A Zöld-foki Köztársaság világörökségi helyszínei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Zöld-foki Köztársaság területéről eddig egy helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint öt további helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A Világörökségi Listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nemcsak az adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló Világörökségi Egyezményt az UNESCO dolgozta ki és a szerződő államok 1972. november 16-án fogadták el. Az aláíró államok aktív részvételre kötelezik magukat legfontosabb természeti kincseik és műemlékeik megőrzésében. A helyszínek először a javaslati listára kerülnek fel, majd az UNESCO Világörökség Bizottsága évente egyszer dönt arról, hogy ezek közül melyik helyszín kerül fel a Világörökségi Listára. A nemzetközi szerződést 2014 augusztusáig 191 ország képviselői írták alá, köztük a Zöld-foki Köztársaság küldöttei 1988-ban.

A Zöld-foki Köztársaság világörökségi helyszíne
Név Kép Leírás Típus Év
Cidade Velha Cidade Velha-Igreja Nossa Senhora do Rosário (1).jpg A 18. századig Ribeira Grande néven ismert Ciade Velhát portugálok alapították a 15. század közepén amikor Afrika partjait kutató útjaik során kikötöttek a szigeten. Ez volt az első gyarmatváros amit a trópusokon alapítottak. Afrikai partokhoz való közelsége miatt először központi szerepet játszott a portugál terjeszkedésben, majd a 17. században az Atlanti-óceánon keresztül lebonyolított rabszolga kereskedelem fontos állomáshelyévé vált. A település virágkora is a 17. századra esett, amikor kedvező fekvésének köszönhetően lakosai meggazdagodtak. A sziget a mérsékelt és a trópusi égöv határának közelében található ennek hatására a gyarmati mezőgazdaság új formái fejlődtek ki új növények meghonosításával. Az évszázadok során az afrikai és európai lakosok keveredése az első kreol kultúra kialakulásához vezetett. Itt található az alabástrom homlokzatáról is nevezetes Nossa Señora do Rosario-templom, ami a világ legrégebbi gyarmati temploma. A 16. század végén a város védelmére egy erődöt építettek, de ez csak 1712-ig tudta védelmezni a települést, ezután lakói elhagyták és az új fővárosba Praihába menekültek. Az elhagyott település ami jelenleg egy halászfalu ekkor kapta a Ciade Velha (Régi Város) nevet. kulturális 2009

Elhelyezkedése[szerkesztés]

LocationCapeVerde.svg
A Zöld-foki Köztársaság világörökségi helyszínei (Zöld-foki-szigetek)

Források[szerkesztés]