Erdei elefánt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Erdei elefánt
Bika
Bika
Tehén borjával
Tehén borjával
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Öregcsalád: Elefántalakúak (Elephantoidea)
Család: Elefántfélék (Elephantidae)
Nem: Loxodonta
Faj: L. cyclotis
Tudományos név
Loxodonta cyclotis
Matschie, 1900
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei elefánt témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei elefánt témájú médiaállományokat és Erdei elefánt témájú kategóriát.

Az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) az afrikai elefánt és az ázsiai elefánt után a harmadik legnagyobb elefántfaj. Vitatott a faj önállósága, eredetileg az afrikai elefánt (Loxodonta africana) alfajának tekintették. A DNS-vizsgálat a faj önállósága mellett szól, az afrikai elefánt és az erdei elefánt anatómiai és morfológiai összehasonlítása is erről tanúskodik.

Megjelenése[szerkesztés]

2,5 méteres marmagasságával lényegesen kisebb, mint az afrikai elefánt. Mint neve is mutatja, főképp dzsungelekben él, ahol a fák magvainak széthordásával fontos szerepet tölt be az erdő ökoszisztémájában.

Elterjedése[szerkesztés]

Előfordul Nyugat-Afrika esőerdeiben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Ugandában.

Afrika trópusi erdeiben talán él egy még nálánál kisebb elefántfaj is. Ez a törpeelefánt (Loxodonta pumilio) nevet kapta és 1906-ban írták le először. A mai zoológusok nem fogadják el önálló fajnak, sőt létezésében is kételkednek. Szerintük azok a példányok, amelyeket eddig láttak vagy el is ejtettek, csupán alulfejlett erdei elefántok vagy fiatal egyedek voltak. Akik el is fogadják, hogy létezik a törpeelefánt, azok is az erdei elefánt alfajának vélik. Ezen állat létezésének rejtélyével jelenleg a kriptozoológia foglalkozik.

Források[szerkesztés]

  • Shoshani, Jeheskel (November 16, 2005). in Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds): Mammal Species of the World, 3rd edition, Johns Hopkins University Press, 91. ISBN 0-8018-8221-4.
  • Debruyne, R., Holt, A. van, Barriel, V. & Tassy, P. 2003. Status of the so-called African pygmy elephant (Loxodonta pumilio (NOACK 1906)): phylogeny of cytochrome b and mitochondrial control region sequences. Comptes Rendus de Biologie 326(7):687-697.

További információk[szerkesztés]