Római metró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Római metró
(Metropolitana di Roma)
Logo Metropolitane Italia.svg
Egy római metrószerelvény
Egy római metrószerelvény
Roma - mappa metropolitana (schematica).png
Adatok
Ország Olaszország
Helyszín Róma
Típus metró
Átadás 1955.
Hálózat hossza60 km
Vonalak száma 3
Állomások/megállók száma 74
Nyomtávolság 1435 mm
Feszültség 1500 V DC villamosítási rendszer
Napi forgalom 906 850
Éves forgalom 279 000 000 (2012)[1][2]
Üzemeltető
Üzemeltető Metropolitana di Roma S.p.A.
Elhelyezkedése
Római metró (Metropolitana di Roma) (Olaszország)
Római metró (Metropolitana di Roma)
Római metró
(Metropolitana di Roma)
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 53′ 35″, k. h. 12° 28′ 58″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 35″, k. h. 12° 28′ 58″
A Római metró
(Metropolitana di Roma) weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Római metró
(Metropolitana di Roma)
témájú médiaállományokat.

A római metró (Metropolitana di Roma) Róma városának metrórendszere. Olaszország fővárosa az európai ősi városok egyike, 3 millió lakossal. A jelenleg működésben lévő metróvonalak X alakban szelik át a várost és a Termini állomásnál (Központi pályaudvar) keresztezik egymást. 2012-ben újabb B1 jelű vonallal bővült a hálózat. 2014. novemberben átadták a C vonal első szakaszát.

A római metró hálózata 2015-ben (terv)

Története[szerkesztés]

B vonal[szerkesztés]

A vonal kiépítését az 1930-as években kezdeményezték, majdan az 1940-es években a háború késleltette a kivitelezés megkezdését. Elsőként a B vonal déli része épült meg a Laurentina és a Termini állomás között az 1955. február 9-én adták át, az az évi világkiállítás idején. Az üzemeltetést a Società Tramvie e Ferrovie Elettriche die Roma vasúttársaság végezte. Ez kötötte össze Rómát az új EUR városrésszel. Roma Termini és a déli végállomás Laurentina közötti szakasz képviseli a jelenlegi vonal a B déli részét, amely 11 km hosszú és ebből 6 km-t alagútban fut. 1990-ben a B-vonalat meghosszabbították északra Rebibbia állomásig. Az északi pálya megnyitása 8 kilométerrel növelte a pályát, ebből 7 km a földalatt fut. Az építése részben beépített nyílt vágattal és részben alagútfúrással történt. 2003-ban megnyitották a Quintiliani állomást. Ma az útvonal 23,1 km hosszú, 25 állomás tartozik hozzá és mintegy 350.000 utast szállít naponta.

A Piramide és EUR Magliana szakaszok között a metró és a Piramide-C. Colombo közötti - tengerpartra menő - hév közös felszíni szakaszon fut, de a hév csak minden második állomáson áll meg.

A vonal[szerkesztés]

A vonal terveit 1959-ben hagyták jóvá. Munkálatok a vonalon 1964-ben kezdődött el a Tuscolana területen, de egy sor késedelmet okozott a rossz szervezés. Mindenekelőtt, az eredetileg tervezett fejtéses alagútépítés mód komoly problémákat okozott a közúti közlekedésben a Róma délkeleti városrészeiben. Miután felfüggesztették a munkákat csak 5 évvel később folytatták a kivitelezést. Az üres alagutak és rendezetlen felszín problémákat okoztak a közlekedésben, de kárt okoztak a munkagépek a rezgések miatt is. A munkát is gyakran szakította félbe régészeti ásatás, különösen a közeli Piazza della Repubblica-n.

Az A vonal elsőként átadott szakasza Ottaviano és Cinecitta állomások között van. Ugyan ebben az évben (1980) adták át a déli Anagnina állomást is. 1999. május 29-én nyugat irányába 4,5 km-rel hosszabbították meg egy új állomással, melynek neve Valle Aurelia. 2000. január 1-jén pedig újabb három állomást adtak át a Battistini végállomásig. A Tevere folyót felszínre törve hídon átkelve keresztezi, majd földalatti vezetéssel halad tovább. A földalatti szakaszok a belvárosban pajzs technikával fúrással, külső részeken részben felszínről visszatemetéssel készült. A vonal jelenleg 18,4 km hosszú, összesen 27 állomás és mintegy 500.000 utast szállít naponta.

B1 vonal[szerkesztés]

A 2012. június 13-án átadták B1 metróvonal első szakaszát Conca d’oro állomásig. A B1 vonal a B vonal Bologna állomásáról ágazik ki észak felé. Előkészítést követően az alagútfúrást végző fúrópajzs 2008. május 21-én állt munkába. A három megálló Annabaliano, Libia/Gondar és az ideiglenes végállomás: Conca d’oro. A mostani végállomás egyben a D vonal átszállóhelye is lesz annak átadása esetén. Várhatóan 2013-ban készül el a folytatása Jonio állomásig. A tervek szerint további 3 állomás csatlakozik majd a Porta di Roma/Bufalotta végállomásig.[3] Más tervek szerint a B1 vonal, az E vonal részévé válna, amivel közvetlen metróvonal létesülne Ostiaig, Rómához legközelebb eső tengerparthoz, amivel egy időben kiváltanák a túlzsúfolt Róma-Lido vasútvonalat.

C vonal[szerkesztés]

2006-ban a régészeti feltárásokkal kezdődött a vonal építése. A C vonal első szakaszának átadására a Parco di Centocelle – Monte Compatri-Pantano állomások között – több év csúszást követően – 2014. november 9-én került sor. A vezető nélküli metrónak 12,7 km hosszú pályája és 15 megállója van.

Ennek a szakasznak a része lesz a Parco di Centocelle – Lodi, majd 2015-ben a San Giovanni állomás, 2020-ban a San Giovanni – Colosseum. Színe zöld. Ha a vonal teljesen elkészül 36 állomásból fog állni és 34,5 km hosszú lesz. A San Giovanni (Vatikán), Colosseo és Ottaviano állomásoknál keresztezi majd a jelenlegi metróvonalakat. A vonal magába foglalja a Roma Termini és Giardinett között korábban működő helyi érdekű vasút jelentős részét. A vonal teljesen automatikus üzemű lesz.

1. szakasz: 21 megállóval: Parco di Centocelle – Montecompatri – Pantano – Lodi: 2014. november 9.

2. szakasz: Lodi bis San Giovanni: 2015. év vége

3. szakasz: 2 megállóval: San Giovanni – Fori Imperiali/Colosseo: 2020

Ezzel együtt a római metróvonalak összesen 57,9 km-t tesznek ki.

Viszonylatok[szerkesztés]

Vonal Útvonal Átadás Hossz (km) Állomások
száma
Metropolitana di Roma A.svg
Anagnina ↔ Battistini 1980 18,4 27
Metropolitana di Roma B.svg
Laurentina ↔ Rebibbia / Jonio 1955 23,5 26
Metropolitana di Roma C.svg
Monte Compatri-Pantano ↔ San Giovanni 2014 18,7 22
Metropolitana di Roma D.svg
Piazzale dell'Agricoltura ↔ Ojetti Építés alatt 20,4 22
Cristoforo Colombo ↔ Jonio Tervezés alatt 38,5 25
Összesen 60(+58,9) 74(+47)

Tervezett vonal[szerkesztés]

D vonal[szerkesztés]

2006 júniusában kezdődött az előkészítése a D vonal megépítésének. A vonalat teljesen automatikus üzemre tervezik kiépíteni. 22 állomással és 20,4 km hosszan. A vonal a B vonallal párhuzamosan, attól nyugatra fog haladni.

Az építkezés első szakasza Fermi, Trastevere és Prati Fiscali állomások között kezdődik, 11 km hosszan és 12 állomással, a becsült költség 2,9 milliárd €. A vonalat a következő években majd egy keleti Ugo Ojetti állomásig 5 km hosszan – 6 állomással, valamint egy déli Piazzale dell'Agricoltura (EUR városrész) 4 km 4 állomással tervezik majd bővíteni. A pénzügyi finanszírozás tisztázásának hiányában az építkezések kezdete nem ismeretes.

E vonal[szerkesztés]

Egy 2018-as terv szerint az E vonal esetében összevonnák a Róma-Lido vasútvonalat és a Piramide állomástól a B vonalon menne közös szakaszon, egészen a B vonal 1-es kiágazásáig Jonio állomásig. Ezzel közvetlen összeköttetést kapna Ostia és a nyugati agglomeráció Róma város metróhálózatával.

F vonal[szerkesztés]

Az F vonal a jelenlegi Róma-Viterbo vasútvonalat váltaná ki Flaminio és Montebello állomások között. A tervek szerint Flaminiónál közvetlen átszállást biztosítanának az A vonalra, a Montebellói végállomás már a Római Nagy Körgyűrűn kívül helyezkedne el, ahol jelenleg is P+R parkolási lehetőség is van. A tervek szerint ezzel Róma északi része közvetlenül elérhető lenne metróval, a Rai Saxa Rubra-i bázisa is elérhetővé válni így.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Metropolitana di Roma
A Wikimédia Commons tartalmaz Római metró témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.atac.roma.it/page.asp?p=52, 2018. augusztus 22.
  2. http://www.atac.roma.it/page.asp?p=52, 2018. szeptember 4.
  3. (2012. április 10.) [1]. Római metró hivatalos oldala B1 vonal. (Hozzáférés ideje: 2012. április 12.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Metropolitana di Roma című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rome Metro című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.