Vanuatu világörökségi helyszínei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vanuatu területéről eddig egy helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint öt további helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A Világörökségi Listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nemcsak az adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló Világörökségi Egyezményt az UNESCO dolgozta ki és a szerződő államok 1972. november 16-án fogadták el. Az aláíró államok aktív részvételre kötelezik magukat legfontosabb természeti kincseik és műemlékeik megőrzésében. A helyszínek először a javaslati listára kerülnek fel, majd az UNESCO Világörökség Bizottsága évente egyszer dönt arról, hogy ezek közül melyik helyszín kerül fel a Világörökségi Listára. A nemzetközi szerződést 2014 augusztusáig 191 ország képviselői írták alá, köztük Vanuatu küldöttei 2002-ben.

Vanuatu világörökségi helyszíne
Név Kép Leírás Típus Év
Roi Mata főnök birtoka NatapaoCentre.jpg A világörökségi helyszín több, a 17. századra datálható és Roi Mata vezér életéhez és halálához köthető részből áll Efate, Lelepa és Artok szigetén. A hagyomány szerint Roi Mata volt az a z uralkodó aki képes volt egyesíteni a hadban álló törzseket Vanuatu középső részén. A vezér a 17. század elején hunyt el mérgezés következtében. A helyszínhez tartozik Roi Mata rezidenciája, halálának sírhelye és sírja. Ezek a területek évszázadokon keresztül tabunak számítottak, ezt több mint négyszáz évig tiszteletben is tartották, ami nagymértékben befolyásolta a hely látképét. Rou Mata síremlékét a régészek 1967-ben azonosították mintegy száz méterrel a tengerparttól Artok szigetén. kulturális 2008

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Vanuatu in Oceania (small islands magnified).svg
Vanuatu világörökségi helyszínei (Vanuatu)

Források[szerkesztés]