Ugrás a tartalomhoz

A Kongói Köztársaság világörökségi helyszínei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kongói Köztársaság területéről eddig két helyszín került fel a világörökségi listára, három helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Sangha Trinational
 Kamerun, a  Közép-afrikai Köztársaság és a  Kongói Köztársaság közös világörökségi helyszíne
Felvétel: 2012
Természeti (IX)(X)
Hivatkozás: 1380, védett terület: 746 309 ha, pufferzóna: 1 787 950 ha
A Kongó-medence északnyugati részén 750 000 hektáron fekvő Sangha Trinational a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Köztársaság és Kamerun közös világörökségi helyszíne. A három ország találkozási pontjánál kialakított természetvédelmi terület három részből áll, ezek a Lobéké Nemzeti Park Kamerunban, a Dzanga-Ndoki Nemzeti Park a Közép-afrikai Köztársaságban és a Nouabalé-Ndoki Nemzeti Park Kongóban. A parkok egy sokkal nagyobb erdős térségben helyezkednek el, ahol egy 1790 000 hektáros puffer zónát jelöltek ki a védelmére. A puffer zóna része a Dzanga-Sanga Erdei Rezervátum, ami a Dzanga-Ndoki nemzeti park két különálló részét köti össze. Sangha Trinational legnagyobb része mentes az emberi tevékenységtől, érintetlen trópusi esőerdő, gazdag és változatos növény- és állatvilággal. Az erdő egyes részét örökzöld növények borítják, már részei állandóan mocsaras illetve periodkusan víz alá kerülő területek. A park védelmet nyújt olyan ritka és veszélyeztetett fajoknak mint a síkvidéki gorilla, az erdei elefánt, a csimpánz, valamint több antilopfajnak, köztük a szitutungának és a bongónak.
Odzala-Kokoua erdős hegysége
2023
Természeti (IX)(X)
Védett terület: 1 179 376 ha, puffer zóna: 4 206 860 ha, hivatkozás: 692
A kivételesen nagy kiterjedésű világörökségi helyszín a szavanna jellegű ökoszisztémák jégkorszak utáni erdősödésének kiemelkedő példája. Ökológiailag rendkívül fontos terület mivel többfajta életközösség (kongói erdő, alsó-guineai erdő és szavanna) találkozási pontjánál fekszik. Az itteni élőlények életkora széles skálán mozog, ez hozzájárul a park rendkívül egyedi ökológiájához, amely sokféle, figyelemre méltó ökológiai folyamatot foglal magában. Itt található az erdei elefánt egyik legfontosabb közép-afrikai élőhelye, ezen kívül a védett terület a régió leggazdagabb főemlős diverzitású parkjaként ismert.

Elhelyezkedésük[szerkesztés]

A Kongói Köztársaság világörökségi helyszínei (Kongói Köztársaság)

Javasolt helyszínek[szerkesztés]

Megnevezés Kép Típus Kritérium Év Link
Loango egykori rabszolga kikötője Kulturális VI 2008 5373
Mbé királyi birtok Kulturális V, VI 2008 5374
Conkouati-Douli Nemzeti Park Természeti IX, X 2008 5375

Források[szerkesztés]