Varsói metró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Varsói metró
Warsaw Metro logo.svg
Warsaw Metro Plac Wilsona 2.jpg
Adatok
Ország Lengyelország
Helyszín Varsó
Típus metró
Átadás 1995
Hálózat hossza29 km
Nyomtávolság 1435 mm
A Varsói metró weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Varsói metró témájú médiaállományokat.
  I. vonal – üzembentartott szakasz
  II. vonal – elkészült
  II. vonal – tervezett szakasz

A varsói metró jelenleg két vonalból, egy észak-déli és egy kelet-nyugati irányúból áll.

Az első metróépítési tervek 1925-ben merültek fel. Két vonalat terveztek építeni: egy észak-délit és egy nyugat-keletit. A munkálatokat először a Nagy gazdasági világválság, majd a második világháború miatt hagyták abba. A háború után visszatértek a metróépítés terveihez, még maga Sztálin is felajánlotta a segítségét, de Bolesław Bierut államelnöknek a Kultúrpalota jobban tetszett, azt mondta, hogy „Varsónak metró nem szükséges”.[1] 1951-ben megint megkezdték a tervezést és az építést, de 1957-ben műszaki nehézségek miatt teljesen abbahagyták a munkálatokat, sőt, a Minisztertanács megtiltotta, hogy a tömegtájékoztatási eszközök megemlítsék a metrót.

1974-ben ismét megalakult a Metróépítési Igazgatóság, és 1983-ban végre elkezdték az építést. Csak 1995-ben fejezték be: április 7-én indult meg az első szerelvény a Kabaty-erdő („Kabaty” állomás) és a Műszaki Egyetem („Politechnika” állomás) között. Az első vonatok orosz gyártmányok voltak (81-es típusú kocsik Mityiscsiból), 2000-ben pedig a francia Alstomtól vásárolt kocsikat Varsó (az Alstom-kocsikat ezután Chorzówban gyártották). A vonalat fokozatosan meghosszabbították az ArcelorMittal Kohóig („Młociny” állomás – 2008. október 25.) Az egész vonal hosszúsága 23 km.

A második vonal teljes kiépítésben Bemowo kerületből Pragába (Bródno lakótelepre) vezet majd. 2010. szeptember 11-én elkezdődött a második vonal építése, első, központi szakaszán 2015. március 8-án indult meg a forgalom.

A metrót a Varsói Metró Kft. („Metro Warszawskie” sp. z o.o.) felügyeli. A metrókocsik típusai a következőek:

  • 81 – orosz, Szentpétervárból és Mityiscsiból, 60 régebbi (1990-ben, 1994-ben és 1997-ben vásárolták) és 60 újabb (2007-ben és 2008-ban vásárolva) - összesen 20 vonat,
  • Metropolis – a francia Alstomból (2000-ben 4 vonat Barcelonában gyártott, 2001-05 között 14 vonat Chorzówban gyártott),
  • Inspiro - Siemensből, 2013-tól, 35 vonat, Bécsben és Újszandec-ben gyártott.

2000-ig az utazás ingyenes volt, mert a „Metro Warszawskie” növelni akarta népszerűséget (bár már az elejétől fogva rengeteg ember használta a metrót). 2000 októberétől minden állomáson mágneses beléptetőkapuk állnak, és ZTM-jeggyel lehet utazni.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Videos
  • Television TVPW - The Information Movie about Warsaw Metro system (production: TVPW) (lengyelül)
  • Television TVPW - Relation of opening the "Słodowiec" station (production: TVPW) (lengyelül)
  • Television TVPW - The movie about building the metro in Warsaw from the beginning to the end (production: TVPW) (lengyelül)
  • Television TVPW - The interview with Robert Jaryczewski - the best metro driver of the world in 2008 (production: TVPW) (lengyelül)
  • Television TVPW - The movie about signaling in metro in Warsaw (production: TVPW) (lengyelül)

Források[szerkesztés]

  1. Włodzimierz Tadeusz Kowalski Walka dyplomatyczna o miejsce Polski w Europie (1939-1945), Książka i Wiedza, Warszawa, 1979