éves forgalom200 075 000 (2018)
Üzemeltető
ÜzemeltetőSerco
Elhelyezkedése
Dubaji metró مترو دبي (Egyesült Arab Emírségek)
Dubaji metró مترو دبي
Dubaji metró
مترو دبي
Pozíció Egyesült Arab Emírségek térképén
é. sz. 25° 16′ 11″, k. h. 55° 18′ 34″Koordináták: é. sz. 25° 16′ 11″, k. h. 55° 18′ 34″
A Dubaji metró
مترو دبي weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dubaji metró
مترو دبي
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A dubaji metró (arabul: مترو دبي, Metró Dubaj) egy teljesen automatizált, vezető nélküli, építés alatt álló metróhálózat Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben. A vörös és zöld vonal már elkészült (a vörös vonalat 2009. szeptember 9-én nyitották meg részlegesen), további három vonal (lila, kék, sárga) pedig tervezés, ill. előkészítés alatt áll. A zöld vonal a világ leghosszabb, teljesen automatizált vasúti rendszere, a vancouveri metróvonalat megelőzve.

Története[szerkesztés]

A dubaji metró tervezése Mohammed bin Rásid Ál Maktúm sejk, Dubaj vezetőjének irányítása alatt kezdődött, aki arra számított, hogy a Dubajban épülő más beruházások kapcsán a városnak 2010-ben várhatóan 15 millió látogatója lesz. A város gyorsan növekvő lélekszáma (10 éven belül eléri várhatóan a 3 millió főt), a rendszeres közúti torlódások szükségessé tettek egy városi vasúti rendszert, mely növeli a közösségi közlekedés kapacitását, várhatóan csökkenti az utak terheltségét, és megfelelő alapot nyújt a további ingatlanfejlesztéseknek.

2005 májusában az építésre kiírt pályázatot a Dubai Rail Link nevű konzorcium nyerte, mely a Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation, Obayashi Corporation, Kajima Corporation nevű japán, valamint a Yapi Merkezi nevű török cégből állt.[1] A szerződés összege 12,45 milliárd AED volt. A tervezett hálózat első fázisában a zöld, illetve a piros színnel jelölt vonalak valósulnak meg. A második fázisban tervezett további vonalakra, valamint az első fázisban megépülő szakaszok meghosszabbítására 2006 nyarán kötöttek szerződést.

A metró építése hivatalosan 2006. március 21-én kezdődött el.[2]

Hálózat[szerkesztés]

A jelenleg építés alatt álló, első fázisban megvalósuló vonalak összhossza 74,6 km (ebből 12,6 km föld alatt), azaz a dubaji a Közel-Kelet legnagyobb metróhálózata lesz. A hálózat két vonalból fog állni, a pirosból és a zöldből. A két vonalon összesen 47 állomás lesz, a vonalak két ponton fogják metszeni egymást. A két építés alatt álló vonal mellett a hálózat kiépítésének második ütemében további három vonal áll előkészítés alatt.

  Vonal Végállomások Megnyitás éve Hossz
[km]
Állomások
száma
Menetidő
[perc]
  piros vonal Dzsebel Ali kikötő↔Rásidijja 2009. szeptember 9. 52,1 29 70
  zöld vonal Repülőtéri Kereskedelmi Zóna↔al-Dzsaddáf 2011 (épülő) 22,5 18 40
  kék vonal Dzsebel Ali repülőtér↔Nemzetközi repülőtér ? (előkészítés alatt) 47 ? ?
  lila vonal Dzsebel Ali repülőtér↔Nemzetközi repülőtér 2012 (előkészítés alatt) 49 ? ?

Építés alatt álló vonalak[szerkesztés]

 • Piros vonal: Az 52,1 km hosszú piros vonal (ebből 4.7 km föld alatt)[3] a 29 állomásával a leghosszabb metróvonalak közé fog tartozni a világon. Az állomások közül 24 viadukton, egy terepszinten, négy a föld alatt fog elhelyezkedni. A vonal a Dzsebel Ali-i kikötőtől Rásidijjáig fog vezetni, útközben érintve az egyetemet, a belvárost és a repülőteret. A vonal megnyitása 2009. szeptember 9.
 • Zöld vonal: A zöld vonal hossza 22,5 km lesz (ebből 7.9 km föld alatt),[4] állomásainak száma 18. A vonal a tágabb belváros pontjait fűzi fel a repülőtéri kereskedelmi zónától al-Dzsaddáfig. A megállók közül 12 viadukton, 6 térszín alatt épült ki. A vonalat várhatóan 2010. március 21-én fogják megnyitni.

A piros és a zöld vonal összesen 74,6 km hosszú lesz, ebből 12,6 km halad majd föld alatt.

További tervezett vonalak[szerkesztés]

 • Kék vonal: A nagyjából 47 kilométer hosszú kék vonal pontos útvonala még nem ismert,[5] a vonal a tengerparttal nagyjából párhuzamosan fogja feltárni Dubaj külsőbb részeit.
 • Lila vonal: A 49 kilométer hosszú, al-Hajl út mellett vezetett lila vonal expressz összeköttetést fog biztosítani Dubaj két repülőtere, a Dubaji nemzetközi repülőtér, és az Ál Maktúm Nemzetközi Repülőtér között.
 • Sárga vonal: a tervét 2008 áprilisában jelentették be.

A dubaji metrót a Serco fogja üzemeltetni a dubaji Út- és Közlekedési Hatósággal kötött szerződése értelmében. Az elképzelések alapján a metróhálózat utasszáma a vonalak teljes kiépülte után napi 1,2 millió utas lesz egy átlagos napon, 27 000 óránként mindegyik vonalon. Az éves utasszám várhatóan 355 millió körül fog alakulni a hálózaton. A becslések alapján a metróhálózat kiépülte mintegy 12%-kal fogja növelni az összes utazások számát Dubajban.

A metró a városi tömegközlekedési hálózat gerince lesz, a buszhálózat kiegészítő szerepet fog betölteni. Az egyes metróállomások környezetében taxiállomások és P+R parkolók lesznek kialakítva.

A Palm Deira kiszolgálása[szerkesztés]

2008 augusztusában, a dubaji partvidékre felépített 3 mesterséges pálmasziget közül, a városközponthoz közeli Palm Deira a közlekedésének fejlesztésére új metróvonalak kiépítésével kezdett el foglalkozni, és fekete színekkel jelzettel bővülne. A narancsszínű vonal a Palm Deira kisebb szigeteit fűzné fel hurokszerűen, majd csatlakozást biztosítana a zöld vonal állomásaihoz, a fekete vonal pedig a pálma törzsét kapcsolná a partszakasz Deira negyedének központjához. A projekt becsült költsége egy kapcsolódó, Palm Deira belső közlekedését elősegítő villamosvonallal együtt 4 milliárd dollár.

Térkép[szerkesztés]

Térkép


Járművek[szerkesztés]

A hálózaton közlekedő szerelvényeket a Kinki Sharyo nevű japán járműgyártó cég gyártja, az első szerelvények 2008 márciusában megérkeztek az arab városba,[6] az első tesztfutás május 12-én történt meg.[7] A 87 darab, egyenként öt kocsiból álló szerelvény kapacitása vonatonként 643 fő. A járművek teljesen automatikusan, vezető nélküli üzemben fognak közlekedni.

Városi járműveknél szokatlan módon a szerelvényeken két osztály lesz, arany és ezüst. A szerelvény elejéből panorámakilátást biztosító, 18 széles bőrfotellel ellátott, luxuskivitelű, szalonszerű arany osztály a módosabbak számára lesz fenntartva. Az arany osztályú kocsi belső felében külön szakasz lesz kialakítva a nők és gyermekek részére, több helyet biztosítva babakocsik és csomagok számára. Minden kocsiban rendelkezésre fog állni hely a kerekes székes utasok számára, valamint külön megjelölt székek lesznek az idősek és a mozgásukban korlátozottak számára. Az összes kocsiban biztosítják a GSM és a wifikapcsolatot.

A légkondicionált szerelvények maximális sebessége 90 km/h lesz, ezáltal a fordulóidő a vörös vonalon 2 óra 23 perc lesz, a zöld vonalon pedig 1 óra 23 perc.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szerződés a Dubai metróra Archiválva 2011. augusztus 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, Railway Gazette International 2005-07-01, Hozzáférés ideje: 2008-03-15
 2. Elkezdődött a dubaji metró építése Archiválva 2014. október 26-i dátummal a Wayback Machine-ben, Khaleej Times 2006-03-22, Hozzáférés ideje: 2006-03-22.
 3. Red Line (Dubai Metro)
 4. Green Line (Dubai Metro)
 5. Dubai Portal[halott link] A kék vonal
 6. Megérkeztek az első szerelvények Dubajba Archiválva 2010. január 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, Railway Gazette International 2008-03-14
 7. Videó az első tesztfutásról, 2008-05-15

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dubai Metro
A Wikimédia Commons tartalmaz Dubaji metró témájú médiaállományokat.